Edifici de l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona, a la plaça Prim

Tarragona vol ampliar l’atenció als sense sostre amb un centre de dia i un pis tutelat

L'Ajuntament estudia possibles ubicacions amb la voluntat que abans d'acabar el 2020 s'hagin triat els espais i hi hagi calendari d'actuacions

El govern municipal de Tarragona treballa per ampliar l'atenció a les persones sense sostre amb un centre de dia i un pis tutelat. Així ho ha confirmat la primera tinent d'alcalde i presidenta de l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona (IMSST), Carla Aguilar-Cunill, a TarragonaDigital. Aquesta aposta, ha explicat la tinent d'alcalde de Serveis Socials, «vol enfortir l'atenció que es dóna des de l'IMSST i des de la Xarxa d'Atenció Integral de Persones Sense Llar de Tarragona». En aquest sentit, Aguilar-Cunill ha afirmat que «l'Ajuntament ha de tenir un paper clau pel que fa a equipaments, que fa molts anys existien i vam perdre com a ciutat».

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

El centre de dia, segons ha explicat la presidenta de l'IMSST, ampliarà els serveis actualment disponibles al Punt d'Atenció als Sense Sostre (PASS), oferint un equipament on els usuaris, a banda de l'atenció personalitzada, tindrien accés a dutxes, lavabo, vestidor i bugaderia, entre altres. Alhora, la voluntat del consistori és que aquest centre de dia ofereixi, de manera complemantària, altres serveis d'atenció específics, com acompanyament psicològic i reinserció social, que es podrien treballar mitjançant sessions individuals o en grup.

Pla pilot pel pis de transició

Pel que fa al pis de transició o tutelat, l'objectiu és aconseguir la reinserció. Carla Aguilar-Cunill ha assenyalat que «hi ha diferents tipologies de casos, persones en diferents situacions, però les que tenen possibilitat de reinserir-se en la societat, s'ha d'intentar i apostar per elles». Aquesta reinserció es farà a través del pis de transició, una eina amb la qual, segons explica la tinent d'alcalde, «volem traslladar el model de pis tutelat a aquesta població».

Imatge d'arxiu d'un sensesostre, passant la nit a un portal d'un local buit ubicat a la Rambla Nova de Tarragona
El darrer recompte fet a Tarragona va xifrar en 70 persones les que dormen al carrer a la ciutat. | Àngel Ullate

En aquest sentit, la voluntat és engegar un pla pilot «amb un acompanyament, un pla de treball individualitzat amb aquestes persones, per tal que cada vegada més siguin més autònomes, puguin acabar vivint soles, tenir una feina i refent o construint tot allò que havien perdut». Tot i que l'Ajuntament de Tarragona ja ha estudiat i pensat algunes ubicacions, encara no hi ha una decisió presa. Tampoc hi ha un calendari, perquè aquest dependrà dels emplaçaments escollits, però la voluntat és que «enguany tinguem ubicació i calendari», ha assegurat la consellera Aguilar-Cunill.