Detall d'un dels gossos de la Protectora d'Animals de Tarragona en l'interior d'una gàbia.

La Protectora d'Animals de Tarragona, saturada: «Necessitem instal·lacions més grans»

Aquest any han ingressat 283 gossos i n'han adoptat 268, i han entrat 383 gats i n'han sortit 330 | Els responsables de la Protectora alerten de la perillositat de regalar gossos per Nadal
La Núria Güell, membre de la junta de la Protectora, a la gàbia dels gats.
La Núria Güell, membre de la junta de la Protectora, en l'interior d'una de les habitacions reservades per als gats. | Àngel Ullate

La Protectora d'Animals de Tarragona està «saturada». Aquest 2019 el nombre de gats i gossos que hi viu tornarà a créixer. És per aquest motiu que els responsables de l'espai reclamen ajudes per poder ampliar les instal·lacions. «Necessitem una zona de quarantena i eixamplar les gàbies, perquè ara hi ha quatre o cinc gossos en la mateixa i 150 gats en dues gateres», expliquen Núria Güell i Josep López, membres de la junta. Tots dos alerten de la perillositat de regalar gossos i gats per Nadal, i demanen que la gent tingui «consciència». Asseguren que, entre juny i juliol, arriben a la protectora desenes d'animals que van ser regalats durant les festes de Nadal. 

La Protectora reclama ampliar les instal·lacions del Polígon

La Protectora d'Animals de Tarragona s'ubica al Polígon Riuclar. Es va inaugurar l'any 2003, amb l'alcalde Joan Miquel Nadal, i des d'aleshores les instal·lacions no han crescut. El nombre d'animals que hi viu, en canvi, sí. Aquest 2019, per exemple, acabarà amb almenys una quinzena de gossos més —en total n'hi ha més de 280— i una cinquantena més de gats —en total, 383—. A més, hi ha diversos animals que viuen a la protectora des de fa molts anys, estan malalts i no son adoptats. Tot plegat provoca que la situació sigui de «saturació». 

Gosseres de la Protectora d'Animals de Tarragona.
Imatge de les gosseres de la Protectora d'Animals de Tarragona. | Àngel Ullate

«Tenim quatre o cinc gossos a cada gàbia i uns 150 gats en dues gateres. Necessitem ampliar les instal·lacions per millorar la seva vida, perquè això és casa seva», defensen Núria Güell i Josep López. A més, la Protectora requereix d'una zona de quarantena que no té i instal·lació mèdica «en condicions». Les instal·lacions de la Protectora són de titularitat municipal, per això reclamen que l'Ajuntament doti de pressupost les intervencions que cal fer a la protectora. Asseguren que la depuradora està trencada, que el manteniment dels jardins és inexistent i que s'han hagut de construir dues gàbies amb els seus propis diners. 

Estat en què es troben algunes de les gàbies de la Protectora d'Animals de Tarragona.
Estat en què es troben algunes de les gàbies de la Protectora d'Animals de Tarragona. | Àngel Ullate

La junta ja s'ha reunit amb la regidora de Benestar Animal, Carla Aguilar. Es tracta d'una regidoria nova, però que encara no té consignació econòmica. «Veiem voluntat, molta més que amb altres alcaldes, però amb això no és suficient. Necessitem diners», expressen. A més, recalquen que posar més arbres per aconseguir ombra, una actuació «senzilla», és una reclamació històrica que «mai arriba». 

Detall d'un dels gossos de la Protectora d'Animals de Tarragona en l'interior d'una gàbia.
Detall d'un dels gossos de la Protectora d'Animals de Tarragona en l'interior d'una gàbia. | Àngel Ullate

Regalar animals per Nadal, una pràctica «de risc»

Entre juny i juliol el nombre d'animals que viu a la protectora creix. Això es deu, segons els responsables de l'espai, als animals que es van regalar per Nadal. «Molta gent regala un gos i al cap de sis mesos se n'adona que ha crescut i no el pot tenir en un pis de seixanta metres quadrats», relaten Güell i López. Per aquest motiu fan una crida a la «tinença responsable». A més, critiquen que comprar gossos per regalar-los «no és adequat», atès el gran nombre de gossos que es poden adoptar i que es troben sense família. 

Tots els gossos de la Protectora reben l'atenció de la cinquantena de voluntaris que, periòdicament, els visita i els treu a passejar. Les seves gàbies es netegen setmanalment i tenen accés a un pati exterior per poder córrer. Tant Núria Güell com Josep López animen els ciutadans a conèixer les instal·lacions del centre, i desitgen que el nivell de conscienciació de la societat augmenti perquè el nombre d'abandonaments sigui gairebé de zero. 

Un gat de la Protectora d'Animals de Tarrgona.
Un gat de la Protectora d'Animals de Tarrgona a sobre d'una de les plataformes que hi ha a la gàbia. | Àngel Ullate


Comentaris
Mauro
Que se anden con cuidado o a la mínima se les presenta la friki de Ana Carbonell para meterles una denuncia por hacinamiento.
Sara M
En la protectora de Tarragona te piden 300 euros por adoptar un perro mayor cuando en otras te lo dan gratis. Por esto se saturan y no entienden que el que se lleva un perro viejo te hace un favor y no hace falta sangrarlo. De sangrar ya se encargan los veterinarios como el Patiño, Vetamic, Lopez, etc.
Jaume Piqué
Segur que Anna Carbonell, Nova Eucària o com es diguin aquesta gent ja s'han "infiltrat" i ara mateix estan gravant vídeos per posar denúncies. A Vilaverd els van denunciar fa una setmana i això que les gàbies eren tant grans que hi cabien 4 elefants i amb les instal·lacions de primera. També van denunciar als pobres que es van quedar els tosinets de Sant Pere i Sant Pau, que no volia ningú, quan ells no van fer res, únicament van marejar la perdiu durant mesos.
Toni 8
Denuncia de Nova Eucaria al canto!!!!!! Cuidaoooo!!!!!
Oscar P
Molt recolzament a la protectora de Tarragona, fa un excel·lentíssim treball. Qui ha estat allí ho pot veure al moment... Sort d'ells i no dels que critiquen asseguts al seu sofà sense fer res...