La Part Alta en el punt de mira: Mossos i Urbana engeguen un Pla Integral de Seguretat

Els agents passejaran a peu i s'involucraran unitats de Seguretat Ciutadana i els ARRO | «És un pla fet pels tarragonins», assegura l'inspector Ramon Franquès, cap del Tarragonès
Agents de la Guàrdia Urbana, Mossos d'Esquadra i els regidors Manel Castaño i Paula Varas a la plaça de les Cols. | Àngel Ullate

Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Tarragona han posat la Part Alta en el punt de mira. Tots dos cossos han engegat un Pla Integral de Seguretat en aquesta zona que s'allargarà, com a mínim, fins al 2021. S'han creat grups de patrullatge integral, que estaran formats per les divisions de Seguretat Ciutadana i l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) dels Mossos, a més d'agents municipals. El dispositiu preveu que la policia vagi a peu i centrarà les seves intervencions en tres o quatre dies de la setmana. «És un pla pensat per als tarragonins», ha assegurat l'inspector Ramon Franquès, cap de la comissaria del Tarragonès. 

  • NOU SERVEI DE TARRAGONADIGITAL: T'enviem les notícies més importants de la teva ciutat al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

«Vibio», el dispositiu conjunt d'Urbana i Mossos per controlar la Part Alta de Tarragona

Divendres de la setmana passada va ser el primer dia del dispositiu «Vibio». Aquest és el nom del Pla Integral de Seguretat que, de manera conjunta, els Mossos i la Guàrdia Urbana desplegaran a la Part Alta fins, almenys, l'any vinent. Es tracta d'una iniciativa de l'Ajuntament, que arriba després de les queixes formulades per diferents col·lectius veïnals. «Donem resposta a una demanda de la ciutadania», ha assegurat el regidor de Seguretat Ciutadana, Manel Castaño (ERC).

Els comandaments policials insisteixen a dir que el pla respon a «l'augment de confluència de persones que es produeix en aquesta zona de la ciutat», però la posada en marxa del dispositiu coincideix amb l'increment d'un 22% dels delictes en l'últim any. De fet, TarragonaDigital ja va avançar al setembre que augmentar els efectius a la Part Alta era una «prioritat». «És un pla pensat pel tarragoní, pels veïns, no pels turistes», ha manifestat l'inspector Ramon Franquès. 

Dos agents de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) dels Mossos d'Esquadra al pla de la Seu de Tarragona. | Àngel Ullate

Patrullatge a peu, diàleg amb el veïnat i control exhaustiu

Els agents dels Mossos d'Esquadra i de la Guàrdia Urbana faran patrullatges conjunts, a través de grups de patrullatge integral. «Hem demanat als agents que deixin els vehicles i vagin a peu», ha assegurat el cap del Tarragonès. Els grups els formaran mossos de Seguretat Ciutadana, de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) i agents municipals, i podran anar uniformats o de paisà. Centraran la seva atenció en absolutament tots els àmbits: control de sorolls, consum d'alcohol i estupefaents, delictes contra el patrimoni, actes incívics i, fins i tot, la lluita antiterrorista. 

Una de les característiques del dispositiu és que es vol veure reforçat amb el diàleg amb el veïnat. «Volem parlar amb els veïns, saber si anem als llocs correctes o no, que ens expliquin quins problemes tenen...», ha insistit Ramon Franquès. En aquest sentit, l'inspector ha expressat que l'objectiu és «que la gent senti orgull i que la seguretat sigui una altra qualitat d'aquesta zona de la ciutat». 

Un agent ARRO dels Mossos i un altre de la Guàrdia Urbana conversen a la plaça de les Cols de Tarragona. | Àngel Ullate

El nombre d'efectius del dispositiu s'incrementarà amb l'arribada de l'estiu

El nombre d'efectius que destinaran els cossos de seguretat al dispositiu «Vibio» incrementarà amb l'arribada dels mesos d'estiu. Així doncs, ara s'implementarà durant dos, tres o quatre dies a la setmana, amb reforç especial en festius i vigílies de festius. Quan el nombre de turistes sigui més alt, però, els agents ocuparan la via pública durant tot el dia. Amb tot, ni Urbana ni Mossos s'han marcat un objectiu numèric pel que fa a la reducció del percentatge de delictes. 

"🏬 ATENCIÓ: El nou negoci que podria obrir a TGN al local de Casa Cuadras" "❗L'advertència de fa mesos de la Generalitat a TGN per l'Amfiteatre"