D'antic abocador a zona de passeig: la nova vida de la llera del Francolí

Des del 2012, s'han plantat més de 7.500 noves vegetacions a tocar del riu | Les vuit Plantades Populars han convertit una zona abandonada en un espai de lleure
Imatges de la 8ª Plantada Popular a Tarragona | Àngel Ullate

 

És mig matí d'un dia qualsevol entre setmana, i dos ciclistes es deixen veure pel marge dret del riu Francolí. Al fons, el pont de Santa Tecla connecta al trànsit el centre de la ciutat amb la perifèria de Ponent. Els marges del riu queden com una zona aïllada, un petit impàs de calma i natura en terra de ningú. Encara no hem perdut de vista els ciclistes quan s'apropa, tranquil, un matrimoni que passeja per la zona.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

En els terrenys on aquest dissabte s'ha dut a terme la vuitena edició de la Plantada Popular, la iniciativa ha suposat reforestar amb èxit gairebé 6.500 noves vegetacions en una zona absorbida per les males herbes, l'abandonament i la deixadesa. Un antic abocador a esquenes de la ciutat que avui és una de les zones verdes més cuidades.

 

La Plantada Popular al Francolí: una idea d'èxit de la Fundació Repsol i l'Associació Aurora

 

La idea de la Plantada va néixer l'any 2012 de la mà de la Fundació Repsol i l'Associació Aurora amb una clara voluntat mediambiental i un marcat accent social. En aquest període, ja són més de 8,5 hectàrees replantades, tant al marges esquerre del riu —el principal— com al dret, que ha assolit un major protagonisme en els dos darrers anys.

 

Imatges de la 8ª Plantada Popular a Tarragona | Àngel Ullate

 

La intenció és replantar la zona amb espècies adeqüades al clima tarragoní, i arrelades al territori que puguin sobreviure amb garanties. Ginestes, rosers silvestres, joncs o tamarius són les més habituals, d'entre les disset espècies diferents que s'ha decidit incloure. Amb el pas del temps, un 80% de les plantes han aconseguit sobreviure, del total de més de 7.500 que s'han plantat de manera progressiva.

 

Cada any s'ha anat incementant el nombre de noves plantes de forma progressiva

 

300 plantes l'any 2012, 500 més el 2013, 750 el 2014, 1.000 els dos anys següents, 1.250 el 2017, 1.400 noves el 2018... i les darreres 1.500 que s'hi han afegit aquest cap de setmana. La voluntat de dotar d'una nova vida la llera del riu és a llarg termini, i crear un vincle verd entre Tarragona centre i Ponent a través de la iniciativa continuada. Un espai que semblava irremeiablement mort fa menys d'una dècada, i que avui és un pont i pulmó que actua com a zona de passeig i lleure.

 

Repsol aporta els recursos econòmics que aixequen la Plantada anual, i l'Associació Aurora es fa càrrec dels recursos humans i socials. El col·lectiu integra persones amb discapacitat, i s'encarrega de les tasques prèvies i les de manteniment d'aquestes espècies que creen la nova vida del riu. D'aquesta manera, l'educació ambiental no es deslliga de l'activitat i inclusió laboral dels joves de l'associació. La Federació d'Associacions Veïnals també s'ha adherit a la iniciativa per vertebrar la ciutat, i l'Ajuntament també hi presta col·laboració.

 

Una tradició en construcció: la Plantada té voluntat de consolidar-se com una cita anual

 

Imatges de la 8ª Plantada Popular a Tarragona | Àngel Ullate

 

La reforestació del riu Francolí és un procés amb voluntat continuïsta, i de consolidació al calendari tarragoní com una cita anual. El seguiment a les vuit edicions celebrades fins ara ha estat elevat, i ja forma part de l'imaginari col·lectiu com una jornada festiva i alegre amb un fort rerefons sostenible. Enguany s'hi han donat cita més de 800 persones, i, en total, ja són més de 5.000 les que han format part del projecte en la darrera dècada.

 

Tarragona ha perdut un abocador abandonat, i ha guanyat una nova zona verda per passejar o anar en bicicleta. Sota el pont, tornem a veure unes ombres en bicicleta gaudint de la zona recuperada. La ciutat dona la benvinguda a la nova vida de la llera del riu Francolí.

 

També et pot interessar