El programa de Santa Tecla d'aquest dissabte, 21 de setembre

La Baixada de l'Àliga, un dels actes més esperats i multitudinaris, té lloc aquesta nit
La Baixada de l'Àliga de Tarragona se celebra aquest dissabte a la nit. | Ismael Llanes

 

Aquests són tots els actes que se celebren per Santa Tecla, a Tarragona, aquest dissabte, dia 21 de setembre de 2019:

8 h, platja del Miracle, a la zona més propera a la punta del Miracle. 1r Campionat Tarraco Zois Crossfit.

Organitza: Zois Crossfit

9.30 h, c. Sant Andreu, el Serrallo. Esmorzars de festa major.

Organitzen: Restaurants El Taller, A Bordo i Cal Joan

10 h, pl. Corsini. Viding Tecla Parc. Activitats esportives familiars, originals i divertides. Inflables, jocs, gimcanes i esports d’equip. Una manera saludable per començar un dels dies més intensos de la festa major.

Organitza: CD Viding Sant Jordi

11 h, Residència Mare de Déu de la Mercè. Pregó de les festes de la Residència de la Mercè 2019, a càrrec de la Sra. Maruxa Roel, presidenta de l’Associació Tecletes. Seguidament, concert a càrrec de l’Aula de Música Tradicional Popular El Tecler.

11 h, pl. de la Pagesia. Colectivo Lamajara presenta Dispositivo Labranza. El Colectivo Lamajara és una organització d’artistes que comparteixen una inquietud pròpia sobre el llenguatge del cos i les seves possibilitats d’expressió. Està format per persones creatives de diverses disciplines artístiques (ball, creació, art). Juntament amb les companyies de dansa de la ciutat, ens presentaran un treball sobre la relació existent entre dansa i camp que evoca la nostra identitat rural. Actuació inclosa dins del cicle Escena Patrimonio.

Patrocina: Grupo Ciudades Patrimonio de la Humanidad - Inaem

Col·labora: Centres Cívics Tarragona

11 h, Itinere, portal del Roser. Visita guiada: Descobrim la Catedral, els detalls de la imponent seu de Tarragona. Una visita plena d’art i història en què descobrirem el claustre, l’interior de la Catedral, les capelles i les peces més destacades del seu museu. Informació i reserves: itinere@turismedetarragona.com - 977 239 657. Preu: 9,50 €; reduït, 7 €; nens (de 6 a 12 anys), 4 €. Durada: 2 h 30 min. Places limitades.

Organitza: Itinere

11 h, pl. de la Font. Festa del 10è aniversari del Club dels Tarraconins. Ja han passat 10 anys i avui toca celebrar aquest desè aniversari de la millor manera possible, que és trobant-nos per la festa major a la plaça de la Font tota la gran família del Club. Cantarem i ballarem amb els The Penguins i el seu espectacle Reggae per xics, no us ho podeu perdre! Serà un matí familiar ple de sorpreses. Tarraconins i tarraconines, a plaça!

Organitza: Club dels Tarraconins

Col·laboren: Companyia Theatron, Òptiques Teixidó, Centres Cívics de Tarragona i Ajuntament de Tarragona

12 h, des de diferents punts de la Part Alta. Cercavila de les xarangues participants en aquest nou acte festiu. Partint de quatre punts diferents, la Xaranga Tocabemolls, la Xaranga Pujats de To, la Xaranga La Capona i la Xaranga Els Guirigalls recorreran els carrers de la Part Alta i faran un passacarrers animant la gent fins a acabar a la plaça de les Cols.

Itineraris:

Pl. de la Font, c. Cós del Bou, bda. Pescateria, c. la Nau, c. Major i pl. de les Cols.

Portal del Roser, c. Cavallers, pl. del Rei, c. Natzaret, c. Cuirateries, c. Major i pl. de les Cols.

Pl. de la Pagesia, c. Arc de Sant Llorenç, c. de les Coques, c. del Patriarca, pl. del Fòrum, c. Merceria i pl. de les Cols.

Pl. Verdaguer, c. Sant Agustí, c. Portalet, bda. Misericòrdia, c. Major i pl. de les Cols.

Organitza: Xaranga Els Guirigalls

12 h, Rambla Nova, tram Balcó del Mediterrani. Ballada de danses populars. Amb motiu del 25è aniversari de l’agermanament amb la ciutat austríaca de Klagenfurt, es farà una ballada de germanor entre les seccions joves de l’Esbart Dansaire de Tarragona i del grup Kindervolkstanzgruppe d’aquesta ciutat de la Caríntia, amb música en viu que ens recordarà el Tirol.

Organitza: Esbart Dansaire de Tarragona

12 h, pl. dels Natzarens. Vermut popular i solidari. Vine a fer un vermut popular al ritme de la millor música i col·labora amb l’AEiG Fent Camí per a la rehabilitació del seu futur local.

Organitza: Agrupament Escolta i Guia Fent Camí

12 h, Rambla Nova, coca central, al costat de l’Oficina de Turisme. Un món millor és possible, ens ajudes? Vine a conèixer els nostres peluts i de pas a beure’t un refresc a preu solidari! Farem activitats per conscienciar els més petits i també els més grans, perquè un món millor és possible. T’hi esperem!

Organitza: Gaia Tarragona

12 h, Bar La Pepita, pl. Verdaguer. Concert vermut amb The Soulman Quartet. Vine a fer el vermut a ritme de soul, funk, R&B i música disco dels anys 70 i 80.

Organitza: Bar La Pepita

12 h, Bar Petit Tarraco, c. Baró de les IV Torres, 1. Concert vermut amb Stromboli Jazz Band.

Organitza: Bar Petit Tarraco

12 h, c. Cós del Bou. Barbut Electrònic amb Nauzet Jonay & Wilk.o. No hi ha millor manera de començar un dels dies amb més marxa de les festes que amb un bon vermut musical, i la Jove de Tarragona ens porta aquest particular Jovermut en honor del seu barbut més estimat, l’Esperidió. De la mà dels creadors de la marca Vermouth Electrònic, ens preparem per viure una estona de la millor música. I si s’obre la gana, El Surtidor servirà entrepans per omplir la panxa i seguir ballant sense parar.

Organitza: Associació d’Amics de la Colla Jove

Col·labora: Frankfurt El Surtidor

12.30 h, pl. dels Sedassos. De vermut amb la Big Band de la BUMT. Un bon vermut a ritme musical i festiu a càrrec dels adults de l’escola, la Big Band BUMT.

Organitza: Nova Escola de la Banda Unió Musical de Tarragona

Col·labora: Vermut Yzaguirre

13 h, pl. de les Cols. Vermut xaranguero. La Xaranga Tocabemolls, la Xaranga Pujats de To, la Xaranga La Capona i la Xaranga Els Guirigalls arriben a la plaça de les Cols per fer-nos gaudir amb una estona de bona música. Cada xaranga actuarà 15 minuts, durant els quals ens oferiran les seves millors coreografies i peces, per acabar amb un Amparito Roca conjunt.

Patrocinen: Vermut Yzaguirre i Patates Frit Ravich

Organitza: Xaranga Els Guirigalls

13 h, Rambla Nova, davant del monòlit commemoratiu del 125è aniversari del Club Gimnàstic. Truitada nastiquera. Tot un clàssic gastronòmic de la festa major. Preu: pintxo de truita + beguda: 2,50 €.

Organitza: Gimnàstic de Tarragona

17.30 h, pl. del Rei. Cafè, copa i puro per un duro… dels d’abans. Cafè concert amb Versión Privada, una tarda perfecta per combinar el cafè, el Chartreuse i el brandy Torres, un bon antídot contra la temptadora migdiada. Cada persona podrà adquirir un màxim de dos tiquets. Distribució de tiquets a partir de les 15.30 h.

Patrocinen: Chartreuse, Bodegas Torres i La Botiga del Cafè

17.30 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. Espai de jocs.

Organitza: La Terrasseta

17.30 h, pl. de la Font. La Despertada dels Gegants. Arribada de tots els gegants i gegantes davant de l’Ajuntament.

17.30 h, Saló de Plenaris, Ajuntament. Acte de lliurament del 42è Premi El Balcó, convocat per Òmnium Cultural del Tarragonès. En aquest acte, la llengua dels signes acostarà la festa a la comunitat sorda. També es repartiran llacets verds en solidaritat amb el Dia Mundial de l’Alzheimer.

18 h, pl. Verdaguer, fins a les 2 h. Santa Tecla gastronòmica. Estrella Damm patrocina Teclatapa, la taverna dels tastets. L’espai gastronòmic que durant quatre dies permet els àpats ràpids.

18.30 h,  h, plaça de la Font,. Obertura solemne del balcó principal de l’Ajuntament, sortida dels Macers de la Ciutat i, com mana el costum, primer Toc de Pregó a càrrec de les dues trompetes del Consell Municipal. Tot seguit, l’alcalde de la Ciutat, Pau Ricomà Vallhonrat glossarà, des del balcó principal el pregoner de la festa major 2019. A continuació segon Toc de Pregó de les trompetes del Consell Municipal que donarà pas al Pregó. El Pregoner: Eduard Boada Pascual (Nulles, 1942) és el pregoner de les festes de Santa Tecla 2019.

18.30 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. Espectacle familiar amb la Cia. Bababoom. La Cia. Bababoom neix el 2019 al Camp de Tarragona amb la intenció d’acostar els nens i nenes de 2 a 7 anys a la llengua de signes catalana a través dels contes i els ritmes jamaicans. Veniu a ballar i riure!

Organitza: La Terrasseta

19 h, des del portal del Roser. Visita guiada: Un tomb per les Muralles de Tarragona. Una sorprenent passejada de més d’un quilòmetre per descobrir més de 2.000 anys d’història a través de les Muralles. Durada: 2 h. Informació i reserves: 977 249 107 - info@nemesisarch.com. Preu: adults, 9 €; jubilats, 8 €; joves (7-16 anys), 3 €. Places limitades (dos grups, un en català i un en castellà).

Organitza: Nemesis, Arqueologia i Difusió Cultural

19.15 h, pl. de la Font. Primer Amparito Roca de les festes a càrrec de Tradiband, Banda d’Instruments Tradicionals de Tarragona, que anunciarà la sortida dels Gegants i els Nanos.

19.30 h, des de la pl. de la Font. L’Arrencada dels Gegants. Després dels tres coets d’avís, arrenquen els gegants, acompanyats dels grallers, els timbalers i la Tradiband, Banda d’Instruments Tradicionals de Tarragona. Itinerari: pl. de la Font, c. Portalet, Rambla Vella, c. Comte de Rius, Rambla Nova (coca central), c. Sant Agustí, c. Portalet i pl. de la Font.

20 h, Auditori de la Diputació de Tarragona, c. Pere Martell 2. Teclaconcert amb el Cor Al·leluia i Cor Increscendo. Veniu a gaudir de les festes de Santa Tecla amb el ritme i el swing del Cor Al·leluia i el Cor Increscendo. Entrada: 3 €.

Organitza: Cor Al·leluia

20 h pg. de les Palmeres. Obertura de l’Espai Barraques.

Organitza: Col·lectiu Barraques

20 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. Concert amb SecondTrast meets DijeiLuna. DijeiLuna i les veus de SecondTrast, Laia i Sònia, ens amenitzaran amb la màgia de dues veus que es fusionen per donar vida als seus sentiments, emocions i ideals en forma de cançons. Música plena d’il·lusions.

Organitza: La Terrasseta

20.30 h, Antiga Audiència, pl. del Pallol, 3. Estació Klezmer: música jueva amb història.

Organitza: Estació Klezmer

Col·labora: Ajuntament de Tarragona

20.30 h, Sala Trono Armanyà, c. Armanyà, 11. Les coses excepcionals, de Duncan Macmillan. Tens set anys i la mare és a l’hospital. El pare diu que ha fet “alguna cosa estúpida”. Li costa ser feliç. Així que comences a fer una llista de les coses excepcionals d’aquest món. Cadascuna de les coses que fan que la vida valgui la pena. Teatre. 70 min. Català. Venda d’entrades: www.salatrono.com.

20.45 h, pl. de la Font. El primer ball de gegants al ritme del pasdoble Amparito Roca, interpretat per Tradiband, Banda d’Instruments Tradicionals de Tarragona.

21 h, pg. de les Palmeres. Sopar a la fresca. Les millors hamburgueses de la ciutat a preus populars, amb opció vegana. Servei fins a les 24 h.

Organitza: Col·lectiu Barraques

21 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. Fira Food Trucks. Sopar a la fresca a preus populars. Ampliem l’oferta gastronòmica amb sis espais culinaris amb productes de la terra, ecològics i de proximitat. Preus populars.

Organitza: La Terrasseta

21 h, Sala August del Palau de Congressos. Tricicle presenta HITS. Informació i venda d’entrades: palautarragona.com.

22.30 h, Sala Trono Armanyà, c. Armanyà, 11. Kintsugi. Jesús Blanco i Gerard Marsal ens introduiran en la història de la nova Danza Corazón, aquella que no entén d’etiquetes ni judicis. El ser és la base d’aquests dos artistes genuïns. 70 min. Castellà. Venda d’entrades: www.salatrono.com.

Col·labora: Tablao La Herrería

22.45 h, pg. de les Palmeres. Inici dels concerts de Barraques amb K.O. Makabra. K.O. Makabra és un grup format l’any 2012 a Reus per tres noies apassionades de la música i amb molta ràbia i actitud a les entranyes. Amb una formació simple de guitarra, baix i bateria, les tres components criden per alçar la veu a través d’un punkcore accelerat, amb un toc escabrós i fosc.

Organitza: Col·lectiu Barraques

23.30 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. DJ Lupe. Selectora lleidatana instal·lada a Londres, amant de la música negra, l’ska clàssic i els hits dels 60 i els 80, la cúmbia, la champeta, el rap, el swing i el balkan. Garanteix una estona ben moguda i per a tots els gustos!

Organitza: La Terrasseta

24 h, des del pla de la Seu. Vinga, valents! La Baixada de l’Àliga, els Gegants Vells, el Lleó, la Mulassa i les bandes. Bèsties i gegants són portats aquesta nit per tots els qui, amb el consell i l’assistència dels seus portadors titulars, ho desitgin. Quan les bèsties i els gegants entrin a la plaça del Rei, l’orquestra Versión Privada els obsequiarà amb la tanda d’Amparitos que marca el costum.

Col·laboren: Àliga, Gegants Vells, Lleó i Mulassa

Acte retransmès en directe per TAC 12

Cal estar atents a les recomanacions de seguretat:

Deixeu ampolles i llaunes fora de l’itinerari de la Baixada.

Salteu individualment, o com a màxim en parella.

Seguiu els consells de l’organització i dels responsables dels grups.

Faciliteu el pas del Seguici i de les bandes de música.

Distribuïu-vos per tot l’itinerari.

Assistiu-hi només les persones adultes.

En cas que vulgueu dur alguna de les figures del Seguici, proveïu-vos d’una faixa a la cintura.

No tireu aigua des de finestres o balcons.

S’ubiquen serveis sanitaris al c. Pare Iglésias, a la pl. del Fòrum i a la pl. del Rei —que en la segona baixada passen a la baixada de la Pescateria i a la pl. de la Font. No s’autoritza la instal·lació de taules i cadires en tot l’itinerari en els horaris indicats. Moltes gràcies per la vostra col·laboració.

0.30 h, pg. de les Palmeres. Segueixen els concerts de Barraques amb Impuls. Impuls és un grup musical tarragoní format per cinc amics, la majoria components d’altres bandes locals. Actualment presenten el seu primer LP, Mar Negre, que ens pot recordar el so de bandes com Comeback Kid o Kvelertak.

Organitza: Col·lectiu Barraques

0.30 h, pl. del Rei. Revetlla popular amb l’orquestra Versión Privada. Músics i teclers esperaran impacients l’arribada de la Baixada. El ritme frenètic d’Amparitos anirà donant pas a bèsties, gegants, músics i baixadors. Sens dubte, un dels moments més intensos de la nit!

1.30 h, des de la pl. del Rei. Segona Baixada de l’Àliga, els Gegants Vells, el Lleó i la Mulassa. Teclers, Àliga, Gegants, Mulassa i Lleó, cap a la plaça de la Font!

1.45 h, pg. de les Palmeres. Nou concert de Barraques amb The Cabrians. The Cabrians és un grup de ska de Mataró format el 2001 però només conegut des del 2003, quan van crear el seu propi estil de música, definit com a “porno ska mafiós”. Avui seran a la nostra festa major per mostrar-nos el bo i millor de la seva música.

Organitza: Col·lectiu Barraques

2 h, pl. del Rei. Segona part de la revetlla popular amb l’orquestra Versión Privada. Versions i més versions en aquesta nit pletòrica. Que no pari la música!

2.30 h, pl. de la Font. L’Arribada de l’Àliga, els Gegants Vells, el Lleó i la Mulassa i l’arrencada del Ball de l’Any. Bèsties i gegants entraran al Palau Municipal hores abans d’incorporar-se a la sortida al complet del Seguici Popular. A partir d’ara comença el compte enrere de 365 dies per tornar a reproduir aquest ritual, la Baixada del 2020. Per fer l’espera més tranquil·la, us proposem una hora intensa, només una hora, amb les músiques que ens han acompanyat des de l’última Santa Tecla. Comença el Ball de l’Any!

2.30 h, jardins de Saavedra, La Terrasseta. Tziqui DJ, a.k.a. Chisao Selekta (tropical brass, Tarragona). El tarragoní Tziqui torna als plats amb el millor del reggae, l’ska, el rap, el soul, el swing, el rock&roll i el breakbeat, barrejats amb la seva característica tècnica i bon gust.

Organitza: La Terrasseta

3 h, pg. de les Palmeres. Avancen els concerts de la nit de Barraques amb Insershow. La idea original era tenir una banda que toqués el que la gent vol sentir quan està de festa. Insershow és un grup per a festes, celebracions, aniversaris o actes en centres socials alternatius de Catalunya.

Organitza: Col·lectiu Barraques

4.30 h, pg. de les Palmeres. Tanca la segona nit de Barraques tot un clàssic: DJ Kuru. Un ineludible de les nits de Barraques. Els sons més reivindicatius, que et faran ballar fins al final.

Organitza: Col·lectiu Barraques

"🎊 FELICITATS: La important fita assolida per la Universitat Rovira i Virgili" "❗La petició que han fet a Tarragona experts en la cura de persones dependents"