Imatge del Port de Tarragona descarregant pasta de paper

El Port de Tarragona descarrega fins a 31.000 tones de pasta de paper, consolidant-se com a líder del sector

En només tres dies, el moll de Cantàbria ha vist descarregar tres vaixells amb mercaderia procedent d'arreu del món

Aquesta setmana, el Port de Tarragona ha descarregat fins a 31.000 tones de pasta de paper, a les instal·lacions d'Euroports que l'empresa té al moll de Cantàbria. Tota aquesta quantitat de producte prové de Brasil i Finlàndia i serà distribuït a diferents ports del Mediterrani.

El passat 24 d'agost el vaixell 'Eagle Arrowva descarregar fins a 27.114 tones de paper, procedents del Brasil. Ara, tota aquesta quantitat de material es distribuirà per diferents indrets del Mediterrani, realitzant càrregues d'entre 4.000 i 8.000 tones, repartides en vaixells de dimensions més petites. El producte que sobri es destinarà al consum nacional.

La resta de les operacions de descàrrega de pasta de paper es van realitzar ahir i avui, 26 d'agost, on es va lliurar el material restant per part dels vaixells 'Egbert Wagenborg' i 'Airisto', que han descarregat  2.474 i 1.515 tones, respectivament. L'origen de la mercaderia és, en aquest cas, Finlàndia.

Totes aquestes operatives, segons s'expressa des de la mateixa organització, suposen un pas més en la consolidació del Port de Tarragona com a líder del transport d'aquest material. Tot i l'excepcional situació provocada per la pandèmia, el Port ha mogut ja un total de 253.000 tones, i la perspectiva per a finals d’any és assolir les 600 mil tones.

Creixement constant des de fa més de 10 anys

Des del 2007, el Port de Tarragona ha experimentat un creixement constant de tràfic d'aquest material. Principalment, la pasta arriba a les instal·lacions, provinent de Sud-amèrica, que produeix gairebé el 80% d’aquesta matèria. Països com Xile, Brasil o Suècia en són els principals exportadors.

La connexió és gairebé directa. Després de sortir de l'Oceà Atlàntic, la primera parada al Mediterrani és el Port de Tarragona. Una vegada es descarrega, s'emmagatzema per a la posterior distribució als clients nacionals o estrangers, via terrestre o mitjançant vaixell, en els diferents molls del Port.

Les millors condicions per al tractament del producte

La manipulació de la pasta de paper requereix unes condicions especials de tractament, tant en l'àmbit operatiu, com d'emmagatzematge i distribució, que en aquest cas concret es donen a les instal·lacions del Port de Tarragona.


Al moll de Cantàbria, on es van descarregar les més de 27.000 tones dilluns passat, compten amb un gran espai d'emmagatzematge cobert destinat totalment a la pasta de paper i a les bobines de paper.


Les instal·lacions d'Euroports, que s'ubiquen a peu de moll, compten amb quatre naus destinades a la manipulació de fardells de pasta de paper i bobines. Les instal·lacions compten també amb una platja de vies que permet fer la càrrega directa a un tren, a més a més del camió, amb una mínima manipulació de la mercaderia.


Per preservar el producte de les inclemències del temps i qualsevol altra partícula nociva en suspensió, aquestes bobines s'emmagatzemen en uns hangars a peu de moll, perquè cap factor pugui afectar a la seva qualitat.


Per últim, des del Port es destaca també un aspecte «rellevant i fonamental» pel que fa al tràfic de pasta de paper, i a la seva consolidació i creixement al Port de Tarragona, que és «sense cap dubte, la proximitat dels magatzems a l'escaló del moll».