Desenes de joves del territori alcen la veu per exigir mesures contra el canvi climàtic

La iniciativa 'Fridays for Future' s'ha estès arreu del món | La impulsora és una adolescent sueca, candidata al Nobel de la Pau
La Lorena i la Mireia han sortit a manifestar-se des de Reus | Toni Cabanillas

 

«Els mars s'alcen, i nosaltres també». «Respecteu el planeta». «Intentem arreglar el que heu començat». Desenes de cartells i missatges com aquests s'han pogut llegir aquest divendres, 15 de març, a les portes de l'Ajuntament de Tarragona. És l'onada de protestes del 'Fridays for Future', un moviment ecologista a escala internacional nascut a Suècia, i que ha agafat força en els darrers mesos.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

Els concentrats són adolescents de diversos centres educatius de la demarcació, la gran majoria de Batxillerat. Gran part d'ells no es coneixen, però han sortit al carrer per una causa comuna. «Ens importa el present i el futur del nostre planeta, i no entenem com hi ha tanta gent que es queda de braços plegats», reivindica la Lorena, una jove de l'Institut Gaudí de Reus. Li pregunto si m'ajuda a calcular quantes persones s'han agrupat a la plaça de la Font a la protesta. «Quants som? Molts menys dels que hauríem de ser», respon, múrria.

Desenes d'adolescents han fet vaga aquest divendres en protesta contra el canvi climàtic

Els concentrats han exhibit cartells reivindicatius | Toni Cabanillas

 

L'objectiu de la iniciativa és remoure consciències, exigir mesures per posar fre al fenomen del canvi climàtic i donar continuïtat al moviment ecologista arreu del planeta. La voluntat és seguir-se concentrant cada divendres. «No he tingut cap sobre a l'hora de decidir si sortir al carrer: hem de ser molts més, i reivindicar-nos les vegades que calgui», apunta la Mireia, també del centre reusenc.

Uns parlaments molt crítics amb la gestió política de l'afer han aclaparat l'atenció des de les escales de la porta del consistori. Els manifestants han alçat la veu per demanar més «voluntat política i educativa» per fer front a la problemàtica mediambiental, i han fet explícita la seva disconformitat. La regidora d'ICV a l'Ajuntament de Tarragona, Arga Sentís, s'hi ha acostat per donar-los suport durant l'acció reivindicativa.

La creadora del moviment 'Fridays for Future', candidata al Nobel de la Pau

Joves de diversos centres de la demarcació s'han concentrat davant l'Ajuntament de Tarragona | Toni Cabanillas

 

El que va néixer fa set mesos com la protesta puntual d'una adolescent davant el Parlament de Suècia és avui un moviment juvenil vertebrat arreu del planeta. Greta Thunberg, una jove que pateix la Síndrome d'Asperger, va concentrar-se en solitari davant la màxima autoritat legislativa del seu país per exigir compromisos i mesures contra l'escalfament global. Milers de ciutats han recollit el guant aquest divendres amb accions com la de Tarragona.

Thunberg ha estat proposada entre les candidatures per al premi Nobel de la Pau, si bé encara és molt aviat per valorar les possibilitats reals de rebre'l. L'acció de protesta compta amb el suport d'entitats mediàtiques com Greenpeace, i es preveu que les concentracions d'aquesta setmana només siguin el primer pas d'una onada reivindicativa de més alta volada.

Uns parlaments crítics han centrat l'atenció | Toni Cabanillas

 

També et pot interessar

"La mesura de l'Ajuntament de Tarragona que es notarà als carrers de la ciutat" "REPORTATGE: La nova vida de l'antic abocador del riu Francolí"