Les famílies ocupes surten del bloc del Rancho Grande, al Serrallo

Punt final al 'Rancho Grande': l'Ajuntament desallotja i tapia el símbol de les ocupacions del Serrallo

Un operatiu policial matina per buidar 15 pisos amb la llum punxada | Els veïns, satisfets, esperen «que desaparegui la por» al barri

Són vora les set del matí quan comencen a arribar patrulles i més patrulles dels Mossos d'Esquadra al barri del Serrallo. I agents de la Guàrdia Urbana de Tarragona, i de la Policia Portuària. Alguns veïns s'aboquen als balcons i les mirades es tornen a adreçar a un dels edificis més problemàtics de la ciutat: el macrooperatiu policial desperta el bloc de pisos del 'Rancho Grande', al número 2 del carrer de Sant Andreu, per desallotjar 15 pisos ocupats i les 34 persones que els habiten de forma il·legal. Un 'Rancho' que és, des de fa anys, el gran símbol de les ocupacions il·legals serrallenques.

El desplegament extraordinari, amb més de 100 policies a lloc, té per objectiu desallotjar els habitatges que, amb la llum punxada, suposen «un risc d'incendi elevat», ha explicat poc després el portaveu del govern municipal, Xavi Puig. Les imatges recents de l'incendi del carrer dels Ferrers han esperonat l'actuació, i la por a reviure un episodi similar ha accelerat l'operació encapçalada per la Guàrdia Urbana. Una ordre judicial avalava la intervenció urgent per part de les autoritats.

Els 15 pisos desallotjats al Serrallo són «inhabitables, insalubres i amb un risc elevat d'incendiar-se»

«Una inspecció prèvia havia confirmat la inhabitabilitat i la insalubritat dels pisos desallotjats, i havia deixat constància que el risc d'incendi que comportaven les xarxes de llum punxada era elevat», ha insistit Puig. «Davant això, nosaltres no podíem girar la cara de cap manera», ha advertit. Poc abans de les nou del matí, les famílies desallotjades ja eren fora dels pisos ocupats i diversos equips de neteja, brigada i fins i tot l'arquitecte municipal han accedit al bloc per tal d'avaluar l'estat de l'habitatge, les seves condicions de salubritat i, finalment, tapiar els accessos per tal d'evitar que els pisos es puguin tornar a ocupar de manera irregular.

Xavi Puig, en roda de premsa al Serrallo
Xavi Puig ha explicat que l'operació se centra en combatre la inseguretat al Serrallo | Toni Cabanillas

Els altres pisos que no suposaven un risc d'incendi no han estat desallotjats, inclosos tres habitatges ocupats on la situació de llum punxada es va regularitzar fa pocs dies després de l'advertiment de les autoritats. «Que quedi clar que aquesta no és una operació contra les ocupacions, sinó contra la inseguretat», ha valorat el portaveu de l'executiu local. El desallotjament, assegura, s'ha dut a terme «de forma pacífica, tranquil·la i sense conflictes».

Xavi Puig: «No és una operació contra l'ocupació, sinó contra la inseguretat»

Puig ha assegurat que els afectats estaven avisats de la imminència de l'actuació i que «han estat setmanes de diàleg» prèvies a l'acció d'aquest dijous al matí. «L'Ajuntament de Tarragona ha posat i encara posa els serveis socials a disposició de les famílies vulnerables que hagin resultat afectades per tal d'aplicar un pla de xoc temporal que garanteixi que ningú es quedarà al carrer», s'ha avançat a detallar la veu del govern local. «Hotels, pensions, apartaments...», detalla. «Les possibilitats encara són obertes i és aviat per detallar quantes de les famílies necessitaran aquest reallotjament», matisa.

Algun dels afectats, però, assegurava a primera hora del matí, amb molta por, no disposar d'alternatives habitacionals imminents després de ser expulsats dels habitatges que ocupaven fins fa poques hores. «No, ningú quedarà al carrer», ha insistit Puig davant la premsa poques hores després. La caducitat d'aquestes alternatives temporals, però, tampoc queda resolta a mitjà termini. De moment, seran reubicats de la mà dels serveis socials. De moment.

Serveis Socials reallotjarà «temporalment» a les famílies desallotjades que corrin risc de quedar-se al carrer

El Rancho Grande ha protagonitzat episodis constants de successos, incivisme i inseguretat a l'entrada del barri del Serrallo, tal com avalen la batalla campal del passat mes de juny o els episodis de violència denunciats només uns dies després. Un símbol del Serrallo més insegur, però, que ha caigut finalment per la vulnerabilitat dels comptadors de la llum i pel temor a reviure incendis com el del passat mes de juliol a l'edifici ocupat del carrer dels Ferrers, a la Part Alta de la ciutat.

Un vehicle de Mossos, davant el 'Rancho Grande' del Serrallo
L'operació ha començat a les set del matí en el polèmic edifici del barri del Serrallo | Toni Cabanillas

Des de l'Associació de Veïns (AAVV) del barri del Serrallo, el president David Martín no ha amagat «la nostra valoració positiva i satisfactòria» en tenir constància del desallotjament del Rancho. «Era un focus d'inseguretat, d'incivisme, de brutícia», ha explicat en declaracions a TarragonaDigital. «I feia molt de temps que els veïns demanàvem una actuació com la d'avui amb l'esperança que la por desaparegui del nostre barri», ha afegit. «Esperem que ara s'obri un ús alternatiu de l'edifici i que, rehabilitat, ens pugui ajudar a fer créixer el Serrallo que volem», sentencia el president veïnal.

David Martín (AAVV Serrallo): «Esperem que la por desaparegui del barri»

Les valoracions favorables han arribat també d'altres esferes pròximes al barri, com ara des del Port de Tarragona. El president de la institució, Josep Maria Cruset, ha estat el primer a valorar les notícies més matineres del desallotjament com un «dia molt important per recuperar el barri del Serrallo». El portaveu de l'Ajuntament, Xavi Puig, s'ha mostrat prudent. «És un dia que marca un punt d'inflexió al Serrallo, un abans i un després, però que no fa desaparèixer el problema de fons real: el de l'accés a l'habitatge», ha matisat amb to seriós.

Puig assegura que s'ha donat un cop de puny fort a la taula contra la inseguretat serrallenca i el risc de desastre a un edifici inhabitable, però no oblida que «el problema de fons és que aquestes famílies, i moltes altres, no poden accedir a habitatges dignes i assequibles» i es veuen forçades a l'ocupació il·legal per poder obtenir un sostre que, tot i deficient, faci de sostre. «I encara hi ha moltíssima feina a fer en aquesta direcció», ha lamentat. La intervenció satisfà una reivindicació urgent de molts veïns, però no resol l'arrel que preocupa a les famílies avui desallotjades.

«No resoldrà els problemes»: la CUP creu que tapiar el Rancho Grande només desplaçarà els conflictes

En una línia similar a la valoració de fons de Xavi Puig, la CUP de Tarragona ha fet públic un comunicat a migdia on subratllen que l'actuació policial «no resoldrà els problemes de convivència al barri» perquè no ataca l'arrel dels maldecaps, que a criteri dels anticapitalistes no és altra que «l'abundant parc de pisos buits que són propietat de bancs i de grans tenidors, així com la vulneració del dret a l'habitatge». Els anticapitalistes han retret «l'acció propagandística» del govern local amb una operació d'efecte «temporal i parcial».

L'escenari aquest dijous és bipolar a la porta de l'antic edifici. A les tanques, diversos joves visiblement desorientats es limiten a observar la façana que fins aquesta nit els acollia amb expressió apàtica i resignada. No es perceben espurnes de tensió per la cruïlla afectada. A pocs metres, la majoria dels veïns no amaguen la seva satisfacció en conèixer el punt final del Rancho Grande. I, omnipresent, l'embolcall de desenes de policies atents mentre les finestres s'acaben de tapiar de forma definitiva. Matí mogut al cor del barri mariner de Tarragona.


Comentaris