Els Estats Units combatran l'onada de fred amb sal del Port de Tarragona

L'empresa ICL Iberia està preparant sal per omplir un vaixell amb 40.000 tones que enviarà a la costa est dels EUA, on s'esperen temperatures de fins a -40 graus

Els Estats Units d'Amèrica combatran l'arribada d'una important onada de fred amb sal enviada des del Port de Tarragona. L'empresa ICL Iberia està preparant un vaixell amb més de 40.000 tones de sal, que es dirigirà a la costa est dels EUA. En aquesta zona s'esperen temperatures d'entre els 30 i els 50 graus negatius, en el que serà un dels episodis hivernals més extrems dels últims temps. Tot i que és esporàdic, l'enviament de sal des de Tarragona fins a l'altra banda de l'atlàntic es realitza des de fa una dècada

Sal enviada des de Tarragona combatrà el gel i la neu als EUA

L'empresa ICL Iberia està traslladant al Port de Tarragonasal de desgel de carreteres per enviar un vaixell d'unes 40.000 tones a la costa est dels Estats Units. Aquesta zona està en alerta màxima per l'arribada d'una potent onada de fred, que deixarà temperatures extremes molt inferiors als zero graus. Per això, el 40% dels 250 camions que surten cada dia del Bages, van fins al port per preparar el vaixell de gran tonatge. 

La sal enviada als EUA, però, és diferent a la que s'utilitza en els països europeus. «Els grans de sal que es distribueixen al continent americà són de menys de 12 mil·límetres mentre que la que s’envia a Europa és de menys de 5 mil·límetres de manera que podem donar un servei a la carta del tipus de sal», explica el cap de vendes de sal d'ICL Iberia, Ramon Vilaseca.

La sal se subministrarpa des de la zona est dels EUA fins a la zona nord de l'estat de Nova York i a diferents zones més allunyades, segons indica l'empresa. 

L'empresa que enviarà la sal des de Tarragona és ICL Iberia, i ja fa una dècada que treballa amb els EUA.
L'empresa que enviarà la sal des de Tarragona és ICL Iberia, i ja fa una dècada que treballa amb els EUA. | Cedida

 

La primera expedició de sal TGN-EUA, l'any 2018

La primera expedició de sal de desgel de carreteres als EUA es remunta a l'any 2008, quan es va carregar el primer vaixell. Des d'aleshores, l'arribada de sal catalana a l'altra banda de l'oceà és esporàdica. «Depèn de la quantitat de producte produït i de la meteorologia de cada hivern», informaven des d'ICL Iberia. 

L'empresa informa que les quantitats ara ja han pogut augmentar de forma considerable gràcies a la disponibilitat de sals especialitzades i a l'ampliació de la mina de Cabanasses, que permet l'extracció de més sal gemma. Per això, ICL Iberia «augmentarà la seva presència als EUA els pròxims anys», asseguren. El mercat americà de sal de desgel és considerat el més important del món, amb consums que poden superar els 20 milions de tones anuals. 


Comentaris