GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Salven tres ratpenats de la vorera de la Rambla Nova de Tarragona

Una veïna va trucar al telèfon 112 i els Agents Rurals van traslladar-los cap a un centre de recuperació de fauna
Imatge dels ratpenats cuallargs trobats ahir a la Rambla Nova de Tarragona | Agents Rurals

 

 

Els Agents Rurals van recollir ahir dimecres, 14 de novembre, tres exemplars de ratpenat cuallarg, de nom científic Tadarida teniotis, de la vorera de la Rambla Nova de Tarragona. L’avís el va donar una veïna de la zona, que va trucar al telèfon 112, i els animals van ser traslladats cap a un centre de recuperació de fauna.

 

El cuallarg és un ratpenat autòcton de la zona mediterrània

El cuallarg és un dels exemplars més grans de la seva espècie, d’ales llargues i orelles grans i rígides, orientades cap endavant, i una cua que sobresurt força del seu cos. Principalment, aquest mamífer viu als territoris que envolten el mar Mediterrani, ja sigui a la península Ibèrica, el nord d’Àfrica, Turquia o Síria, però també se’l pot trobar en punts aïllats de l’interior del continent asiàtic.

 

La conservació del cuallarg actualment no està en risc, tot i que a Catalunya totes les espècies de ratpenats estan protegides per llei. Alguns d’aquests animals crien a les cases entre els mesos de maig i setembre, i després se’n va a hivernar a dins de coves cap al mes d’octubre.

 

Els ratpenats són uns mamífers totalment inofensius

Malgrat que de vegades els ratpenats puguin generar situacions conflictives perquè la gent els té por, no els vol o perquè poden entrar a les cases —cosa que passa molt poc—, són animals totalment inofensius, discrets i que temen molt l’ésser humà.

 

Per part de les persones, sovint són rebutjats, percebuts com a animals perillosos i no beneficiosos, tot i que mengen molts insectes i ajuden a controlar-los. A més, els excrements dels ratpenats no es podreixen i es converteixen en una pols que resulta ser un molt bon adob.

 

Manipular un ratpenat li pot provocar la mort

Segons els experts, aquests mamífers s’estressen molt si els agafem i la seva manipulació pot provocar ferides tant a l’animal —les membranes que fan servir per volar són delicades i es poden trencar sense remei, la qual cosa el condemna a morir— com a la persona.

 

Malgrat tot, el risc pels humans d’agafar alguna malaltia a través d’un ratpenat és gairebé nul i es pot evitar no manipulant l’animal amb les mans nues. Amb tot, és molt important no tocar aquests animals i sempre ho ha de fer una persona qualificada.