L'Ajuntament obre la porta a la suspensió de llicències de terrassa per la plaça Corsini de Tarragona

L'Associació de Veïns TGN Centre demanarà la moratòria de llicències per «preservar l'espai dels ciutadans» | Els comerciants reclamen un pla d'usos
L'Ajuntament de Tarragona es planteja suspendre l'atorgament de llicències per terrassa a la plaça Corsini i l'entorn. | TarragonaDigital

 

L'Ajuntament de Tarragona té sobre la taula la suspensió de l'atorgament de llicències de terrassa a la plaça Corsini i l'entorn. La regidoria de Domini Públic està elaborant una nova ordenança relacionada amb l'ocupació de la via pública, que endurirà les sancions i donarà resposta a les reclamacions veïnals. «Ens estan menjant. Si segueix així, ens convertirem en una zona de copes i poca cosa més», denuncia la presidenta de l'Associació de Veïns TGN Centre, Núria Sabat. Per la seva banda, els comerciants reclamen un pla d'usos de l'espai per aconseguir convertir-lo en un «centre comercial a cel obert». 

 

 

Plaça Corsini i entorn, l'espai on els bars guanyen la partida als restaurants

La plaça Corsini i el carrer Lleida de la ciutat de Tarragona són dos dels punts on les terrasses més han proliferat en els últims mesos. Des de la inauguració del Mercat Central, la zona s'ha «dinamitzat», però «només amb bars, restaurants i terrasses», denuncia Núria Sabat, presidenta de l'entitat veïnal del barri. 

 

«A mí les terrasses no em molesten, però el comerç està desapareixent. Tarragona és l'única ciutat que conec que no té un espai comercial obert al centre», diu la propietària d'El Desván, botiga ubicada al carrer Reding. Veïnat, comerç i restauració són els tres punts essencials d'aquesta zona, on s'havia projectat el pla Illa Corsini. Una idea del difunt exportaveu del PDeCAT, Albert Abelló, que Josep Fèlix Ballesteros es va fer seva durant l'anterior mandat, però que mai es va desenvolupar. 

 

Els botiguers reclamen un pla d'usos de l'espai per «preservar» el comerç de proximitat i «dinamitzar» la plaça. «Els bars estan bé, animen el carrer, però ja en tenim prou», diu Josep Maria Joan Biosca, president de la Unió d’Empresaris del Voltant del Mercat Central. Segons explica, en els darrers 11 anys han tancat més d'un centenar de botigues i moltes han obert i tancat diverses vegades. «Això indica que alguna cosa no va bé», diu. 

 

El carrer Lleida és un dels punts amb més terrasses per metre quadrat de Tarragona. | TarragonaDigital

El veïnat reclama «aturar» la proliferació de bars i terrasses

L'Associació de Veïns TGN Centre denuncia que l'espai públic està «envaït» per les taules i cadires dels bars i restaurants. En un estiu en el qual les terrasses han estat protagonistes pel deute que acumulen amb el consistori i les sancions per infringir la normativa, ara tornen a aixecar polseguera. «Els veïns ens estem quedant sense espai», manifesta Núria Sabat, presidenta de l'entitat. 

 

Sabat, que critica l'estat actual de la plaça on «no hi ha ombres ni papereres», reclamarà durant una reunió amb els membres de l'equip de govern que «frenin» les terrasses. «Volem que ho paralitzin. Confiem en què busquin l'equilibri», manifesta. La trobada es produirà, teòricament, en «els pròxims mesos». 

 

Mapa amb les terrasses amb llicència de la plaça Corsini de Tarragona, que s'aprecien en la zona ombrejada. | TarragonaDigital

 

L'Ajuntament de Tarragona obre la porta a «suspendre» l'atorgament de llicències

La regidoria de Domini Públic de l'Ajuntament de Tarragona es troba, a hores d'ara, elaborant una nova ordenança sobre les terrasses. Per fer-ho, s'està reunint amb el sector de la restauració, el comerç i les entitats veïnals. «Així podem detectar els problemes de primera mà», manifesta la regidora Paula Varas (ERC). 

 

La nova normativa serà «més dura» amb les sancions econòmiques «per aquells que posen més taules de les que deuen». També vol posar remei a qüestions com l'espai que haurien de tenir petits establiments de pocs metres quadrats, però amb gran superfície de terrassa. 

 

Sobre la zona en concret de la plaça Corsini, Varas admet que «el govern es planteja aplicar una suspensió en la tramitació de llicències per terrassa d'aquesta zona». Aquest estiu, els propietaris dels bars ja van demanar una ampliació d'horaris per compensar els dies de Mercadet —dimarts i dijous—, quan les terrasses desapareixen per donar pas als tendals. «Els vam dir que no podia ser», explica la regidora. 

 

D'altra banda, Domini Públic no preveu mesures com les línies blanques pintades al carrer Lleida, que marquen el límit de les terrasses. Ara bé, la limitació d'horaris i el compliment de la superfície permesa sí que s'inclouran en la nova normativa. Malgrat tot, des del consistori encara no s'han anunciat terminis per presentar el nou reglament.