Una parella de Mossos d'Esquadra del dispositiu «Vibio» davant la Catedral de Tarragona

Manel Castaño: «Parlar de percepció d'inseguretat a la Part Alta no vol dir negar la resta de delictes»

El conseller de seguretat confirma que els Mossos i la Guàrdia Urbana ja estan investigant «totes les imatges de la bretolada a la Catedral de Tarragona»

Manel Castaño  és un dels homes forts de l'actual govern a l'Ajuntament de Tarragona. Responsable de la cartera enverinada de Seguretat Ciutadana  i portaveu oficial de l'executiu —des de l'estirada d'orelles a Xavi Puig la passada tardor—, sap que qualsevol incident relacionat amb les expressions de vandalisme  o d'inseguretat arreu de la ciutat el posaran automàticament en el punt de mira. És el cas d'aquesta setmana, on diversos incidents amplificats  amb l'altaveu de les xarxes, com el que protagonitzaven tres joves que es van gravar escalant part de la Catedral de Tarragona, han fet revifar el debat.

«Ja estem investigant totes les imatges de la bretolada  a la Catedral», ha avançat Castaño. La investigació és conjunta entre els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Tarragona. El conseller  ha confirmat que els responsables són «un grup de joves de fora de Tarragona» i ha desmentit rotundament que tinguin «res a veure amb  joves extutelats» del barri, com s'havia fet córrer en els darrers dies des d'alguns fòrums informals. Encara no ha transcendit cap identificació  dels individus autors de la bretolada.

Dues baralles al carrer i la bretolada a la Catedral tornen a encendre el debat sobre la seguretat a la Part Alta

Castaño ha assegurat que l'executiu municipal reforçarà la presència policial al barri de la Part Alta «per evitar que es tornin a produir» situacions com la de la Catedral  o com altres dos incidents relacionats amb baralles  al carrer en la darrera setmana. «No volem que torni a passar, i per això hi posarem més presència de proximitat» amb el dispositiu conjunt entre la Urbana i Mossos, segons ha detallat. El reforç va en la línia del nou  pla de seguretat integral que el propi Castaño va anticipar fa unes setmanes, i que espera veure la llum a finals d'aquest mes d'abril.

Home assegut davant de la Catedral de Tarragona.
La Catedral de Tarragona és la joia de la corona de la Part Alta de la ciutat | Àngel Ullate

Sobre aquests dos incidents  reportats, el conseller ha estat molt clar a l'hora d'exposar que «no estem parlant de fets delictius, sinó de desordres públics per part d'aquest grup de joves». Assevera que els agents  van «prendre notes i obrir diligències» en relació amb el cas de les dues baralles confirmades, però en no existir denúncies  formals. Malgrat l'alarma que les xarxes socials van amplificar amb la constància fins i tot d'un bat de bèisbol entre els individus de les baralles, Castaño confirma que cap persona va resultar ferida de gravetat. «Hem de diferenciar els  fets delictius  d'aquells que no es denuncien», ha matisat, «perquè nosaltres només podem treballar i tenim dades  en base als fets que coneixem», ha recordat.

Castaño: «Ningú està amagant que els fets delictius que no es denuncien també són reals»

El conseller de Seguretat Ciutadana ha reconegut que, més enllà dels fets delictius denunciats en mans de la Guàrdia Urbana, «és cert que hi ha més delictes  on nosaltres o bé no arribem a temps, o bé no es denuncien i per tant no hi tenim accés». Castaño ha recordat que és a això al que fa referència quan parla explícitament de  «percepció d'inseguretat» entre els veïns, i en cap cas «negant la resta de delictes» que s'hagin pogut cometre. «Ningú està amagant  que els fets són reals, el que passa és que l'amplificació de casos puntuals a les xarxes pot distorsionar  aquesta realitat i fer augmentar la percepció negativa!», explica.

Agents dels Mossos d'Esquadra patrullant per la Part Alta de Tarragona
L'aposta per la proximitat implica molta més vigilància i l'accent de les patrulles a peu pels carrers del barri | Àngel Ullate

Per a Manel Castaño, «la realitat és la que és, i ens diu que a Tarragona hi ha un índex de delictes  més baix que en altres poblacions del nostre voltant». El conseller defensa el model de seguretat  actual basat en la proximitat amb els veïns i critica «aquells que fan un ressò interessat» dels fets delictius per tal d'aconseguir «altres propòsits» més perversos. «La nostra política seguirà sent oferir respostes a les necessitats dels barris a través de la proximitat  i les patrulles a peu», insisteix. El model que defensa l'Ajuntament de Tarragona  es basa, argumenta, en l'axioma que «no tots els problemes relacionats amb la seguretat dels nostres carrers tenen una solució policial».

En el cas dels  joves extutelats per l'Administració, Castaño ha recordat que Tarragona ja forma part d'un ambiciós projecte de suport social i habitatge «pensat per poder-los fer un seguiment que eviti que quedin desemparats» al carrer amb una cobertura «social i de creació d'oportunitats per ajudar a reconduir-los» molt més efectiva que la tirita de l'acció policial. «És un camí llarg», reconeix Castaño, «però necessari». Els episodis de la setmana a la Part Alta no han alterat ni un mil·límetre el full de ruta. El model de seguretat a Tarragona no es tocarà i espera resoldre les incògnites del nou pla integral en les pròximes setmanes.