L'alcalde Ricomà, sobre l'incendi d'Entrevies: «Els protocols van funcionar perfectament»

El batlle anuncia mesures per «millorar els canals d'informació» cap a la ciutadania després de reunir-se amb les Federacions de Veïns
L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha atès els mitjans amb el conseller de Seguretat Ciutadana | Toni Cabanillas

 

L'alcalde de Tarragona, el republicà Pau Ricomà, ha sortit al pas de la polèmica sobre els protocols d'emergències que ha despertat l'incendi d'aquest cap de setmana al polígon Entrevies i ha reivindicat que «els protocols van funcionar perfectament des del primer minut». Ha volgut matisar que les autoritats corresponents van activar-los «en fase d'alerta, i en cap cas en fase d'emergència», i ha anunciat que prendrà mesures envers el principal problema que ha detectat: la manca d'informació per part de la ciutadania sobre com cal actuar en aquests casos.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

El batlle ha apuntat que «entenc perfectament el neguit dels veïns», si bé creu que «ha generat una situació de desinformació» al voltant de l'accident que s'ha emplaçat a revertir. Ricomà i el conseller de Seguretat Ciutadana, Manel Castaño, es van reunir aquest dilluns al vespre amb les tres federacions veïnals de Tarragona per abordar la matèria: «una trobada molt constructiva» segons l'alcalde de cara a futures accions.

 

Ricomà obre la porta a «millorar els protocols» i anuncia novetats «en els canals d'informació»

Les conclusions de la reunió són la primera passa per a «millorar el protocol», tal com ha anunciat Pau Ricomà. L'alcalde ha anunciat que «estudiarem canals d'informació complementaris ràpids i efectius» i que «articularem processos educatius d'informació» per revertir aquest buit de desinformació. «L'entorn de Tarragona implica l'existència d'un risc amb el qual hem de conviure i al qual ens hem de saber adaptar», ha argumentat.

 

També ha explicat que «les associacions de veïns han de ser els intermediaris entre les persones i l'administració» a l'hora d'articular aquests nous canals, motiu pel qual l'alcalde es reunirà amb elles per analitzar quins canals d'informació oficial són els més efectius. El batlle també ha convocat una Junta de Portaveus amb tots els partits polítics per demà a primera hora del matí on els informarà d'aquestes mesures.

 

El PLASEQCAT, a debat: les sirenes no sonen si no hi ha ordre de confinament per a la població exterior

Una de les sirenes de risc d'accident químic de Tarragona, en una imatge d'arxiu | TarragonaDigital.com

 

Tot i que encara es desconeixen les causes de l'incendi que va calcinar l'empresa Miasa —dedicada a l'emmagatzematge de productes química—, la gran preocupació en aquests moments és valorar si l'activació del pla d'alerta va resoldre les inquietuds de la ciutadania. Ricomà ha reivindicat «la màxima transparència del nostre govern» i ha explicitat la voluntat de coordinar-se amb la Generalitat i el sector químic per tal de garantir el bon funcionament dels processos. «Ens hem de felicitar per la ràpida i encertada actuació dels cossos de seguretat», ha reblat.

 

L'activació, en fase d'alerta, del protocol d'emergències per risc químic PLASEQCAT, s'ha centrat al centre de la polèmica una vegada més. Protecció Civil no va detectar una situació de risc per a la població externa a l'empresa afectada i no va forçar el confinament dels ciutadans a causa del foc, motiu pel qual no van sonar les sirenes tal com va explicar TarragonaDigital en un article a finals del mes de maig. No obstant això, moltes veus reclamen més claredat i vies d'informació urgents envers els protocols d'actuació del PLASEQCAT.

 

«Volem transparència i coordinació»: les reaccions de la CUP, el PSC i Ciutadans

La majoria dels partits a l'oposició de l'Ajuntament de Tarragona ja s'han mullat a l'hora de demanar explicacions al nou govern municipal sobre la gestió de l'emergència i sobre si l'activació del protocol PLASEQCAT —que depèn directament de Protecció Civil— va ser la correcta. Ciutadans ja ha instat a revisar el pla d'incendis i el d'emergències químiques, i han demanat explicacions sobre «els criteris perquè no sonés cap alarma» i «el caos de desinformació» de cara als veïns.

 

El grup municipal del PSC, líder de l'oposició a Tarragona, ha demanat explicacions al nou govern | TarragonaDigital

 

Els socialistes, per la seva banda, va exigir la celebració d'una Junta de Portaveus urgent —la de demà dimecres— per informar «a tots els grups polítics del que va succeir, de les actuacions dutes a terme per part de l’Ajuntament i de quins van ser els mecanismes d’informació a la població» durant la matinada de l'incendi. Un posicionament, de fet, molt criticat per ERC, qui l'ha titllat de «poc responsable», i per CUP. «Ens sorprèn l'actitud del PSC, després d'anys d'opacitat i de no fer res», els ha etzibat la portaveu cupaire, Laia Estrada. «Ens sembla una actitud hipòcrita i cínica», els ha retret.

 

Els anticapitalistes han lamentat «la situació de por, d'incertesa i d'inseguretat» dels veïns propera a Entrevies davant «els missatges contradictoris i la manca d'un criteri clar sobre els protocols d'actuació». Han demanat «establir una política transparent adreçada a la població i la salut pública» i revertir mancances com «la descoordinació dels protocols i la desinformació de la població» en moments d'alerta com el d'aquest cap de setmana.

 

També et pot interessar