La CUP denuncia que sis mesos després de l'explosió d'IQOXE, «les coses estan pitjor»

Exigeixen que es compleixin els acords de la Declaració Institucional
Cartell de la CUP penjat al Balcó del Mediterrani | Cedida
 

El grup municipal tarragoní de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) ha fet una denúncia pública aquest dimarts 14 de juliol, sis mesos després de l'explosió química a la planta de l'empresa IQOXE, en què ha posat en qüestió la gestió que s'ha fet de l'accident entre les institucions, especialment l'Ajuntament de Tarragona, i el sector petroquímic. Acompanyada de la penjada d'un cartell a la barana Balcó del mediterrani, la declaració d'aquest matí ha conclòs que la situació després de l'explosió no segueix igual, sinó «pitjor».

Laia Estrada, present a la Declaració Institucional, la considera una «escenificació»

La CUP denuncia que des de l'accident d'IQOXE «no s'ha produït cap canvi en les relacions de la nostra ciutat amb el gegant petroquímic», i exigeix, en aquest sentit, que s'executin els acords de la Declaració Institucional, entre els quals hi ha que l'Ajuntament de Tarragona es personi com a acusació particular en la causa contra IQOXE. Laia Estrada, consellera del consistori i present en l'acte del 30 de gener, considera que aquests acords van ser només una «escenificació», ja que no s'han complert cap dels pactes acordats excepte la recuperació del PLASEQTA, que s'haurà d'esmenar perquè sigui efectiva la possibilitat del confinament preventiu de la població.

Els cupaires consideren que s'han d'eliminar l'opacitat i la impunitat que envolten el complex petroquímic, «ja no sabem què més ha de passar perquè hi hagi una reacció veritablement contundent de les diferents administracions», ha manifestat la consellera Eva Miguel. De fet, s'ha recordat que hi ha veïns afectats per l'explosió que no han vist per enlloc el suport institucional i que a dia d'avui encara no han pogut tornar a les seves cases, tal com s'havia compromès l'Ajuntament. 

Eva Miguel i Laia Estrada en l'acte de denúncia d'aquest dimarts 14 de juliol. | cedida
 

«Ni rastre» del debat sobre el model econòmic del Camp ni dels estudis de l'aire

Tampoc s’ha requerit a les empreses del complex petroquímic, tal com assenyala la CUP, la relació i el detall dels diferents expedients sancionadors en matèria ambiental, laboral i de seguretat que se’ls hagin interposat. Segons la CUP no hi ha «ni rastre» del debat al voltant del model de desenvolupament econòmic pel Camp de Tarragona i quin tipus d’indústria volem, ni tampoc de l’elaboració d’estudis independents de la qualitat de l’aire i epidemiològics, malgrat que també era un dels acords d’investidura ja recollit als pressupostos. De fet, a la reunió mantinguda ahir amb el govern municipal la CUP va ser informada que molt probablement l’estudi de la qualitat de l’aire no tingui lloc enguany.

"Contundent crítica de la CUP de Tarragona contra el govern de coalició tarragoní" "Els serveis socials de Tarragona, un salvavides per a més de 5.000 famílies"