GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Llevant, la zona de Tarragona amb el preu de l'habitatge nou més alt

Actualment hi ha en marxa 22 promocions plurifamiliars d'obra nova, cinc de les quals es troben al nou Eixample Sud, entre la plaça Imperial Tarraco i el carrer Reial
Actualment hi ha en marxa 22 promocions urbanístiques d'habitatges plurifamiliars a Tarragona. | ACN

 

Llevant és el districte de Tarragona amb els preus d'habitatge  plurifamiliar d'obra nova més elevats2.501 euros per metre quadrat. Per darrere el segueix la zona centre, on el metre quadrat té un preu mitjà de 2.013 euros, la zona nord —Sant Pere i Sant Pau i Sant Salvador— amb 1.616 euros i Ponent, on la xifra es frena en els 1.399 euros. Actualment, a la ciutat hi ha en marxa 22 promocions plurifamiliars. El barri amb més activitat és el Nou Eixample Sud, entre la plaça Imperial Tarraco, el carrer Reial, la Tabacalera i la plaça Corsini. 

 

 

2.501 euros per metre quadrat: el preu de l'habitatge a Llevant

El preu de l'habitatge plurifamiliar d'obra nova a la zona de Llevant de Tarragona és de 2.501,88 euros per metre quadrat. Així ho determina l'estudi realitzat entre els mesos de desembre de 2017 i maig de 2018 per l'equip redactor de la memòria de modificació del POUM de la ciutat, aprovat inicialment pel consell plenari de l'Ajuntament el passat 21 de desembre.

 

Aquesta zona de Tarragona té, segons el mateix estudi, habitatges amb «orientació a sud, bones vistes cara mar, bona connectivitat a través de la xarxa viària bàsica i promocions amb acabats de qualitat». Comprèn les urbanitzacions ubicades entre el barri dels Músics i la Mora. De fet, aquí també es troba el carrer més car de la ciutat: Johann Sebastian Bach.

 

El carrer Johann Sebastian Bach, el més car de Tarragona amb un 94% superior a la mitjana | Google Maps

 

La zona centre de Tarragona és la segona en l'escala de valor pel que fa al preu de l'habitatge plurifamiliar d'obra nova. Comprèn les zones de la Part Alta, l’Eixample de Tarragona, els Barris Marítims, el Nou Eixample Nord i el Nou Eixample Sud. El preu mitjà del metre quadrat és de 2.013,23 euros. 

 

Els últims dos llocs del rànquing són per al districte nord, format pels barris de Sant Pere i Sant Pau i Sant Salvador, i Ponent, format per Bonavista, Torreforta, Campclar i els barris adjacents. Segons l'estudi, són zones amb «gran presència de sostre industrial i que conviuen amb un urbanisme i una qualitat de construcció més precària». El preu mitjà és de 1.616,04 i 1.399,67, respectivament. 

 

Tarragona pateix una «escassa promoció d'habitatges d'obra nova»

Tarragona pateix una «escassa activitat de promoció d'habitatges d'obra nova». Així ho ratifica l'estudi signat pels economistes Agustí Jover, Marc Gras i Miquel Morell, l'arquitecte Joan Llort i l'advocada Rosa Farnas. Actualment, hi ha en marxa un total de 22 promocions urbanístiques d'habitatge plurifamiliar, el «més determinant» per Tarragona. 

 

El districte amb més activitat és el Nou Eixample Sud, comprès entre la plaça Imperial Tarraco, la plaça Corsini, el carrer Reial i la Tabacalera. En aquest espai hi ha cinc promocions plurifamiliars engegades als carrers del Pare Agustí Altisenc, l'Avinguda Roma,  carrer Pare Palau, l'Avinguda Vidal i Barraquer i el carrer Smith. El preu mitjà del metre quadrat és de 2.150 euros. 

 

La resta de promocions s'ubiquen a l'Eixample —dues—, als Barris marítims —tres—, al nou Eixample Nord —quatre—, una a Torreforta, dues a Bonavista, dues més a Sant Pere i Sant Pau i tres a les urbanitzacions de Llevant. Les dues zones amb el preu mitjà del metre quadrat més elevat són l'Eixample, amb 2.339,17 euros, i les de Llevant, amb el preu ja conegut de 2.501,88 euros. 

 

El preu de l'Habitatge de Protecció Oficial es dispara

Un altre dels aspectes més rellevants de l'estudi elaborat per Promo Assessors Consultors S.A és que el preu mitjà de l'habitatge de Protecció Oficial és superior al de l'habitatge lliure en tres dels quatre grans districtes de Tarragona. Se situa en els 2.046,15 euros per metre quadrat en el règim concertat, una quantitat superior als preus de la zona Centre — 2.013,23 euros—, el districte Nord —1.616,04 euros— i Ponent —1.399,67 euros—. 

 

Per aquest motiu, l’habitatge de Protecció Oficial «perd la seva funció social i la seva lògica de mercat, doncs en igualtat de condicions (mateixos valors en oferta) la demanda tendirà a l’adquisició dels habitatges lliures i no de l’habitatge de protecció oficial», alerta l'estudi. 

 

Els pisos de protecció oficial són més cars que els habitatges lliures en tres grans zones de Tarragona. | Cedida

 

L'habitatge unifamiliar a Tarragona, testimonial

L'estudi de mercat encarregat des de l'Ajuntament de Tarragona evidencia que la demanda d'habitatge unifamiliar a Tarragona és testimonial. Entre els anys 1999 i 2017, es van acabar una mitjana anual de 75 habitatges d'aquest tipus, xifra que contrasta amb els 1.041 habitatges plurifamiliars. 

 

A més, la tendència va a la baixa: «L’any 2017 els habitatges unifamiliars van representar el 3% del total d’habitatges acabats al municipi de Tarragona, per sota del percentatge del període comprès entre els anys 1999-2017, que és del 7%», informa l'estudi, que acaba dient que «la tipologia plurifamiliar serà l’oferta que ha de donar resposta a la major part de les necessitats d’habitatge del municipi». 

 

L'habitatge unifamiliar és testimonial a Tarragona. | ACN