‘La collita darrera’, un nou llibre amb poemes inèdits del tarragoní Antoni Rovira i Virgili

Amb el suport de la URV i de la Diputació de Tarragona, el volum recull un total de 150 poesies
María José Figueras, Josep Poblet i Elena Cruz Vergarí a l'acte de presentació del llibre 'La collita darrera' | Cedida

 

 

La doctora europea en Filologia Romànica, Elena de la Cruz Vergari, ha tingut cura de l’edició de ‘La collita darrera’. Es tracta d’un nou llibre amb poemes inèdits del periodista i polític, Antoni Rovira i Virgili. Aquest inclou escrits que l'autor tarragoní va dur a terme als darrers anys de la seva vida a la Catalunya Nord, on es va exiliar l’any 1939.

 

El volum recull unes 150 poesies d’aire clàssic, popular i èpic. Moltes d’elles estan dedicades als paisatges de la seva infantesa, com ara Reus, Valls o el Vendrell. Alhora, n’hi ha de més íntimes que indaguen sobre la natura, l’amor i la vida.

 

 

 

'La collita darrera', clau per conèixer Rovira i Virgili

La presentació de l’obra es va dur a terme dimarts, 18 de juny, al Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT). L’acte va comptar amb la participació del President de la Diputació, Josep Poblet, i de la Rectora de la Universitat Rovira i Virgili, María José Figueras.

 

També es va comptar amb la presència del president del Consell social de la URV, Joan Pedrerol; de la vicerectora de Relacions Institucionals, Cultura i Compromís Social, Cori Camps; de la responsable del MAMT, Marisa Suárez, i de la doctora europea en Filologia Romànica i professora del Departament de Filologies Romàniques de la URV, Elena Cruz Vergari, qui ha tingut cura de l’edició d’aquesta obra.

 

Durant l’acte, es va explicar que ‘La collita darrera’ esdevé «clau per conèixer Rovira i Virgili d’una manera més íntima i directa». Al mateix temps, De la Cruz va afirmar que els seus poemes ofereixen «un testimoni dels paisatges físics i psíquics que configuren els darrers anys d’un intel·lectual exiliat que sospirava i treballava incansablement per la restitució de les llibertats».

 

El llibre s’ha publicat dos anys després de l’aparició d’un altre volum dedicat a Rovira i Virgili, ‘La collita tardana’, que també va comptar amb el suport de la Diputació de Tarragona i de la URV.