El Moll de Costa es consolida com la nova «rambla de la cultura» de Tarragona

Més de 150.000 persones van revitalitzar-lo l'any passat | Veïns i comerciants reivindiquen «el gran atractiu» de la zona
El Moll de Costa és un dels epicentres més atractius de la ciutat de Tarragona | Cedida

Quatre Tinglados, dos Refugis, un Teatret, dos Museus, un Arxiu i un discret Fons d'Art al carrer del Mar. Els voltants del Moll de Costa del Serrallo l'han consolidat ja com la tercera rambla de la ciutat de Tarragona, amb més de 150.000 visitants durant l'any passat, especialment atrets per les programacions culturals dels equipaments i per un passeig central pensat i dissenyat sense complexos com una zona de passeig distès per a vianants i per a ciclistes.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

Gran part de la culpa de la nova vida del Moll de Costa la té el Port de Tarragona, qui s'ha encarregat d'articular un nou projecte cultural obert que fa anys que rema i que s'ha fet gran de cop amb la passera de la Baixada del Toro l'any 2018 i amb la inauguració del nou passeig marítim del Miracle a principis d'aquest 2019. «Som davant un dels principals eixos culturals i socials per als ciutadans i els visitants sobre el nostre territori», valora el president del Port, Josep Maria Cruset.

Vint anys sense camions: el pont mòbil que va canviar la història del Serrallo

La primera pedra del pont mòbil que va canviar el dibuix del Serrallo per sempre | Manel Caro

Poc s'assembla el Moll de Costa d'avui al Serrallo industrial de molls i grues que molts encara recordaran del segle XX. Una història, de fet, que va canviar radicalment fa vint anys, amb la inauguració del pont mòbil del Port de Tarragona entre els molls de Reus i Lleida. Des d’aquell llunyà 1999, els camions van deixar de travessar el carrer Trafalgar i es va iniciar la transformació de la façana marítima de Tarragona que es va completar l’any 2016, amb la inauguració del Teatret i la reobertura de les fonts.

El que fa no gaire era una zona molt menys atractiva per a tarragonins i foranis és avui un dels grans focus de vida de la ciutat. «Un dels paratges més emblemàtics i arrelats en la història de la nostra ciutat», valora Cruset. Amb un tinglado d'exposicions itinerants, un altre d'art contemporani, un Refugi 1 que ha esdevingut la casa dels creueristes o un Tinglado 4 que, fins l'any 2023, acollirà les joies de la corona de la Tarraco Romana mentre s'allarguin les obres del MNAT de la Plaça del Rei. Un epicentre cultural que ha omplert de vida un dels racons més novells de la ciutat.

Satisfacció entre els restauradors del Serrallo: «Hi ha un ambient magnífic que notem com va creixent»

La programació cultural als Tinglados del Moll, un dels grans dinamitzadors de la zona | Àngel Ullate

El sector de la restauració també ha guanyat terreny i presència al Serrallo en aquestes darreres dues dècades, lligant la seva oferta gastronòmica als productes del mar. Un dels espais emblemàtics, els baixos de l’antic edifici de la Confraria de Pescadors, l’ocupa des de fa tres anys el restaurant el Pòsit del Serrallo, dels mateixos propietaris del Pòsit de Cambrils.

El seu responsable, Àngel Pérez, ha explicat a TarragonaDigital que «vam decidir optar a la concessió perquè el model de restaurant i l’emblemàtic edifici ens encaixava perfectament». Sobre els primers tres anys en aquesta ubicació defensa que «valorem la nostra presència al Serrallo i a Tarragona com a molt positiva, perquè estem complint les previsions que ens havíem marcat i ens sentim molt ben tractats al barri», ens diu.

La nova vida del Teatret del Serrallo de Tarragona també ha reactivat la zona | Isma Llanes
 

Pérez destaca que «la fotografia del Moll de Pescadors és única, i el Serrallo és un espai molt important de la ciutat que et permet estar estar fora de Tarragona mentre segueixes a dins; amb una visió més oberta que va més enlà del dia a dia». «Les millores que s’han fet han convertit el Serrallo en un lloc petit, però amb molts atractius; on pots passejar, menjar, fer el vermut o fer esport», comenta.

El restaurador també destaca que «els caps de setmana la gent s’apropa cap aquí amb molt facilitat i hi ha un ambient magnífic, que va creixent». El responsable del Pòsit assegura que «la gent té fixat al cap que si vol menjar peix ha de venir al Serrallo, això no s’ha perdut». Pérez, visiblement còmode, va un pas més enllà i proposa «sumar altres atractius que allarguin l’estada dels visitants, arreglar els carrers interiors del Serrallo i possibilitar que s’hi puguin instal·lar botigues i comerços» que complementin el reimpuls de la zona.

«La façana marítima és immillorable»: l’associació de veïns demana mirar també a l'interior del Serrallo

El Moll de Costa de Tarragona és un dels punts més atractius de la ciutat | Àngel Ullate
 

Ingrid Martínez, membre de l’Associació de Veïns del Serrallo, tampoc amaga la seva satisfacció amb la segona joventut de la zona arran de les actuacions dels darrers anys per revitalitzar la zona. Manifesta que «poder treure els camions va ser un descans i vam guanyar un passeig, que de cara al turisme hem millorar molt», i resol que «actualment, la façana marítima que tenim és dificilment millorable». No obstant això, posa deures. «Ara s’hauria de treballar en l’interior del barri», considera, en la mateixa línia que els restauradors.

Tot i agrair veure el front marítim convertit en un passeig on no hi passen gairebé cotxes, Ingrid Martínez explica que «abans hi havia més moviment a nivell de barri de pescadors, ara tot s’ha traslladat a l’interior de la Confaria» i lamenta que «de vegades, t’agradaria poder tornar viure moments com la venta del peix». Els pescadors serrallencs, de fet, són ja una espècie en extinció tal com va explicar TarragonaDigital en un reportatge publicat a la primavera.

El Moll de Costa de Tarragona i els seus voltants van superar els 150.000 visitants l'any passat

El Moll és una de les zones més visitades i transitades de la ciutat | Àngel Ullate

Sobre la programació d’activitats del Port de Tarragona en el front marítim, tant al barri com al Moll de Costa, l’AVV El Serrallo fa una valoració impecablement positiva. Ingrid Martínez assenyala que «tenim una relació excel·lent, programem festes conjuntament i com a entitat agraïm molt el suport tant de l'Autoritat Portuària com de l’Ajuntament de la ciutat».

El president de l'Autoritat Portuària coincideix que «l'oferta integral esportiva, lúdica, cultural i gastronòmica del Moll de Costa representa ja per si mateixa un atractiu de primera categoria» que cal afegir a l'ampli ventall de virtuts que la ciutat arrossega des de l'època romana. Celebra la segona vida cultural que mostren els diversos equipaments portuaris que ja es troben a disposició del gaudi de la ciutat, en la línia de la filosofia de connectar la ciutat de Tarragona amb la seva façana marítima.

Amb l'evolució de les darreres dècades i l'accent dels darrers anys, el Serrallo i Tarragona han perdut un dels seus punts més amagats per descobrir-ne una nova rambla al servei de la cultura i d'usuaris de totes les edats a tocar del Mediterrani. Ho avalen les més de 30 activitats culturals que ha acollit durant la tardor, i la quinzena més que en vindran amb motiu de les festes de Nadal. Sota la Vella i sota la Nova, la rambla del Moll de Costa ja s'ha fet un lloc important en una Tarragona que, ara ja sí, sembla que per fi mira al mirall de la mar i li agrada el que troba.

Imatge del nou passeig marítim del Miracle de Tarragona, inaugurat aquest 2019 | Angel Ullate

També et pot interessar

"L'Institut Municipal de Serveis Socials de TGN aprova un pressupost d'11,3 MEUR" "🚔 Comença un dispositiu especial de seguretat a la Part Alta de TGN"