L’adjudicació del concurs d’idees del nou Joan XXIII arriba amb un any i mig de retard

Els treballadors estan inquiets pel retard en les obres i dubten del compromís del Govern amb el projecte

Era 2017 i Antoni Comín encara no havia marxat a Bèlgica. Era el conseller de Salut i el 8 de juny visitava l'Hospital Joan XXIII per parlar del nou projecte d'hospital que la Generalitat tenia entre mans. «Un hospital més endreçat, ordenat i racional amb l'objectiu de curar millor a la gent», deia l'encara conseller. Des de llavors poc ha avançat el projecte i els treballadors ja comencen a pensar que Tarragona és la regió sanitària oblidada. Precisament els sindicats CCOO i UGT presenten de la mà dels socialistes una moció al ple de l'Ajuntament de Tarragona aquest divendres per tornar a posar la qüestió sobre la taula.

El concurs d’idees, gairebé dos anys de retard

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

El conseller anunciava un hospital de 80.000 metres quadrats, 20.000 metres més dels que té l'actual centre. I parlava de tres fases d'obres. Deixant clar que el projecte final quedaria definit després del concurs d'idees que s'havia de realitzar al llarg del 2017. Aquest concurs d'idees es va obrir el passat mes de desembre i, si tot va bé, es tancarà a finals d'aquest mes. Segons anunciava el gerent de la Regió Sanitària Camp de Tarragona, Ramon Descarrega, serà a finals de gener, i segons fonts consultades per aquest mitjà, podria ser la setmana que ve.

Això suposa un any i mig de retard aproximadament, i això farà que la primera fase que havia d'estar inaugurada el 2021 també s'hagi de retardar. «No sabem en quin punt es troba el projecte», es queixa un portaveu del sindicat UGT. Els treballadors estan inquiets perquè el retard els porta a pensar que el compromís del Govern amb el projecte no és ferm.

Per això UGT i CCOO han presentat de la mà del partit socialista una moció al ple de l'Ajuntament per discutir sobre el tema de les obres del nou hospital. La moció busca posar el debat sobre la taula i instar a l'Ajuntament a pressionar el Govern per tirar endavant el projecte, per comprometre el pressupost necessari i de pas per millorar la situació laboral dels seus treballadors.

Imatge de l'Interior de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona | CatalunyaDiari.cat

 

Els treballadors, farts d’esperar

«No veiem cap partida pressupostària que comprometi el projecte», es queixa aquest portaveu de la UGT, que assegura que així com la Generalitat marca al pressupost les inversions per l'Hospital Trueta de Girona, no contempla la partida per aquestes obres. «Els recursos i són, és voluntat política», recalca.

Comín parlava d'una primera fase per la qual s'hi destinarien 48,5 milions d'euros. Alba Verges, l'actual consellera de Salut, ratificava el compromís amb l'hospital el setembre del 2018, quatre mesos després d'agafar el càrrec. I assegurava aquell dia que el «Govern té compromesos els 48,5 milions d'euros necessaris que permetran començar les obres tan aviat com sigui possible».

Fonts pròximes al CatSalut justifiquen el retard en la posada en marxa del projecte de gairebé dos anys per l'aplicació de l'article 155. Asseguren que la paralització del govern és la que ha fet retardar el projecte, però que el projecte ja està altre cop en marxa.

La delicada situació del Joan XXIII

Tots els treballadors consultats per aquest mitjà coincideixen en afirmar que l'Hospital està vell. «No sabem si és perquè no s'ha dissenyat bé o perquè no s'ha fet el manteniment que li pertoca», diu un portaveu del sindicat CGT i treballador de l'Hospital. Assegura que cada vegada que hi ha un problema la direcció del centre s'excusa justificant que es farà un centre nou.

Sense anar més lluny, la nova sala d'hemodinàmica encara no ha pogut entrar en funcionament per problemes amb el sostre. I un problema a l'antiga sala va fer que fa uns dies Tarragona es quedés sense possibilitat d'atendre els codis infart i s'havien de derivar tots els pacients a Barcelona. «Ens mereixem un hospital públic digne, el que hi ha és molt vell. Necessita una inversió potent», assegura un dels treballadors.

L'equip de la unitat d'hemodinàmica del Joan XXIII de Tarragona, fent una angioplàstia primària a una pacient infartada. | delCamp.cat

 

Un centre nou o una reforma del vell

En la presentació del projecte Comín deia: «Estem parlant d'un nou hospital, perquè de l'actual en quedarà ben poc». Doncs bé, alguns treballadors qüestionen que sigui necessari fer un nou hospital, i proposen reformar el que hi ha ara.

«L'Hospital Clínic de Barcelona té 112 anys i funciona», comenten des de la CGT els treballadors. I recorden que l'Hospital no té problemes de capacitat:  «Els quiròfans només es fan servir al matí, i hi ha plantes tancades per estalviar personal. La falta d'espai no és un problema». Per això aposten per reformar el que hi ha, o utilitzar terrenys per construir nous pavellons i destinar part de la inversió a contractar més personal o millorar les condicions laborals.

NOTÍCIES RELACIONADES:

La falta d'espai obliga el Joan XXIII a doblar un dels boxs de la UCI