Els actes d'aquest dilluns 21 de setembre per la Festa Major de Santa Tecla 2020

La setmana arrenca amb el Pregó que dona el tret de sortida als plats forts de la festa major tarragonina

13 h, Teatre Auditori del Camp de Mart. Vermut Xaranguero. Aquest acte, de nova creació el 2019, va tenir molt d’èxit. Per aquest motiu, enguany s’han adaptat i faran un concert festiu a l’escenari del Camp de Mart. Hi participen les xarangues Tocabemolls, Pujats de To i Guirigalls. Preu: gratuït. Inscripció prèvia obligatòria a cultura.tarragona.cat/invitacions. Aforament limitat.

Organitza: Xaranga Els Guirigalls

17.30 h, jardí del Teatre Metropol, c. Armanyà, 11. Acte de lliurament del 43è Premi El Balcó, convocat per Òmnium Cultural del Tarragonès. Aquest guardó honorífic és un projecte històric de l’entitat i es concedeix des de l’any 1978 sota els valors generals de llengua, cultura i país i amb el reconeixement de la projecció del país i el territori. De manera extraordinària, i degut a la situació sanitària, aquest acte, que es du a terme tradicionalment al Saló de Plens del Palau Municipal, es farà en aquest espai emblemàtic de la ciutat. La llengua dels signes acostarà l’esdeveniment a la comunitat sorda. I també es repartiran llacets verds en solidaritat amb el Dia Mundial de l’Alzheimer. Accés amb invitació. Aforament limitat.

Organitza: Òmnium Cultural del Tarragonè

18.30 h, fonts de l’Oliva. Visita guiada: Les vistes de Tarragona. Des d’un dels millors miradors encarats cap a la ciutat, l’oblidada muntanyeta de l’Oliva, fem un repàs de les vistes de Tarragona dels últims quatre segles. Material gràfic com ara gravats, pintures i fotografies, sovint d’autors forans, ens serviran per parlar dels canvis de la silueta urbana de Tarragona i acostar-nos d’una manera diferent i reposada a la història de la nostra ciutat. Preu: 9,50 € / 8 € (reduït). Informació i reserva prèvia obligatòria a itinere@turismedetarragona.com - 977 239 657. Durada: 2 h. Places limitades.

Organitza: Itinere

19 h, des del portal del Roser. Visita guiada: Un tomb per les Muralles de Tarragona. Una sorprenent passejada de més d’un quilòmetre per descobrir més de dos mil anys d’història a través de les Muralles. Preu: 9 € (adults) / 8 € (jubilats) / 3 € (7-16 anys). Informació i reserves a info@nemesisarch.com - 977 249 107. Durada: 2 h. Places limitades (dos grups, un en català i un en castellà).

Organitza: Nemesis, Arqueologia i Difusió Cultural

19 h, pl. de la Font. El Pregó de Santa Tecla. Obertura solemne del balcó principal de l’Ajuntament, sortida dels Macers de la Ciutat i, com mana el costum, primer Toc de Pregó a càrrec de les dues trompetes del Consell Municipal. Tot seguit, l’alcalde de la ciutat, Pau Ricomà Vallhonrat, glossarà des del balcó principal la pregonera de la Festa Major 2020, l’actriu Agnès Busquets Tarrasa. A continuació, segon Toc de Pregó de les trompetes del Consell Municipal, que donarà pas al Pregó.

En acabar, tercer i últim toc de Pregó, que anuncia l’aparició de la Senyera de la ciutat, mentre esclaten les 21 salves dels morterets. Alhora, des del campanar de la Catedral, els Tocs de Pregó s’afegeixen a un dels moments sonors més esperats. Finalment, la Tronada del Pregó a càrrec de la Pirotècnia Igual, de Canyelles (Garraf), trons que des de la plaça més tarragonina s’escamparan per tots els racons de la ciutat.

L’accés a la plaça de la Font i el seu entorn estarà restringit a un aforament limitat per complir estrictament el protocol sanitari. Per assistir-hi caldrà inscriure’s prèviament a cultura.tarragona.cat/invitacions. En el cas que hi hagi més demanda que disponibilitat d’aforament, es farà un sorteig previ.

Acte retransmès en directe per Tac 12 i Tarragona Ràdio

19.45 h, pl. de la Font. Primer Amparito Roca de les festes a càrrec de Tradiband, Banda d’Instruments Tradicionals de Tarragona. El pasdoble Amparito Roca és la banda sonora de Santa Tecla. Els tarragonins i tarragonins el portem al cor, perquè és la música que fa ballar al nostre seguici, però no és la única. Aquest any la resta dels nostres músics tradicionals no les tocaran pel carrer, però les com les tenim emmagatzemades a la nostra memòria, les sentirem!

20 h, Sala Trono Armanyà, c. Armanyà, 11. La Cia. Sala Trono presenta La Marató de Nova York, d’Edoardo Erba. Al principi, un d’ells s’hi resisteix. Diu que no està fet per als esports durs, però el seu amic hi insisteix. Han d’entrenar-se dos cops per setmana per a la Marató de Nova York. No existeix un vencedor perquè, com a la vida, el primer acaba sent l’últim, com si tot fos una fantasia equivocada. Un somni. Amb Joan Negrié i Albert Triola. Direcció: Joan Carlos Martel. Preu: 16 € / 12 € (Amics de la Trono) / 5 € (menors de 30 anys). Venda d’entrades a www.salatrono.com. Espectacle en català. Durada: 60 minuts.

Organitza: Sala Trono

20.30 h, Teatre Auditori del Camp de Mart. Estrena del documental commemoratiu Concurs 1970. El desafiament Nens-Vella, de Maria Roig Alsina. Enguany celebrem els 50 anys d’aquell Concurs que va marcar un punt d’inflexió tècnic i social dels castells moderns. L’Antiga plaça de braus va ser l’escenari del desafiament més esperat del moment, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Nens del Vendrell intentarien bastir els seus millors castells en un moment de clara progressió tècnica i social del món casteller. Un documental imprescindible per entendre la realitat castellera actual. Preu: gratuït. Inscripció prèvia obligatòria a cultura.tarragona.cat/invitacions. Aforament limitat.

Organitza: Biennal de Castells

21 h, jardins de l’antic Banc d’Espanya, Av. Pau Casals. Vilart Ensemble en concert. Format per un grup de joves músics que decideixen tornar a l’origen per compartir les vivències i aprenentatges que els han acompanyat en països com Espanya, Regne Unit, Holanda o Alemanya. Accés limitat a l’aforament de l’espai.

Organitza: Escola Municipal de Música

22 h, Itinere, des del portal del Roser. Visita guiada: Llegendes de Tarragona. Quan caigui el sol, a la fresca del vespre, farem un recorregut per la Part Alta. Passejarem pels seus carrers, plens d’històries, curiositats i llegendes que us explicarem. Preu: 9,50 € / 8 € (reduït) / 4,50 € (6-12 anys). Informació i reserva prèvia obligatòria a itinere@turismedetarragona.com - 977 239 657. Durada: 2 h. Places limitades.

Organitza: Itinere

22 h, Sala Trono Armanyà, c. Armanyà, 11. Amici Mei Produccions presenta No cal anar a l’Havana. Aquesta obra és un brindis pels qui som aquí i pels qui hi han estat abans que nosaltres. Un brindis per celebrar la vida i les havaneres. Un calidoscopi per superar prejudicis, per somriure, per fer-nos companyia i, com diria el mestre Josep Pla, “perquè la vida anà passant imperceptible”. Amb Miquel Malirach, Josep Sobrevals i Cristina Arenas. Direcció: Joan Maria Segura. Opció de sopar mariner previ a l’espectacle. Preu: 16 € / 12 € (Amics de la Trono) / 5 € (menors de 30 anys). Venda d’entrades a www.salatrono.com. Espectacle en català. Durada: 85 minuts.

Organitza: Sala Trono

"No s'aturen: 2 grups d'una altra escola de TGN, confinats per coronavirus" "Pares de TGN es planten contra el Govern: «Les mesures sanitàries són insuficients»"