Qüestionen la creació d'un nou Hospital Joan XXIII i demanen manteniment en l'actual

La CGT i el Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona discuteixen que es plantegi obrir sis quiròfans més al nou centre quan ara no s'utilitzen tots a temps complet
Marisa Cañón i Ferran Mansergas han qüestionat la construcció d'un nou Hospital Joan XXIII | TarragonaDigital

 

La CGT i el Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona qüestionen la construcció d'un nou Hospital Joan XXIII i reclamen que es faci un manteniment adequat en l'actual. Segons la CGT, que afirma que no han tingut accés complet al projecte guanyador per a la redacció i direcció d'obra del nou centre, es planteja que amb la nova instal·lació es perdrien uns 34 llits físics i que s'obririen uns sis quiròfans més.

 

 

Recreació aèria del projecte 'Entre Places' per al nou recinte de l'Hospital Joan XXIII. | cedida

 

El treballador sanitari i membre de la CGT Ferran Mansergas ha discutit aquest plantejament: «per què els volem, si els que tenim no els fem servir a temps complet?». De fet, ha explicat que només funcionen a ple rendiment durant el matí i que hi ha pacients que s'envien als quiròfans de Santa Tecla i del Pius de Valls amb personal del Joan XXIII. Un altre dels recels és si la gestió seria íntegrament pública o no.

 

«I si en comptes de gastar-nos un dineral en un nou hospital, fem un manteniment com correspon al que ja tenim? Cada dos per tres tenim problemes», ha apuntat aquest membre de la CGT, sindicat majoritari a l'Hospital Joan XXIII, que ha fet referència a goteres o condensació en punts de l'hospital. En aquest sentit, ha argumentat que l'Hospital Joan XXIII fa 51 anys que es va construir, mentre que l'Hospital Clínic de Barcelona en té més de 100 i «ningú diu que es llenci a terra».

 

Discuteixen que es plantegi obrir sis quiròfans més al nou centre quan ara no s'utilitzen tots a temps complet | TarragonaDigital

 

En aquest sentit, ha carregat contra la Generalitat per «vendre fum» perquè «sempre queda bé dir que es fa un hospital nou» i ha carregat que es vagi «a cop de titular» en lloc d'optar pel manteniment i la contractació de personal.

 

La CGT ha apuntat que no han tingut accés oficial al projecte seleccionat, però que sí que se'ls han donat alguns detalls a la junta de personal. Les xifres apunten al tancament de més d'una trentena de llits i l'obertura de sis nous quiròfans. Pel que fa als llits de menys, es compensarien amb hospitalització domiciliària. «En alguns casos va bé i és un recurs que sempre pots tenir disponible, però no entenc quina és la lògica de perdre llits», ha assenyalat Mansergas, que ha recordat que «els llits ja es tanquen cada dos per tres».

 

Pel que fa als quiròfans, Mansergas ha assenyalat que els de cirurgia general només funcionen a ple rendiment durant el matí i que s'utilitzen els quiròfans de l'Hospital Santa Tecla i del Pius Hospital de Valls. «Estem infrautilitzant els nostres», ha opinat Mansergas, que apunta que a la tarda es fan només algunes operacions i a la nit es fan urgències. «I si operem les 24 hores? Baixaran les llistes d'espera i no fa falta derivar-los a cap altre lloc ni, a priori, construir sis quiròfans més. Si en construeixo sis més i només els utilitzo al matí, no té cap sentit», ha carregat.

 

D'altra banda, tant el Grup en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona com la CGT han reclamat que les partides destinades a la salut en els pressupostos tinguin un percentatge més gran per als centres públics. Segons les seves dades, un 60% dels diners se'ls endú la sanitat concertada i el 40% queda per l'ICS. «Continuem parlant de llistes d'espera en intervencions quirúrgiques i per a primeres visites d'especialistes; i molts programes que elabora el Departament de Salut no es poden desenvolupar del tot per falta de mitjans», ha explicat Marisa Cañón, del Grup de Treball.

 

També han recordat que les urgències es continuen col·lapsant i que la sanitat primària té dificultats per fer la seva feina per l'excés de pacients i la falta de personal. «El model sanitari català necessita un canvi de gestió», ha apuntat Cañón, que considera que «no pot ser que els diners passi per mans d'intermediaris i que cada centre pugui decidir on van». En aquesta línia s'ha despertat la desconfiança sobre què podria passar amb el nou Hospital Joan XXIII i si la gestió seria completament pública.

També et pot interessar: