Una imatge del documental del carnaval de Tarragona

Tarragona celebra el 40è aniversari del Carnaval amb un documental

També es treballa per oferir un projecte pedagògic i la producció d'una exposició

Després de l'anunci d'anul·lar el Carnaval de Tarragona 2021, l'Ajuntament de Tarragona, amb motiu de la celebració del 40è aniversari, aprofitarà per presentar el documental  del carnaval. L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ho ha explicat als membres de la comissió consultiva de carnaval reunits aquest vespre, qui els ha avançat que «aquest carnaval quedarà en la memòria de tots i totes, perquè s’ha volgut posar en valor el que representa aquesta festa per tots nosaltres amb un documental  que fa un repàs històric del passat i del present i un projecte pedagògic que quedarà per al futur».   

La producció  del documental ja s'ha posat en marxa «per tal de donar veu a la feina duta a terme per una part molt important i molt diversa dels tarragonins i tarragonines durant aquestes quatre dècades» segons ha volgut manifestar l’alcalde, qui també ha volgut afegir que «entre tots hem fomentat i fet créixer un important teixit associatiu molt consolidat en els anys que s’ha anat fent gran i fa perdurable aquesta festa».

En el documental  s'hi podrà veure una recopilació d'imatges antigues, gràcies a la col·laboració de l'Arxiu municipal, a més d'entrevistes a diferents testimonis que son els principals protagonistes. S'explicarà la història del Carnaval de Tarragona, dels canvis que ha experimentat en aquests 40 anys i com s'ha sabut mantenir la convivència entre la part més satírica i la de lluïment. 

El documental es divideix en 9 capítols: Ninots; Vella Quaresma; Vetlla, Enterrament i testament; Sàtira; Carnaval Gastronòmic; Seqüència Ritual; Rues; i Disfressa d’Or, i es podrà veure per TAC12, a través de les xarxes socials municipals i, si la pandèmia ho permet, es reproduirà al Teatre Tarragona.   

A banda del documental, també es treballa per oferir un projecte pedagògic a les escoles de la ciutat, sobre la història i el llegat del carnaval tarragoní.  Tot i que cada any les comparses del Rei i la Concubina visiten les escoles i, algunes, també participen de la Rueta infantil que es fa el divendres de Carnaval. Així mateix, fins ara no s’havia elaborat cap material didàctic i explicatiu. Per a resoldre aquesta mancança s’està elaborant una carpeta amb personatges i moments del Carnaval acompanyats de propostes didàctiques. Aquesta documentació es repartirà properament a tots els centres d’ensenyament de Tarragona.  

Una altra de les propostes  que s’està treballant és la producció d’una exposició que molt probablement comptarà amb l’exhibició de vestits, guardons  i imatges  que han quedat per al record. Aquesta activitat programada i d’altres, es donaran a conèixer de manera conjunta properament.