GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

«El festival de cinema REC és un lloc per descobrir nous mons i eixamplar la mirada»

El festival de cinema de Tarragona, REC, inicia el pròxim dissabte 1 de desembre una nova edició. Parlem amb el seu director, Xavier García Puerto, per saber què ens depara
El director del festival Rec, Xavier García Puerto, atenent la premsa durant la presentació de l'edició d'enguany | Facebook/Rec Tarragona

 

El torrenc Xavier García Puerto té dues passions. Bé, de fet una que s’expressa de dues maneres. La passió és el cinema i la seva expressió és, per un cantó, crear i organitzar festivals de cinema com el REC Tarragona, i per l’altra assistir, i treballar, a festivals de cinema com el ‘Tallin Black Nights’, un festival de cinema de la capital d’Estònia que ha aconseguit la categoria de festival de classe A, la primera divisió dels festivals de cinema.

 

El seu vincle amb Estònia és tan fort que ja fa sis anys i mig que hi viu i hi treballa. García Puerto exerceix a Tallin d’assessor de la cinematografia espanyola i iberoamericana de cara a les seccions oficials del certamen estonià.

 

Aquesta tasca la compagina amb la de director del REC, el festival internacional de cinema de Tarragona que comença, el dissabte 1 de desembre i fins al dia 9 del mateix mes, pel gaudi dels tarragonins, i tarragonines, amants del setè art.

 

Durant nou dies el REC portarà a Tarragona tota mena de pel·lícules, des de comèdies austríaques sobre l’islam; pel·lícules franceses sobre el pare Noel; cinema hongarès de temàtica adolescent i una aposta decidida, «ferma», pel ‘MiniRec’, la secció del festival dedicada a tota la família.

 

—Com hi va arribar vostè a Tallin?

Doncs hi vaig arribar, durant la primera dècada del segle XXI, amb un projecte de l’institut Cervantes sobre joves creadors de l’audiovisual. Arran d’aquest projecte, des del festival em van convidar a ser-ne part i allí va sorgir l’oportunitat d’establir un altre vincle.

 

—Quin vincle?

Ells tenen molt d’interès en el cinema espanyol, portuguès i llatinoamericà i em van comentar que tenien dificultats per tractar amb aquests directors. Entre altres posaven com a exemple que els hi enviaven un correu i trigaven tres dies a respondre’l i des d’aleshores, quan encara no era un festival de categoria A, com és ara, que hi treballo.

 

«No som un festival de sang i fetge com pot ser Sitges»

—I el seu paper dins el REC?

Bé, doncs, el REC el vam iniciar quatre amics i des de 2006 que el porto jo, ja que així m’ho van demanar.

 

—El REC és un festival de cinema d’autor?

No, nosaltres som un certamen de primeres obres que no sabem si més endavant seran autors.

 

—I com sobreviu un festival com aquest, com el REC, tenint a tocar a un monstre, per les nostres dimensions, com és el festival de cinema de Sitges?

Tenim un altre tipus de programació. No som un festival de sang i fetge com pot ser Sitges. Tenim públics diferents i, a més a més, cap de les pel·lícules que presentem ha anat mai a Sitges.

 

«Al REC veuran quelcom fora del que veuen habitualment»

El festival REC es durà a terme de l'1 al 9 de desembre d'enguany | Facebook/Rec Tarragona

 

—Com tira endavant el REC?

Comptem amb el suport de diferents empreses i també de les administracions. Tenim a l’Ajuntament com a patrocinador i també a la Generalitat, que ens considera estratègics tan culturalment com pel que fa al nostre paper dins la indústria audiovisual.

 

—Animi a la gent a vindre al REC.

Si volen passar una setmana especial, descobrint nous mons i eixamplant la mirada, segur que trobaran el seu lloc al REC, on podran veure quelcom fora del que veuen habitualment.