La polèmica amb Boadella per una estelada, fet destacat del nou arquebisbe de Tarragona

Joan Planellas ha pres possessió de la seu de Tarragona, el màxim càrrec de responsabilitat de l'església catalana
Joan Planellas, d'origen gironí, ha pres possessió com arquebisbe de Tarragona, aquest dissabte, vuit de juny. | TarragonaDigital.com

 

El passat mes de febrer, en ple escàndol pels casos de rectors tarragonins investigats per presumptes abusos sexuals, monsenyor Jaume Pujol, arquebisbe de Tarragona aleshores, complia 75 anys. La dada no és menor perquè, atenint-nos al dret canònic, en arribar als 75 anys estava obligat a presentar la renúncia al Sant Pare. D'aquesta manera s'obria, a l'arquebisbat tarragoní, una situació d'interinatge.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

La presentació de la renúncia no comporta l'acceptació immediata. Monsenyor Pujol tenia per davant un esdeveniment important pels seus quinze anys de mandat a la diòcesi tarragonina: la beatificació de Marià Mullerat, Passat aquest destacat acte per a l'església tarragonina, era qüestió de temps saber el nom del successor de Jaume Pujol.

S'ha de tenir present que l'arquebisbe de Tarragona és, també, el president de la conferència episcopal tarraconense, el màxim òrgan de govern dels bisbes catalans. La gestió del temps per part de la Santa Seu va comportar l'aparició de rumors que apuntaven que el nou prelat tarragoní vindria des de Barbastre, una diòcesi, per alguns fidels catalans, de mal record, arran del conflicte entre Aragó i Catalunya per les obres de Sixena. 

Finalment, l'elegit va ser català, de Girona, per ser més precisos. El passat quatre de maig es feia públic que l'actual degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, Joan Planellas, seria el nou arquebisbe de Tarragona. Però qui és Joan Planellas?

Polèmica per una estelada

Nascut a Verges, a les comarques de Girona, Planellas va ser director de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Girona entre 1988 i 1998, i també va exercir com a rector del Seminari de Girona entre 1996 i 2002. L'any 2008 va ser nomenat Canonge del Capítol de la Catedral de Girona i, des del 2013, és membre del Consell Presbiteral. 

Actualment combinava el seu càrrec de degà de la Facultat de Teologia amb el de rector de les parròquies de Colomers, Foixà, Garrigoles, Jafre, Rupià i la Sala, a la comarca del Baix Empordà. També era l'administrador parroquial de la Tallada d'Empordà i Marenyà, a la mateixa comarca.

Jafre és el poble de la comarca del Baix Empordà on resideix Albert Boadella i la seva família. L'escriptor i autor teatral va fer públic, quan es va saber que Joan Planellas seria el nou màxim responsable de l'arquebisbat de Tarragona, que l'any 2015 va tenir una forta pel debat independentista amb monsenyor Planellas. 

Els fets són, segons la família Boadella, que Joan Planellas hauria permès que es pengés una estelada del campanar de l'església del poble. La dona d'Albert Boadella es va queixar per aquest fet i l'ara president de la Tarraconense li va respondre que pengessin els Boadella una bandera d'Espanya al seu domicili. 

"ATENCIÓ: Nou despreniment al patrimoni romà de TGN" "En Comú Podem decidirà dilluns a la tarda si aposta pel PSC o per ERC"