Reunió del govern municipal de Tarragona amb veïns al Centre Cívic de Torreforta

Front comú entre Ajuntament de Tarragona i veïns perquè «les sirenes sonin des del minut zero»

El govern municipal i representants veïnals es van reunir aquest dimarts al Centre Cívic de Torreforta

L'Ajuntament de Tarragona i els veïns de la ciutat, reunits aquest dimarts a la tarda a Torreforta, van acordar fer un front comú perquè les sirenes sonin des del minut zero en cas d'accident a la indústria química, com el del passat 14 de gener a IQOXE. Així mateix, es va anunciar la celebració d'un ple monogràfic sobre la química. Una cinquantena de persones, entre elles molts representants veïnals, van assistir a la trobada, en la qual també van participar L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, acompanyat del conseller de Seguretat Ciutadana, Manel Castaño; el portaveu del Govern Municipal, Xavier Puig; i la consellera de Ciutadania, Carla Aguilar-Cunill. Entre les peticions veïnals, una molt clara: més informació.

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

 

 

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha explicat que «va ser una reunió molt positiva. Hem de ser molt exigents amb els riscos laborals dels treballadors de les empreses químiques i hem de ser molt seriosos en aquest sector. Per això estem exigint a les administracions que retorni al territori la presa de decisions, perquè a Tarragona estem convivint en una situació especial». El batlle tarragoní va reiterar davant els veïns que calen dispositius del segle XXI per saber quan hi ha una incidència o emergència. L’alcalde va apuntar que el PLASEQTA, que es recuperarà, cal actualitzar-lo i revisar-lo. «No es pot aplicar amb els paràmetres que hi ha actualment», va remarcar.

 

«El més segur és confinar des del minut zero»

Pau Ricomà va recordar que «només es contempla que sonin les sirenes quan hi ha afectació a la ciutadania, però l’afectació no només és toxicitat, també és por, pànic i incertesa. Per tant, el més segur és confinar des del minut zero, no després de rebre els resultats de si hi ha toxicitat a l’aire. Per això, ens calen mecanismes per millorar tot això». El batlle ha afirmat que «les sirenes són una manera d’arribar a tothom, però calen més mecanismes i actualitzats al segle XXI. Estem a favor de la indústria neta i responsable, però cal ser durs perquè no es repeteixi un nou episodi».

 

Durant la trobada a Torreforta, l’alcalde de Tarragona també va avançar als representants veïnals que pròximament l'Ajuntament celebrarà un ple monogràfic sobre el tema de la química. «Estem estudiant si el Reglament Orgànic Municipal (ROM) permet que algun representant de la química o dels veïns poden participar-hi», va afegir Ricomà. Així mateix, es van repassar els punts que es van pactar i aprovar en la Declaració Institucional sobre la química de tots els grups municipals de l’Ajuntament de Tarragona, alhora que es van explicar totes les accions que s’han fet fins ara, des del dia de l’explosió el 14 de gener i els serveis que han facilitat a la ciutadania.

Més informació i transparència

Els veïns presents a la trobada van demanar als responsables polítics que pressionin a les empreses químiques  perquè donin més informació a les administracions i a la ciutadania. En definitiva, els van demanar més transparència i molta més seguretat. També van proposar que es creï una taula de treball formada per l’Ajuntament, AEQT, sindicats i federacions veïnals, entre altres.

Els representants veïnals van reclamar més formació i informació, perquè consideren que «està bé que sonin les sirenes però el que no pot passar és que la gent desconegui què s’ha de fer». En aquest sentit, Manel Castaño va avançar que «estem elaborant un pla d’informació, formació i comunicació per a la població. La comunicació a la població ha de ser instantània». Una altra de les preocupacions que van manifestar els representants veïnals són les mercaderies perilloses que circulen per la zona. En aquest sentit, van reclamar celeritat i més informació mentre no sigui possible que les mercaderies es desplacin per l’interior.

La reunió d'aquest dimarts amb els representants veïnals va ser un compromís de l'alcalde Ricomà, sorgit després de la reunió dels alcaldes del territori i els sindicats del sector químic amb el conseller d’Interior, Miquel Buch, el passat 14 de febrer. Una reunió on des d’Interior es va interpel·lar a tots els ajuntaments del territori per decidir quan han de sonar les sirenes.