GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Professors i estudiants tarragonins prenen els carrers i buiden les aules

La manifestació per reclamar l'aturada de les retallades i la rebaixa del 30% de les taxes universitàries ha aplegat prop d'un miler de persones
Capçalera de la manifestació contra les retallades celebrada aquest dimecres a Tarragona. | TarragonaDigital

 

Prop d'un miler de persones, entre estudiants i professors, han participat en la manifestació convocada a les dotze del migdia a Tarragona per reclamar millores i solucions en l'ensenyament. Els mestres, d'una banda, han reivindicat recuperar les condicions laborals que tenien abans de les retallades. Els universitaris, de l'altra, han reclamat al conseller d'Economia, Pere Aragonès, que rebaixi les taxes universitàries en un 30%

 

La manifestació d'aquest matí estava convocada pels sindicats de professors USTEC-STEs, ASPEPC-SPS, CGT i COS. No s'hi han adherit els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, però els convocants han assegurat que «la jornada de vaga i les reivindicacions han rebut el suport d'un ampli ventall de la comunitat educativa». Pel que fa als estudiants, el SEPC ha liderat les protestes universitàries, amb dos blocs de manifestants que han arribat a la plaça Imperial Tarraco des de Sescelades i el Campus Catalunya de la URV. La marxa ha pujat per la Rambla Nova i ha arribat fins a la seu territorial d'Ensenyament. 

 

Els professors reclamen les mateixes condicions que abans de les retallades

El professorat de primària i secundària ha reclamat «tornar a les condicions que teníem abans de les retallades», segons declarava la portaveu d'ASPEPC-SPS, Fina Turó. Pel que fa al seguiment de la vaga als centres educatius, han informat des d'USTEC que «entre 800 i 1.000 mestres del Camp de Tarragona no han anat a treballar». Segons ha concretat el departament d'Ensenyament, però, la xifra de seguiment ha estat d'un 9,55% de la comunitat educativa.  

 

Les principals reivindicacions dels mestres se centren en el restabliment de l'horari lectiu anterior a les retallades, la reducció de les ràtios de Primària i Secundària amb 22 i 27 alumnes respectivament, el retorn al caràcter lectiu de les dues hores de reducció al personal major de 55 anys, la retirada del Decret de Plantilles i el retorn de les pagues extres dels anys 2013 i 2014

 

El seguiment de la vaga pel que fa als estudiants de Primària i Secundària ha estat molt ampli en els centres d'ESO i Batxillerat, però baix en escoles i col·legis. Tot i això, els sindicats estaven «satisfets» amb aquesta mobilització que «esperem que doni resultats». 

 

Pancarta del SEPC de Tarragona per reclamar la rebaixa de les taxes universitàries. | TarragonaDigital

 

Els universitaris reclamen a Pere Aragonès la rebaixa de les taxes

La manifestació d'aquest migdia a Tarragona ha estat encapçalada pels mestres, però ha comptat amb una àmplia presència d'estudiants universitaris. Liderats pel SEPC, uns 200 joves han reclamat al conseller d'Economia, Pere Aragonès, «que rebaixi les taxes universitàries un 30%». En aquest sentit, la portaveu del sindicat, Sara Asensio, ha deixat clar que els preus de les matrícules son un «obstacle» per la classe treballadora i un «doble obstacle» per les dones, que «pateixen la bretxa salarial». «El patriarcat també ens vol fer fora de les aules», ha recalcat. 

 

Segons ha informat la Universitat Rovira i Virgili, el seguiment de la jornada de vaga als campus de la demarcació ha estat del 75%. El Campus Catalunya, Tortosa, el Vendrell i Vila-seca son els espais on la convocatòria ha tingut major repercussió.