Imatge de la Crida de Santa Tecla 2019

Els actes de Santa Tecla d'aquest dimarts, 15 de setembre

La Crida, la Terrasseta i el concert de Manel, els plats forts d'avui

La Santa Tecla més atípica comença a endinsar-se en els actes més tradicionals. Aquest dimarts, 15 de setembre, se celebra la Crida, l'acte en què l'alcalde de la ciutat convida simbòlicament els tarragonins i tarragonines a participar a la festa major. A continuació, es presentaran la Perpetuadora, les Tecleres i els Teclers d'Honor. Representacions teatrals, música en directe i cinema a la fresca acaben de conformar els actes per aquest dimarts.

Dimarts 15 de setembre. La Crida

11 h, Itinere, des del portal del Roser. Visita guiada: Tarragona romana. Descobreix la Tarragona que va enlluernar l’emperador Adrià al segle II amb una visita guiada a peu pels principals monuments que formen part del Patrimoni Mundial de la Humanitat. Preu: 9,50 € / 8 € (reduït) / 4,50 € (6-12 anys). Informació i reserva prèvia obligatòria a itinere@turismedetarragona.com - 977 239 657. Durada: 2 h. Places limitades.

Organitza: Itinere

18 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta Familiar. Sébastien Dethise presenta L’Home Circ. Tot ell solet és una companyia de circ. Triga set minuts a enfilar-se a un tamboret. Per què fer-ho senzill quan es pot complicar? De la seva mà, descobrirem l’art de perdre els pantalons o de convertir en poètic el fet de menjar-se un moc. Una espècie d’home orquestra de l’espectacle. Per fi arriba l’únic, l’incomparable, l’Home Circ! Preu: gratuït. Espai amb aforament limitat, només accessible amb reserva prèvia a www.laterrasseta.com Accés a l’espai a partir de les 17 h.

Organitzen: Ajuntament de Tarragona i La Terrasseta

18 h, Espai Turisme, c. Major, 37. Inauguració de la mostra fotogràfica “3D Màgic Modernisme a Tarragona”.

Organitza: Fundació Trencadís. Modernisme i Cultura (FTMiC)

18.30 h, Itinere, des del portal del Roser. Visita guiada: Santa Tecla a Tarragona. Descobriu la història de la santa que és patrona de la nostra ciutat des de l’edat mitjana. Evocarem pels carrers de la Part Alta l’entrada del braç a Tarragona ara fa set segles. Preu: 9,50 € / 8 € (reduït) / 4,50 € (6-12 anys). Informació i reserva prèvia obligatòria a itinere@turismedetarragona.com - 977 239 657. Durada: 2 h. Places limitades.

Organitza: Itinere

19 h, muralles de la ciutat. La Crida. Com mana el costum, l’alcalde, Pau Ricomà Vallhonrat, convida simbòlicament la ciutadania a participar de la festa gran de la ciutat. Enguany aquest acte tan emblemàtic i ritual canvia excepcionalment d’ubicació. Les muralles de la ciutat i el seu Passeig Arqueològic seran testimoni, forçosament restringit, d’aquest moment tan especial. Només assistiran a l’acte els homenatjats, els músics, els balladors, la Perpetuadora, les Tecleres i els Teclers d’Honor i els membres del Consell Municipal.

Toc d’obertura per la Cobla de Ministrers del Consell Municipal. Aquest toc donarà pas a l’acte protocol·lari de nomenament de la Perpetuadora i dels Teclers i Tecleres d’Honor.

Homenatge a la Perpetuadora Àngels Cantos Franqueza. Cantos és una escultora tarragonina amb una dilatada trajectòria professional, en el camp artístic i el de la restauració, que inclou la intervenció global dels Gegants Moros que es va presentar l’any passat. La carrera d’Àngels Cantos està lligada des dels inicis amb el Seguici Popular i amb el món geganter, tant de Tarragona com de nombroses poblacions del territori. Per les seves mans hi han passat des del Drac de Sant Roc fins a les màscares del Ball dels Set Pecats Capitals, i molts dels elements del Seguici Petit són creacions seves. Enguany li devem un agraïment per la seva tasca, un ofici molt bonic i alhora delicat que ella sap fer tan i tan bé.

— Josep Oriol Nicolau Tell, que va sortir amb el Ball de Pastorets des del 1996. També ha participat en les festes amb la Colla Jove Xiquets de Tarragona, els Grallers de l’Alfàbrega i actualment amb els Grallers de l’Esperidió.

— Òscar Atance Rovira, a títol pòstum, ballador del Ball de Valencians.

— Miquel Estellé Calixtro, a títol pòstum, membre del Ball de Turcs i Cavallets.

— Roger Maset Gaya, membre del Cos de Bastoners de l’Esbart Santa Tecla.

— Ivan Oliver Herrero i Javier Ferré Flores, membres del Cos de Bastoners de l’Esbart Santa Tecla i balladors del Retaule.

— Pablo Perez Herrero i Ángeles Póveda Cardete, membres dels Nanos Vells.

— Sergi Gonzàlez Gonzàlez, més de 25 anys posant música a les nostres festes.

— Josep Molera Teruel, David Ibañez Morales, Jordi Soberà Fernández, Marina Budesca Muñoz i Leopoldo Foix Merino, castellers i castelleres dels Xiquets de Tarragona amb 25 anys de trajectòria.

— Jordi Grau Cerdà, Josep Caparrós Ventura, Christian Borràs Bové i Víctor Pomerol Español, 25 anys de castells amb els Xiquets del Serrallo.

A l’acabar, Ball d’Homenatge al Perpetuador i als Teclers i les Tecleres d’Honor. Des de l’any 2016, i de la mà de l’Esbart Santa Tecla, els homenatjats reben aquest emotiu present dansat.

Enguany la postal està dedicada a la Banda Unió Musical de Tarragona. Per tal de mantenir les exigències sanitàries del moment, ara la tindrem en versió digital i l’any que ve en la versió definitiva en paper.

Tot seguit, Toc de Crida i Tronada. El Toc de Crida per la Cobla de Ministrers del Consell Municipal, que anuncia protocol·làriament l’inici de Santa Tecla. Tot seguit, l’alcalde, com mana el costum, crida el Visca Santa Tecla! Finalment, l’alcalde i la Perpetuadora donaran pas als simbòlics Onze Morters de Santa Tecla i la primera Tronada de la Pirotècnia Gironina.

19 h, jardí del Teatre Metropol. Santa Tecla Petita Teatral amb Histrionis Teatre. Enguany no podrem veure els elements del Seguici Petit passejant per la ciutat, però en podrem conèixer algunes històries. Veniu i gaudiu de l’espectacle teatral que ens porta aquesta companyia tarragonina. Preu: gratuït. Inscripció prèvia a inscribirme.com/santateclapetitateatral. Aforament limitat.

Organitza: Associació d’Amics de la Colla Jove

Col·labora: Colla Jove Xiquets de Tarragona

20 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta Familiar. Concert MFC Chicken (rock’n’roll / Londres i el Canadà). Formats el 2010 sobre una bruta tenda de pollastres fregits a Holloway Road, Londres, amb la missió sagrada de portar el so del rock’n’roll del Pacific Northwest al públic europeu. Els MFC Chicken toquen cançons de rock’n’roll cru, impulsades pel saxofonista Spencer Evoy, que tracten sobre fast-food i desamors. Considerat el xou més excitant del garatge del Regne Unit, aquest 2020 es el seu desè aniversari i presenten a La Terrasseta un nou àlbum ple de rock’n’roll, frat-rock i rhythm and blues. Preu: gratuït. Espai amb aforament limitat, només accessible amb reserva prèvia a www.laterrasseta.com. Accés a l’espai a partir de les 19.15 h.

Organitza: Ajuntament de Tarragona i La Terrasseta

20 h, canal Youtube Xiquets de Tarragona. Estrena de l’entrevista a Mariano Borrero ‘Gordito’, història viva dels castells, que ens explicarà com eren els castells a Tarragona fa cinquanta anys.

En línia a: https://www.youtube.com/user/XdT1885

21.30 h, Teatre Auditori del Camp de Mart. Manel en concert. Els Manel són els únics artistes que han entrat al cim dels charts espanyols quatre vegades consecutives amb discos cantats en català. La banda barcelonina, que ratifica en l’últim disc la seva aposta pel pop contemporani, combinarà en aquest concert les noves dotze cançons amb el seu repertori clàssic, que ja és història. Preu: 30 € + despeses de distribució. Venda d’entrades a www.ticketplus.cat.

22 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta Familiar. Cinema a la fresca i sopar amb fira food trucks: La vida de Brian (1979), de Monty Python. Preu: gratuït. Espai amb aforament limitat, només accessible amb reserva prèvia a www.laterrasseta.com

Organitzen: Ajuntament de Tarragona i La Terrasseta

Imatge d'arxiu d'un concert a la Terrasseta de Santa Tecla
La Terrasseta de Santa Tecla s'ha adaptat per complir les mesures de seguretat | Facebook La Terrasseta de Santa Tecla


Comentaris