Diferents bars de Tarragona acumulen un deute amb l'Ajuntament de més d'un milió d'euros relacionat amb l'impost i la llicència de terrassa.

Els bars de Tarragona deuen a l'Ajuntament més d'un milió d'euros pels impagaments de terrasses

Només a la plaça de la Font hi ha 9 locals que acumulen un deute de 72.000 euros | El consistori espera cobrar les quantitats abans d'acabar l'any

Els bars i restaurants de Tarragona deuen a l'Ajuntament més d'un milió d'euros en concepte de llicències i impost de les terrasses. Els impagaments s'allarguen des de l'any 2003, encara que va ser al 2017 i al 2018 quan més es van accentuar: 231.843,18 i 176.025,62 euros, respectivament. Només a la plaça de la Font, de fet, hi ha nou locals que acumulen un deute de 72.000 euros i un d'ells és responsable de la meitat de l'import. Més inspeccions permetran descobrir si els impagaments afecten altres sectors, però «ara per ara, aquestes són les xifres de tancament de l'exercici de l'any 2018», ha explicat a TarragonaDigital el regidor de Serveis Econòmics, Jordi Fortuny. El consistori espera cobrar el deute abans d'acabar l'any. 

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Els bars i restaurants deuen a l'Ajuntament de Tarragona més d'un milió d'euros

1.011.609,32 euros. Aquesta és la quantitat que diversos bars i restaurants deuen a l'Ajuntament de Tarragona per impagaments en concepte de llicència de terrasses i impostos relacionats. Concretament, els deutes es divideixen en: tendals i marquesines —108.172,45 euros—, taules —649.287,78 euros—, la taxa de la brossa —162.968,46 euros— i altres ocupacions no previstes com cartelleres o màquines expenedores —91.180,63 euros—. 

El deute s'arrossega des de l'any 2003, però s'ha incrementat significativament en els últims cinc anys. L'any 2014 va ser de 102.669,68 euros, el 2015 de 126.715,85 euros, el 2016 de 149.242,78 euros, el 2017 de 231.843,18 euros i el 2018 de 176.025,62 euros. Els regidors de Domini Públic durant aquests anys van ser els socialistes Josep Maria Milà i Begoña Floria i el popular Josep Acero. Va ser amb aquest darrer quan més va augmentar el deute, concretament el 40% del total. 

La plaça de la Font: 26 terrasses, 9 deutors i 72.000 euros acumulats

La Plaça de la Font exemplifica l'estat del deute de bars i restaurants. A la plaça de l'Ajuntament hi ha 26 terrasses. Nou establiments —que possiblement repeteixen deute— acumulen impagaments per valor de 72.000 euros.  El cas més greu és el d'un local que deu gairebé la meitat d'aquest import: 35.648,89 euros.

Justament, la plaça de la Font va ser l'espai escollit per la Guàrdia Urbana de la ciutat per fer-hi una inspecció el passat dissabte. L'objectiu, que els bars i restaurants respectessin l'espai que tenen concedit per instal·lar-hi taules i cadires. Vuit establiments van ser sancionats, fet que va aixecar crítiques entre els empresaris del sector. «Hi ha coses més importants que uns centímetres de terrassa», manifestaven des del Dommum, un dels locals sancionats.

Mixtura Quattros, obert recentment, és l'últim local de la plaça de la Font que se suma a la llista de restaurants amb terrassa.
Mixtura Quattros, obert recentment, és l'últim local de la plaça de la Font que se suma a la llista de restaurants amb terrassa. | TarragonaDigital

 

El president de l'Associació d'Hosteleria de Tarragona Ciutat, Javier Escribano, assegurava que «la regulació és la mateixa que abans, el que passa és que ara s'està fent complir». Escribano està d'acord amb les inspeccions, però demana a l'Ajuntament que identifiqui els infractors «sistemàtics» i els «puntuals». «No volem que multin per centímetres, però entenem que no es pot ampliar una terrassa en fins a quinze taules», acabava dient sobre les sancions. 

L'Ajuntament de Tarragona espera cobrar el deute abans d'acabar l'any

L'objectiu del consistori és cobrar el deute abans d'acabar l'any. Les xifres presentades són només les referents al tancament de l'any 2018, per tant, encara resta descobrir quina quantitat sense pagar hi haurà aquest 2019. El període de cobrament de taxes comença el 20 d'agost i acaba el 5 de novembre. 

Jordi Fortuny argumenta que aquest deute es deu a dos motius: «En primer lloc, que l'Ajuntament tarda molt en atorgar la llicència de terrassa i, fins que no es formalitza, malgrat que el bar pugui instal·lar-la, no la podem cobrar. I en segon lloc, que hi ha bars i restaurants que no paguen perquè no volen». A més d'aquest deute, que supera el milió d'euros, n'hi ha un altre d'una quantitat semblant relacionat amb quioscos i altres expedients per cobrar. 

L'augment de les inspeccions, que Fortuny va anunciar a mitjans de juliol, servirà per atacar aquest i altres punts dèbils de l'administració. «Encara hi ha moltes més coses, però esperem que les inspeccions donin els seus fruits», expressa el regidor de Serveis Econòmics. L'objectiu del consistori és «mirar a fons» i «cobrar o embargar» les quantitats sense pagar. 

També et pot interessar

L'Ajuntament de Tarragona s'arma amb inspectors fiscals per cobrar deutes milionaris pendents