Imatge de la façana d'entrada a l'Audiència de Tarragona

Tornen a inhabilitar al Jutge de Família de Tarragona pel retard en dictar resolucions

Després de sis mesos de suspensió, ara el Consell General del Poder Judicial li imposa tres anys més de sanció

Nou episodi del controvertit cas delJutge de Família de Tarragona. El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha decidit inhabilitar, durant tres anys, el jutge Manuel Arce Luna pel retard en la resolució de sentències, l'acumulació de casos o la mala relació amb els funcionaris, entre altres. El jutge, que ja venia d'una suspensió de sis mesos pels mateixos motius, no ha estat capaç de tramitar les resolucions pendents, després de la seva reincorporació.


Segons publica el Diari de Tarragona, l'acumulació de sancions i males conductes del jutge va comportar que el CGPJ inclogués l'estudi del cas del jutge Arce, dins els punts de l'ordre del dia del darrer ple del Consell, celebrat el passat 28 de juliol. Els magistrats, declinant la petició d'emprendre una altra acció disciplinaria contra el jutge, van decidir dictar una nova resolució sancionadora.


En aquesta s'imposa una sanció de tres anys per a l'autor responsable d'una infracció «molt greu» de desatenció, que s'inclou dins l'article 417.9 de la Llei Orgànica del Poder Judicial. En aquesta es recullen precisament les accions per les quals va ser castigat Arce anteriorment, la desatenció o retard injustificat a l'hora de tramitar i resoldre processos i causes judicials. En aquesta darrera intervenció del CGPJ, se li ha aplicat la pena màxima.

Arce, el jutge més expedientat d'Espanya

El jutge més expedientat d'Espanya, al capdavant del Jutjat de Família de Tarragona (Jutjat de Primera Instància número 5) des de fa un any, no va gestionar bé la seva etapa a la ciutat, des que va arribar. Entre altres fets, destaquen els enfrontaments i desavinences amb els funcionaris del jutjat, recollides en una resolució del CGPJ, que va fer constància que Arce insultava i provocava mal ambient entre els treballadors, així com amenaçar contínuament amb l'obertura d'expedients.


Després que el Col·legi d'Advocats i els mateixos funcionaris notifiquessin a l'Audiència Provincialla situació que es vivia als jutjats, es va iniciar una investigació que va determinar que fins al 30 de setembre, dos mesos després que el jutge s'instal·lés al capdavant del Jutjat de Família de Tarragona, restaven per dictar fins a 56 resolucions i 14 actes, sis de les quals eren sobre mesures cautelars per diligències realitzades al juny.


En total, els casos pendents de resoldre havien augmentat un 17%, passant dels 199 casos pendents quan Arce es va fer càrrec del Jutjat, a 272 a finals de setembre. Les sentències pendents de dictar també van augmentar de 10 a 56, quan el jutge n'era el màxim responsable. Totes aquestes dades que van ser resultants de la investigació, van provocar la suspensió cautelar d'Arce durant sis mesos, el passat mes de novembre. Havent tornat d'aquest període d'inhabilitació, sembla que el jutge no ha après i se'l tornarà a privar del seu càrrec, durant els pròxims tres anys.


Comentaris