GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Deu escoles de Tarragona, sense subvenció per pagar vetlladores de menjador

20 alumnes amb necessitats educatives especials no tenen acompanyament a l'hora de dinar perquè des de la Generalitat no hi ha ajudes i el Consell Comarcal no ha pogut pagar més
El Consell Comarcal del Tarragonès només ha pogut pagar vetlladores per 30 centres. | TarragonaDigital

 

Deu escoles de Tarragona s'han quedat sense subvenció per poder pagar vetlladores que acompanyin els alumnes amb necessitats educatives especials a l'hora de dinar. Això es tradueix en vint alumnes de la comarca que, per falta de fons de l'administració, no disposen d'una ajuda durant el menjador. El Consell Comarcal del Tarragonès és l'ens que substitueix la subvenció inexistent de la Generalitat de Catalunya, però no pot arribar a cobrir-ho tot. Per aquest motiu i amb la voluntat d'aconseguir millores globals als menjadors, les AMPA dels col·legis es manifestaran els pròxims 3 i 4 de desembre.

 

El sector educatiu està a l'espera d'un nou decret de la conselleria d'Ensenyament que reguli el servei de menjador. A hores d'ara, són les AMPA les que tenen aquesta potestat, encara que algunes associacions ja l'han traslladat a l'escola o al seu consell comarcal. La Generalitat de Catalunya és l'encarregada de pagar i adjudicar vetlladors per nens amb necessitats educatives especials, però a l'hora de dinar, aquest servei desapareix

 

El Consell Comarcal del Tarragonès només pot subvencionar vetlladores per a 30 centres

El Consell Comarcal del Tarragonès només ha pogut subvencionar, aquest 2018, vetlladores per a 30 centres educatius. Un total de 40 escoles van demanar ajudes per aquest servei, però els diners no han arribat per a tothom. El Consell paga aquest servei gràcies als romanents de les beques de menjador que hi ha anualment. Enguany s'han pogut destinar 168.750 euros, però tal com informaven des de l'ens comarcal, «és un risc que assumim a principi de curs, perquè si tothom es quedés a dinar, no hi hauria diners per pagar les vetlladores». 

 

Una vintena d'alumnes s'ha quedat fora de la subvenció. Les 30 vetlladores contractades atenen 151 alumnes de 30 centres. Des del Consell asseguren que «assumim competències delegades». Abans de començar el curs, el Consell Comarcal elabora una taula de puntuació tenint en compte el nombre d'alumnes amb necessitats educatives especials de cada escola i les afectacions de cadascun. «Així, decidim si els correspon un vetllador, dos o, si per contra, es poden fer càrrec monitors no especialitzats», detallen.

 

Manifestació de les AMPA de Tarragona per reclamar un servei de menjador «digne»

A l'espera del nou decret de la Generalitat de Catalunya que reguli el servei de menjador, les AMPA de Tarragona es manifestaran els dies 3 i 4 de desembre per reclamar que «la nova regulació serveixi per mantenir o millorar el servei actual, no per privatitzar-lo». «Creiem que s'han de solucionar temes pendents, com les vetlladores pels nens amb necessitats educatives especials», recalcava la portaveu de l'associació d'AMPAs de Tarragona, Ester Martínez. 

 

Les associacions de mares i pares també tenen por que, si se'ls treu la gestió del menjador, la Generalitat adjudiqui els serveis «a l'empresa que ho faci més barat». «Volem aliments de proximitat i que, en la mesura del possible, el menjar es cuini a l'escola», recalcava. El pròxim 3 de desembre hi haurà una concentració al davant de cada escola, on es llegirà un manifest i es penjaran plats pintats. L'endemà, a les 17.30 hores, se celebrarà una concentració unitària al Balcó del Mediterrani