El coronavirus aixeca interrogants sobre el futur dels apartaments turístics a Tarragona

El sector detecta que part d'aquests apartaments han tornat al lloguer residencial
La Part Alta de Tarragona acull la majoria de pisos turístics de la ciutat | Àngel Ullate

El desconfinament havia de ser un procés reglat que portaria a la «nova normalitat», l'eufemisme mitjançant el qual es fa referència a la convivència, al carrer, amb la COVID-19. Tanmateix, el pla no ha reeixit del tot i la incertesa plana sobre aspectes de la vida social i econòmica.

Un exemple, ben clar, és que sabem que podem anar a prendre una cervesa a una terrassa, però no sabem quan, i com, podrem portar de nou els nens a l'escola. També se sap, o se sospita, que hi haurà temporada turística. És un pas endavant, perquè fa unes poques setmanes, alguns empresaris dels sectors ja donaven per perdut tot l'estiu. Ara, se sap que hi haurà turisme però no d'on vindrà. De fet, fa setmanes que els establiments hotelers podrien haver obert les portes a les comarques de Tarragona i no ho han fet. Per què? Doncs perquè en les condicions del desconfinament, es veien obligat, si obrien, a obrir a pèrdues.

I què passa amb els pisos turístics, un mercat destinat a fer la competència als hotels i amb greus efectes sobre el mercat de lloguer residencial? A algunes ciutats, com Madrid i Barcelona, els grans portals immobiliaris han detectat un claríssim augment de l'oferta de pisos de lloguer. El motiu d'aquest repunt és que els pisos que estaven a AIRBNB, i altres plataformes, i què donaven un important retorn econòmic, estan tornant al lloguer tradicional.

A la ciutat de Tarragona, l'oferta de pisos turístics està molt concentrada a la Part Alta. En alguns barris, com el Serrallo, greument afectats per l'anterior crisi, la del mercat de l'habitatge, s'han viscut alguns processos de gentrificació que no han acabat de reeixir. Per saber quin futur li espera, ni que sigui a curt termini, al mercat de pisos turístics, TarragonaDigital ha parlat amb un seguit d'experts.

«Els pisos turístics són la forma més segura de fer vacances»

Íñigo Rossell és el president de l'associació d'apartaments turístics, i hostals, de Tarragona. Per Rossell, «els apartaments turístics són la forma més segura de fer vacances». «És com si estiguessis a casa amb la família i amb l'avantatge que no comparteixes espais comuns, com als hotels». Aquest empresari tarragoní creu que «és més segur, contra el coronavirus, un apartament turístic. Apliquem els protocols i, entre altres, augmentem la neteja dels pisos».

Íñigo Rosell respon de manera clara a la pregunta sobre com afectarà la crisi del coronavirus al mercat: «hi haurà molta oferta i poca demanda. Com a mínim, segur que menys demanda de l'habitual en els darrers anys. És una realitat, ara per ara, que molts apartaments turístics es converteixen en lloguer residencial».

En la mateixa línia s'expressa Jordi Ferré, president de l'associació de veïns la Catedral, a la Part Alta de Tarragona. Ferré també creu «els pisos turístics no desapareixeran, segurament passaran a lloguer residencial». Aquest històric líder veïnal posa sobre la taula quin és el problema d'aquests apartaments, segons el seu punt de vista. «Nosaltres no hem patit cap problema, perquè els operadors aposten per les famílies, no per la gent jove. Ara bé, sí que és veritat que s'ha perdut l'esperit veïnal» rebla Ferré.

La incertesa és la gran protagonista a pocs dies de començar l'estiu 2020 | Laia Solanellas

«No ha caigut l'oferta de pisos turístics a Tarragona»

L'actual consellera titular de l'àrea de Turisme a l'Ajuntament de Tarragona, la republicana Laura Castel, que en breu deixarà les seves tasques al consistori per centrar-se al Senat, avança que «les xifres que tenim ara indiquen que no ha caigut l'oferta de pisos turístics. M'imagino que ser de les primeres regions que passa de fases durant el desconfinament, ajuda. Ara per ara, tot és molt incert: si es fan corredors sanitaris entre regions europees, pot ajudar a millorar l'oferta però... El que està clar és que l'oferta no ha caigut».

El primer estudi sobre la situació dels pisos turístics a Tarragona el va dur a terme el Partit Popular, en l'anterior mandat municipal. Inma Rodríguez era la predecessora de Castel al capdavant del Patronat Municipal de Tarragona. Segons Rodríguez, «potser pel contagi mediàtic de situacions de massificació de destinacions turístiques líders, veiem, a Tarragona, com a problemes, fenòmens que no ho són».

Inma Rodríguez té clar que «ateses les conseqüències de la crisi de la COVID-19, a Tarragona estem molt lluny del fet que els pisos turístics siguin un problema objectiu». La política conservadora conclou que «qualsevol fórmula flexible que compleixi amb la legislació vigent, i satisfaci la demanda, tindrà el nostre suport. Volem atraure turisme perquè creiem que és bo per a la ciutat, per a les seves empreses i per als tarragonins».

"Les càmeres ja filmen a Tarragona: la Part Alta, protagonista d'un rodatge publicitari" "Tarragona i els hostalers lluitaran contra els efectes de la pandèmia en el sector"