L'Ajuntament de Tarragona té 12 hores per despenjar la pancarta «Llibertat presos polítics!»

Així ho diu una resolució de la Junta Electoral de Zona a instàncies d'un recurs del PP | El consell plenari ha rebutjat dues mocions que demanaven retirar la pancarta
La pancarta «Llibertat presos polítics!» continuarà a la façana del Palau Municipal. | TarragonaDigital

 

La Junta Electoral de Zona (JEZ) ha donat 12 hores a l'Ajuntament de Tarragona per tal que retiri la pancarta «Llibertat presos polítics!». Aquesta decisió judicial és conseqüència de l'escrit de recurs presentat el passat divendres pel Partit Popular. Així ho ha anunciat el portaveu del PP, José Luis Martín, en el transcurs del ple municipal d'aquest dilluns al matí a la capital tarragonina.

La JEZ considera que es tracta d’una pancarta «de contingut partidista» i adverteix l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà que, si no la treu, podria incórrer en un suposat delicte de desobediència. A més, l’òrgan també insta el batlle tarragoní a vetllar perquè els funcionaris municipals no duguin el llaç groc a la solapa mentre treballen, tal com també havia demanat el PP en el recurs.

D'aquesta manera, la decisió de Junta Electoral de Zona ha deixat sense efecte la decisió del ple de l'Ajuntament de Tarragona davant les dues mocions debatudes aquest dilluns, que demanaven la retirada de la pancarta i que han estat rebutjades amb 13 vots favorables, de PSC, Ciutadans i PP, i 14 vots contraris, d'Esquerra, Junts x Tarragona, En Comú Podem (ECP) i la CUP.

Imatge del plenari celebrat aquest dilluns a l'Ajuntament de Tarragona. | Cedida

 

La pancarta es va col·locar després d’una moció presentada en el ple del 19 de juliol en el qual els comuns es van abstenir i que va tirar endavant per l’absència del regidor socialista Berni Álvarez, que va desembocar en un empat que el vot de qualitat de l’alcalde Pau Ricomà va desfer. A diferència d'aquest consell plenari, aquest dilluns tots els consellers han assistit i ha estat el vot contrari dels dos regidors d'En Comú Podem el que ha decantat la balança per rebutjar les dues mocions presentades.

Un debat crispat

En el ple on es va aprovar col·locar la pancarta, els consellers d'ECP, Carla Aguilar i Hermán Pinedo es van abstenir, mentre que aquest dilluns han votat no. Pinedo ha explicat la decisió dels comuns, assegurant que «des de fa dos anys hi ha persones engarjolades injustament». Per la seva part, el popular José Luis Martín, ponent d'una de les mocions per retirar la moció presentada, ha lamentat que «l'Ajuntament continua sent d'uns quants» i ha instat el conseller Pinedo «a reunir els seus afiliats i explicar el sentit del seu vot».

Per la seva banda, la portaveu del PSC, Sandra Ramos, ha afirmat que «l'Ajuntament de Tarragona ha deixat de ser la casa de tots». Els socialistes també han presentat una moció en què demanaven una regulació de les façanes dels edificis municipals, situant el suport necessari per penjar qualsevol pancarta en dos terços del plenari, i la retirada de la pancarta de «Llibertat presos polítics!», per no comptar amb aquest suport.

El plenari ha rebutjat les dues mocions que demanaven despenjar la pancarta «Llibertat presos polítics!». | ACN

 

Rubén Viñuales, portaveu de Ciutadans, ha assegurat que havia arribat a un pacte amb el conseller d'ECP, Hernán Pinedo, perquè Ciutadans no presentés una moció sobre la pancarta, ja que així tindria més possibilitats de prosperar la del PSC. Durant la seva intervenció, Viñuales, que ha estat interromput per una persona que estava entre el públic, ha afirmat que «En Comú Podem defensa el dret a la cadira»

Per part del govern municipal, el portaveu, Xavi Puig, ha recordat que «aquest govern municipal està compromès amb les llibertats democràtiques» i ha reclamat «respecte per una decisió presa lliurement al ple». Per la seva part, el portaveu de Junts x Tarragona, Dídac Nadal, ha recordat al Partit Popular que «els drets humans existeixen» i que «això no va d'independència».

Altres acords del plenari

El plenari d'aquest dilluns ha debatut onze mocions dins de l'ordre del dia, més altres dues que s'han incorporat fora de l'ordre del dia, prèvia votació. Entre les propostes que han tirat endavant hi ha l'adhesió de Tarragona a la Xarxa de Viles Florides, el rebuig a les amenaces d'Endesa de tallar la llum a aquelles famílies amb deutes, així com la rehabilitació d'urgència de l'Amfiteatre i la petició d'un millor aprofitament de l'Anella Mediterrània.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

D'altra banda, no ha prosperat la petició de mantenir el nom de Marbel Negueruela en la denominació de la Mitjà Marató Ciutat de Tarragona, així com tampoc la que demanava el suport de l'Ajuntament als CDR empresonats.

"❗Un catedràtic de la URV considera «un error» tancar l'Amfiteatre" "🚔 Un home 'embogeix' a TGN i agredeix un vianant i a la policia"