ÚLTIMA HORA

Cop policial a Calafell als pisos ocupats

Els partits polítics de Tarragona, tots d'acord en frenar la pujada dels lloguers

La URV acosta el debat sobre l'habitatge als representants de l'Ajuntament amb una taula rodona i un debat
Els ponents han debatut sobre el model de ciutat i l'habitatge de la ciutat | Toni Cabanillas

 

L'ambient preelectoral s'ha deixat veure per la Universitat Rovira i Virgili el vespre d'aquest dijous, 7 de març. La Càtedra UNESCO d'Habitatge de la URV ha organitzat una taula rodona i posterior debat amb tots els grups polítics de l'Ajuntament de Tarragona sobre les polítiques municipals d'habitatge que tenen en ment en cas de governar la ciutat després de les urnes del 26 de maig.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

Josep Maria Milà, (PSC), Pau Ricomà (ERC), Rubén Viñuales (Cs), Dídac Nadal (PDECat), Laia Estrada (CUP), Raúl Arranz (PP) i Carla Aguilar (En Comú Podem) han debatut durant més de dues hores sobre les seves respectives propostes i prioritats sobre la matèria. Sergio Nasarre, professor de la URV i director de la Càtedra, ha estat l'encarregat de moderar l'activitat. Quant al públic, gairebé un centenar de persones s'han acostat per escoltar els representants polítics.

 

Quants habitatges buits té Tarragona?

 

Per tal d'engegar mesures efectives sobre polítiques d'habitatge municipals, és bàsic conèixer quants pisos buits hi ha a la ciutat. I no existeix una resposta. Diversos estudis donen xifres diferents, que poden oscil·lar entre els 15.000 i els 1.000 habitatges deserts. «Hi ha una certa mitificació, perquè ni hi ha tants pisos buits com alguns creuen, ni tots ells es troben en condicions aptes per ser habitats», ha matisat el socialista Milà, actual conseller d'Urbanisme a l'Ajuntament.

 

La resta de partits polítics han vinculat la problemàtica dels habitatges buits amb la posada en funcionament d'un parc públic d'habitatge social, els dos grans temes que han sobrevolat el debat. «Cal mobilitzar aquests pisos buits, i prioritzar polítiques per rehabilitar-los, en lloc de construir-ne de nous», ha exposat Laia Estrada. «Aprofitem l'aixecament del veto del Tribunal Constitucionalla necessitat d'habitatge social a Tarragona és alta», ha demanat Viñuales.

 

Front comú per regular la pujada dels preus del lloguer

 

Malgrat les discrepàncies a l'hora de plantejar solucions concretes, la diagnosi de les mancances d'habitatge ha estat compartida pels set representants: oferta insuficient d'habitatges socials, necessitat de donar sortida als pisos buits i posar fre als lloguers prohibitius i inassumibles a la ciutat. «L'oferta d'habitatges és insuficients, i això genera una escalada dels preus que cal regular», ha valorat Raúl Arranz, representant del Partit Popular.

 

«L'especulació provoca uns lloguers abusius, i lluitar contra ella ajudarà a prevenir la resta de problemes que tenim sobre la taula», ha afegit Carla Aguilar, dels comuns, qui ha introduït el debat dels desnonaments. Dídac Nadal ha estat encara més contundent. «Tarragona és una ciutat que no garanteix el dret a l'habitatge, està creant suburbis i expulsa persones a altres municipis del voltant», ha subratllat.

 

Milà: «El 30% de l'habitatge nou a Tarragona ha de ser d'accés social»

 

El conseller Milà ha confirmat que, amb la nova llei d'Urbanisme a la mà, «el 30% de l'habitatge nou que ens construeixi a Tarragona ha de ser d'accés social». El debat sobre els pisos buits també ha diferenciat dos aspectes: la priopietat de grans tenidors com els bancs, i els casos dels petits propietaris a títol individual. «Cal controlar els lloguers, però a la vegada garantir el cobrament per part d'aquests propietaris», ha exposat Nadal.

 

Els representants polítics han vinculat el debat sobre l'habitatge a les seves visions sobre el model de ciutat de Tarragona durant els pròxims quatre anys. Milà ha defensat l'expansió urbanística per garantir el creixement de la ciutat i ha fet bandera de projectes com el Pla de la Budallera, i Arranz ha afegit que «Tarragona està esgotant el seu sòl edificable, i el preu de no créixer és l'encariment de l'habitatge».

 

'Suburbis i ghettos': les principals crítiques de l'oposició

 

«Sense polítiques públiques que regulin el lloguer social, es creen una espècie de ghettos en funció de les possibilitats econòmiques», ha lamentat Aguilar. En la mateixa línia, Rubén Viñuales ha demanat «barrejar a les persones i no fer ghettos, com està passant ara», i el republicà Ricomà ha lamentat «la degradació de barris com el del Port», en un fet que vincula a la mateixa causa.

 

Els set representants —no tots ells són candidats a l'alcaldia de Tarragona— han posicionat la seva visió de l'habitatge a Tarragona com una qüestió de primera magnitud de cara als seus projectes de ciutat, en un debat que ha barrejat tècnica i política i on les idees genèriques han passat per sobre de compromisos concrets. Des de la Càtedra UNESCO d'Habitatge de la URV s'han mostrat molt satisfets amb el desenvolupament de la trobada.

 

També et pot interessar