Els carteristes comencen a actuar a l'interior de la Catedral de Tarragona

Els lladres compren l'entrada al recinte i aprofiten les aglomeracions per endur-se càmeres de fotos i carteres | Mossos i Guàrdia Urbana incrementen la vigilància
Els carteristes han començat a robar a l'interior de la Catedral de Tarragona, on aprofiten les distraccions dels turistes. | TarragonaDigital

 

El fenomen dels carteristes, que des de fa anys s'ha instal·lat a Tarragona durant els mesos d'estiu, ha arribat a l'interior de la Catedral. Lladres vestits de turistes compren el tiquet d'entrada al recinte i aprofiten les aglomeracions per endur-se càmeres de fotos i carteres de turistes distrets. «És la primera vegada que passa això», asseguren treballadors del temple. Al carrer Major, els comerciants denuncien petits furts «constants», tot i que la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra han incrementat la vigilància a la zona. Per la seva banda, els guies turístics vetllen per la seguretat dels grups de turistes durant les passejades per la ciutat. 

 

 

Els turistes, víctimes de furts a les cues i a dins de la Catedral de Tarragona

«Com Barcelona ja està plena de gent, venen aquí perquè ho tenen més fàcil. Es posen a la cua de la Catedral i aprofiten que els turistes van distrets per sostreure carteres i càmeres de fotos». Són les paraules d'una treballadora de la Catedral de Tarragona, espai d'interés turístic que en les últimes setmanes s'ha convertit en un camp de joc pels carteristes. Es tracta de la «primera vegada» que els lladres de carteres, mòbils i petits objectes de valor entren al temple per robar. «No ho havia vist mai», assegura. 

 

El 'modus operandi' d'aquests delinqüents és el següent. S'acosten a la Catedral en moments d'aglomeració, vestits de carrer i amb trets distintius dels turistes, com per exemple amb mapes a la mà o càmeres de fotos penjades del coll. Després, accedeixen a la Catedral, o bé pagant el tiquet d'entrada o bé aprofitant la multitud de gent del control d'accés. Un cop a dins, els lladres passegen a l'espera de les distraccions dels turistes. «Evidentment, ningú no es creu que li puguin robar a dins de la Catedral», expliquen des del temple. 

 

Els últims episodis es van registrar en la darrera setmana de juliol i la problemàtica va començar el mes de juny. «Des d'aleshores s'ha relaxat una mica la cosa», asseguren. Quan els turistes pateixen un robatori i, en cas que no hi hagi presència policial, l'Espai Turisme del carrer Major serveix per començar els tràmits de denúncia. «Les persones que van patir els robatoris a la Catedral van venir aquí i van rebre un full de denúncia, que després havien de presentar a comissaria», explica una treballadora d'aquest equipament. 

 

Els comerços del carrer Major asseguren patir robatoris de manera habitual per part de lladres vestits de turistes. | TarragonaDigital

 

Els comerços del carrer Major, farts de robatoris

Al carrer i als comerços, els robatoris durant els mesos d'estiu segueixen a l'ordre del dia. «M'han robat tres vegades en una tenda i dues més en una altra. L'efecte dissuasiu de la policia és efectiu només durant una estona», explica la propietària de Iulia Tarraco i un altre comerç de la Part Alta. Es dona la casuística que no només són víctimes els turistes, sinó que les mateixes tendes també pateixen furts d'articles petits i fàcils de sostreure, com és el cas de polseres, anells, bosses de mà o altres objectes de valor. 

 

La Montse, propietària de Picnic, relata que «enguany ja han vingut dues persones a comprar i, en el moment de pagar, se n'han adonat que no tenien la cartera». Recorda, concretament, el cas d'uns turistes alemanys als quals els havien robat «pràcticament tot». En una altra botiga de productes de cuir i pell, ubicada al bell mig del carrer Major, lamenten que «les càmeres no provoquen cap efecte dissuasiu». En aquest cas, són lladres disfressats de turistes i, a vegades, els mateixos turistes, els que sostreuen els articles sense pagar. 

 

Una parella de turistes es disposa a comprar en un comerç de regals i records del carrer Major de Tarragona. | TarragonaDigital

 

Guàrdia Urbana, Mossos i guies turístics vetllen per protegir els turistes

La Guàrdia Urbana de Tarragona ha tornat a instal·lar, aquest estiu, una comissaria mòbil a la plaça de les Cols. Els turistes s'hi poden dirigir per formalitzar denúncies i, al mateix temps, la presència policial provoca un efecte dissuasiu que comerciants i turistes noten. «Des que es van posar aquí, veus com els carteristes van i venen, però almenys marxen quan els veuen», expliquen des de la Catedral. Per la seva banda, des de Mossos informen que, durant l'estiu, incrementen la vigilància en la zona amb diverses patrulles de paisà. «Estan especialitzats en furts i actuen ràpid», informen des del cos. 

 

Qui també vetlla per la seguretat dels visitants són els guies turístics. «Sempre has d'estar atent que no s'acosti ningú que no sigui del grup, que no hi hagi mirades sospitoses», explica el coordinador de Tarraco Guide Bureau. En el mateix sentit s'expressa Paco Tovar, d'Argos Tarragona: «Sempre has d'anar amb ull. Al Balcó del Mediterrani, per exemple, on en zones estretes i amb gent». Un grup de Whatsapp amb tots els guies de la ciutat, però, és l'eina més útil per avisar de la presència de gent sospitosa. 

 

Els carteristes segueixen a la ciutat i, ara, han descobert nous espais per actuar. Tot i això, els cossos policials vigilen els carrers en els moments en què més turistes hi ha a Tarragona. 

"😡Tornen els actes vandàlics contra vehicles a Tarragona" "🎙Entrevista amb el president d'Espimsa, Didac Nadal"