El festival Tarraco Viva reflexionarà sobre com es gestionava una pandèmia a l'època romana

Els organitzadors presenten un festival amb dualitat d'actes presencials i virtuals | L'Ajuntament «segueix apostant per la cultura»
El festival alternarà actes presencials i individuals | Àngel Ullate
 

«Per entendre el present, cal conèixer el passat». El festival Tarraco Viva arriba a la XXII edició, amb una programació d'actes que s'ha hagut de reformular de dalt a baix per adaptar-se a la pandèmia del coronavirus, mantenint la presencialitat i l'essència de les jornades. De l'11 al 18 d'octubre Tarragona tornarà a viatjar segles enrere per recrear, amb rigorosa fidelitat, com es vivia a la ciutat en època romana davant situacions com la que toca viure ara, la d'una pandèmia vírica.


El conseller de Patrimoni de l'Ajuntament de TarragonaHermán Pinedo, ha posat de manifest la importància de la història i la cultura dins la societat. Com cada any, Tarraco Viva s'havia de celebrar al mes de maig, però les circumstàncies de la pandèmia van obligar els organitzadors a prorrogar-la fins a nou avís. «El més fàcil hauria estat no celebrar-lo, però des de l'ajuntament seguim apostant per la cultura», ha expressat Pinedo, agraint la feina feta a totes les entitats culturals que participen en el festival.


El conseller reivindica la cultura com «una eina de divulgació històrica», vital per entendre el passat i saber gestionar el present. És per això que l'edició d'enguany se centrarà en els aspectes més quotidians de la vida romana, sobretot a l'hora de tractar amb diverses problemàtiques que afectaven a tota la societat, com la fam o les infeccions víriques, que també existien en època romana. Amb un total de 184 actes, Tarraco Viva aposta pels formats digitals, tot i que la majoria d'activitats se celebraran de manera presencial, amb formats adaptats.

Com es gestionava una pandèmia en època romana?

«Resiliència i solidaritat a l'Antiga Roma» és el tema de l'edició número 22 del Tarraco Viva. En aquest sentit, un dels gestors culturals de Tarraco Viva, Magí Seritjol, declara que «si els romans ens estiguessin veient ara, probablement es posarien a riure». Contundent però pràctic ha sonat Seritjol, per explicar que en època romana, les malatíes víriques i les pandèmies eren més habituals que ara i els recursos molt més limitats. A més, la fam era un problema important, ja que molts romans no podien menjar cada dia.

Amb el concepte comú, i que imperarà per tot el festival, «d'aprendre del passat», les recreacions històriques que es realitzaran aniran adreçades cap a aspectes més quotidians, sobre com es gestionava la pandèmia a nivells més íntims. Per exemple, un dels actes que ha destacat Magí Seritjol, és la recreació històrica del grup de Thaleia sobre com es gestionava una pandèmia en l'àmbit mèdic, i com els metges de l'època s'afrontaven a les malalties.

Tot un treball d'investigació i divulgació que, gràcies a la cultura, és clau per aprendre a gestionar les situacions del present, com pot ser la pandèmia del coronavirus. «La cultura construeix societats fortes, per això celebrem el festival», manifesta el divulgador cultural.

Aposta pels actes virtuals i les xarxes socials

De tots els actes que se celebraran a Tarraco Viva 2020, 139 tindran una modalitat presencial59 seran en format virtual, a través de diverses plataformes i les xarxes socials. Tot i que la voluntat ha estat la de mantenir al màxim la presencialitat dels actes, ja que, segons Magí Seritjol, «la cultura sense presència no s'entén», l'edició d'enguany compta amb una aposta forta per la digitalització i la comunicació a través de les xarxes.

A través de les plataformes Zoom, Youtube i Facebook, es podrà gaudir de conferències, xarrades i converses amb historiadors acompanyats de periodistes de prestigi, que reflexionaran sobre com era la vida de fa 2000 anys i la d'ara. Un dels actes destacats, i que es podrà visualitzar també de manera virtual, és un seguit de vídeos de recreació històrica que han estat enregistrats des de diversos jaciments històrics d'Itàlia, i que es mostraran per primera vegada a Tarraco Viva.

Els veïns dels barris de Tarragona descobriran els jaciments que tenen a prop

«Volem que el festival arribi a tothom» ha declarat Hermán Pinedo. És per això que, a causa de les limitacions d'aforament existents, s'ha decidit apostar  per aquest format virtual. Per altra banda, i per fer arribar la cultura romana a tota la ciutat de Tarragona, s'han organitzat visites guiades entre els veïns dels diferents barris, al jaciment arqueològic o monument que tinguin més a prop. «És una bona oportunitat per descobrir espais que no siguin l'amfiteatre», declara el conseller.

La XXII edició del festival Tarraco Viva comptarà amb 126.000 euros menys que el pressupost habitual, que sobrepassa els 200.000 euros. Un format reduït, amb actes virtuals, que suposen una reformulació de dalt a baix de què ha estat el certamen fins ara. Tota la informació, la programació completa, així com la reserva d'entrades i els enllaços als diferents perfils de les xarxes socials de Tarraco Viva, es poden trobar a la pàgina web del festival.

"TGN: El brot al Sociosanitari Francolí es multiplica amb una trentena de nous casos" "El jutge tarragoní que acaba d'assolir un gran ascens"