GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Les no-Esquadres dels Mossos: sense autoritats ni altres cossos policials

A porta tancada i sense polítics, els Mossos entreguen les condecoracions als agents que van participar en la resolució dels atemptats de Barcelona i Cambrils
Chacón i de la Monja, parlant amb els comandaments dels Mossos de Tarragona. | Guillem RS

 

Els Mossos d'Esquadra han celebrat aquest dimarts el que hauria de ser un dels dies més importants del cos però que pels darrers esdeveniments polítics s'ha volgut fer amb un format inèdit i que ha convertit l'entrega de condecoracions i distincions en un acte a porta tancada, sense convidats i només amb mossos i familiars. Riudoms ha estat el lloc que ha acollit aquest acte de la regió policial del Camp de Tarragona. Entre avui, 23 d'octubre, i demà es farà a les diverses regions policials de Catalunya. Totes amb el mateix format, amb aquest caràcter «intern» i sense representació política.

 

El que havia de ser un Dia de les Esquadres fora de temps —normalment es celebra per Sant Jordi, patró de Catalunya i de la policia catalana— s'ha convertit en un acte de petit format que «no pretenen substituir ni reemplaçar» la celebració de les Esquadres que, segons s'explica des d'Interior, es farà, com toca, per Sant Jordi de 2019. Cal recordar que durant l'abril de 2018, amb el departament d'Interior i els Mossos sota el control del ministeri de l'Interior per l'aplicació de l'article 155, no es va celebrar el dia de les Esquadres. El cos volia celebrar un acte per condecorar als agents que van participar en l'operatiu del 17 i 18 d'agost a Barcelona i Cambrils, quan Catalunya va ser víctima d'un sagnant atemptat terrorista.

 

En aquests actes es reconeixen les accions meritòries durant l'any passat i s'entregaran 551 medalles, 5 plaques commemoratives i més de 5.000 felicitacions. D'aquestes, 371 medalles, 2 plaques i 1.637 felicitacions pertanyen a accions meritòries durant els atemptats. Enguany s'entreguen més del doble de medalles que l'any 2016 on, per exemple, es van entregar 270 condecoracions i unes 3.500 felicitacions. Tots aquests reconeixements, que consten al Diari Oficial de la Generalitat i que els signa el director general de la Policia o el conseller, tenen un valor simbòlic pels agents però també real en la seva carrera. A l'hora d'accedir a concursos de places o de trasllats, aquestes felicitacions sumen punts.

 

Sense polítics ni altres cossos

La Prefectura del cos va pressionar a Interior per evitar un acte on el mateix president de la Generalitat, que és habitual que presideixi l'acte central, o el conseller, aprofitessin l'acte per «polititzar» el cos i finalment es va decidir per suspendre l'acte central de Barcelona i fer només actes territorials. Tot i això, malgrat que les regions policials ja havien iniciat la seva organització, que a més, coincideix, aquest any, amb la finalització del desplegament, ara fa deu anys, a llocs com Tarragona i Reus, s'han hagut de repensar els actes per fer-los amb el format que s'ha ordenat des de la Prefectura. Sense autoritats, sense altres cossos policials convidats i sense premsa.

 

El director territorial, Joan Carles de la Monja, saludant als comandaments de Tarragona. | Guillem RS

 

D'aquesta manera, el departament també s'ha evitat de convidar a comandaments d'altres cossos policials com la Guàrdia Civil o la Policia Nacional, a qui acusen d'haver-se inventat atestats policials que han portat al jutjat a Mossos que van participar en l'operatiu de l'1 d'octubre. Sense anar més lluny, el cap i els sotscaps de la comissaria de Cambrils, els que van liderar la resposta a l'atemptat contra la vila marinera, que han estat imputats per la Guàrdia Civil pels incidents que es van registrar a Mont-roig del Camp la tarda del Primer d'Octubre.

 

L'esquerda entre els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil és evident. Durant la celebració de la patrona de la Guàrdia Civil cap agent dels Mossos va rebre cap medalla per part de l'Institut Armat, un fet que no havia passat mai. El cap del cos, el comissari Miquel Esquius, va participar en l'acte a Sant Andreu de la Barca, però cap membre del Govern, ni el conseller ni el director general de la Policia, en van prendre part.

 

La majoria de reconeixements de Tarragona, per l'atemptat

La regió policial del Camp de Tarragona ha celebrat aquestes «no-Esquadres» al teatre de Riudoms amb la presència només del director territorial d'Interior a Tarragona, Joan Carles de la Monja. Estava previst que ho presidís el conseller de l'Interior, Miquel Buch, però finalment no ha pogut assistir-hi per qüestions de salut. Cap altra autoritat ha acompanyat els Mossos en l'acte d'aquest dimarts, a petició del cos dels Mossos, que no ha cursat invitacions als alcaldes i regidors de la regió, que normalment sempre omplien el pati de butaques.

 

Avui només mossos, vestits de mitja gala, i alguns familiars. Els agents no lluïen tampoc les condecoracions que tenen en format medalla. Com que no és exactament el dia de les Esquadres, havent fet aquest format inèdit i no «oficial», s'ha demanat als policies que només es posessin sobre l'uniforme de mitja gala les medalles de diari, un format reduït.

 

L'intendent en cap de la regió policial, Ramon Chacón, ha rebut de la Monja a l'exterior del teatre riudomenc i ha passat revista als màxims comandaments de la policia catalana a Tarragona, els de les quatre comissaries i també de les àrees d'investigació i d'ordre públic del Camp de Tarragona.

 

Agents de l'ARRO dels Mossos, a la plaça Major de Riudoms, exihibint el seu material. | Guillem RS

 

Aquesta regió, juntament amb la de Barcelona, és la que més reconeixements ha entregat arran dels atemptats del mes d'agost de l'any 2017. Els agents que van treballar aquella nit amb l'operatiu Cronos i els que van abatre els terroristes quan van entrar al passeig Marítim amb la més clara de les intencions de fer una massacre. A la plaça major de Riudoms s'hi han instal·lat algunes de les unitats de la policia amb el material i quan s'ha acabat l'acte el director territorial i els comandaments hi han fet una passada, com també es feia en les anteriors jornades del dia de les Esquadres.