Mor Francesc Pedrol, un dels últims supervivents de la Lleva del Biberó a Tarragona

Pedrol tenia 98 anys i va lluitar fa 80 anys a la Batalla de l'Ebre
Pedrol va ser entrevistat al 'FAQS' de TV3 fa uns mesos | Twitter

 

Un dels darrers supervivents de la coneguda com a Lleva del Biberó a la ciutat de Tarragona, Francesc Pedrol, ha mort a l'edat de 98 anys aquest passat dimecres, 6 de febrer. Pedrol, fill del Serrallo i pescador de tota la vida, va lluitar fa 80 anys a la Batalla de l'Ebre, i només tenia disset anys quan el van cridar a files per defensar el bàndol republicà.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

Conegut com a 'El Ros de la Guita', Pedrol no es va allunyar mai del barri marítim de Tarragona, on va seguir la tradició pescadora de la seva família. El funeral tindrà lloc a la parròquia de Sant Pere del Serrallo, a les cinc de la tarda. La figura de Pedrol és una de les històries més conegudes de la Guerra Civil a la demarcació, donat el pes històric majúscul de la Batalla de l'Ebre, on va participar de manera destacada.

La Lleva del Biberó, els combatents més joves de la Guerra Civil

La Lleva del Biberó va ser el nom amb què es coneixen les lleves de joves nascuts el 1920 que van ser cridades al front republicà en la darrera etapa de la Guerra Civil, entre els anys 1938 i 1939. El govern de la República va recórrer a elles —formades per joves i adolescents que, en molts casos, encara no arribaven a la majoria d'edat— com a mesura desesperada per aturar l'ofensiva franquista que, en aquells moments, començava a ocupar punts clau que abans eren fortins del bàndol republicà.

Incialment la funció d'aquests joves es basava en tasques auxiliars, però la necessitat de reforçar el front per posar fre a la inèrcia franquista del conflicte va precipitar que se'ls cridés a combat en batalles com la de l'Ebre, una de les més sagnants de tot el conflicte. Són recordats com un dels episodis més simbòlics de la Guerra Civil espanyola. Amb el traspàs de Pedrol, la ciutat de Tarragona perd un testimoni únic, en primera persona, d'aquesta Lleva del Biberó.

També et pot interessar

— Apareixen destrossats diversos monuments de la Guerra Civil a la Terra Alta

— Un documental explora els búnquers de la Guerra Civil al litoral del Penedès

"ÚLTIMA HORA: L'arquebisbe de Tarragona presenta la seva renúncia" "AGENDA: El 8 de febrer arriba Concert Solidari amb les Lluites Feministes a Tarragona"