Tarragona augmentarà la presència de jocs inclusius als parcs «a mesura que els vagi remodelant»

La ciutat no compta amb cap àrea amb jocs adaptats al 100% per a infants discapacitats
La zona infantil de Bonavista va ser un dels darrers parcs de la ciutat on es van instal·lar jocs inclusius | Àngel Ullate

L'Institut d'Estadística de Catalunya, l'Idescat, diu que l'any 2019 Tarragona ciutat tenia una població de 134.515 habitants. D'aquests, 10.838 són nens de 0 a 14 anys i 10.350 nenes de la mateixa franja d'edat.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

Es tracta de menors que, un cop surten de l'escola, han d'omplir moltes hores lliures. Una solució fàcil, i econòmica, és dur els xiquets i xiquetes al parc, a entretenir-se una estona abans de tornar a casa. Ara bé, quants parcs hi ha a la ciutat de Tarragona? On estan ubicats? Quants tenen zones de jocs infantils? I d'aquests darrers, quants estan habilitats per a menors amb discapacitats? TarragonaDigital ha realitzat una radiografia dels parcs, i zones infantils, de la ciutat.

 

«No vull haver d'anar d'excursió per portar el meu fill al parc»

Amèlia és veïna del centre de Tarragona, a tocar del parc de la Ciutat. Té un fill de tres anys amb una discapacitat motriu causada per una paràlisi cerebral. Ara, el menor ha fet tres anys i «portar-lo al parc és una tortura pels pares». El motiu? El nen es fa gran i cada cop costa més moure'l. A més a més, el parc a tocar de casa no té cap zona habilitada per a nens amb discapacitat.

No és un problema només del centre. De fet, el consistori tarragoní ha apuntat, en declaracions a aquest mitjà, que «actualment no hi ha cap àrea amb jocs adaptats al 100% per a infants discapacitats. Hi ha elements puntuals dins d'algunes àrees de joc, en les quals els infants, depenent de quina mobilitat o discapacitat tinguin els poden utilitzar».

L'equip de govern té clar que aquesta és una mancança, sens dubte heretada, i el conseller responsable de l'àrea, el regidor Xavi Puig, ha manifestat que «l'Ajuntament té previst anar introduint jocs inclusius en els parcs a mesura que els vagi remodelant».

El grup municipal de Ciutadans, amb el seu portaveu al capdavant, Rubén Viñuales, ha impulsat una moció, aprovada en el darrer plenari del passat mes de gener, en la qual demanen, entre altres, «elaborar un pla anual d'adaptació de parcs infantils existents i la creació de nous. Assegurar, en un termini de 10 anys, la no discriminació, per raons de diversitat funcional, del nen en l'accés i ús de les àrees infantils».

Mentrestant, Amèlia veu com el seu fill, que s'adona de tot allò que l'envolta, cada cop ho té més difícil per anar a jugar al parc «com un nen més. No volem un parc per ell, volem que sigui un nen més. I tampoc volem anar d'excursió per portar-lo al parc. És que ens trobem que hi ha gent que ens diuen que anem a Reus, que allí tenen parcs inclusius!»

Amèlia és veïna de l'entorn del parc de la Ciutat i no pot portar al seu fill, amb paràlisi, a la zona infantil per la manca de jocs inclusius | Àngel Ullate
 

112 zones infantils i 50 parcs

A la ciutat de Tarragona, segons xifres facilitades pel consistori, hi ha 50 parcs, distribuïts de la següent manera: 32 en la zona Centre i Llevant; 11 als barris de Ponent i 7 als barris Nord de la ciutat.

Les 112 zones infantils estan repartides entre els diferents barris. Algunes estan a l'interior dels parcs i altres es troben en places o altres indrets. Un dels darrers jocs adaptats, un gronxador, es va instal·lar a Bonavista però «una bretolada el va fer mal bé».

Ara, l'equip de govern vincula l'augment de jocs inclusius amb la remodelació dels parcs. Per aconseguir aquest objectiu, «hem previst un 30% més de conservació i manteniment de parcs infantils en els pressupostos d'enguany». «És important fer una aposta pels parcs infantils de tota la ciutat» ha reblat un dels homes forts del govern municipal tarragoní, el conseller republicà Xavi Puig.

L'Ajuntament de Tarragona preveu augmentar la presència de jocs inclusius a la ciutat | Àngel Ullate

"❗La contundent mesura del govern espanyol contra un càmping de Tarragona" "🔴 IMPORTANT: TGN mostra les seves cartes per desencallar el futur de la Savinosa"