Primer pla del conseller de Serveis Centrals de l'Ajuntament de Tarragona, Jordi Fortuny

Tarragona destinarà els 12 MEUR de romanent del 2020 a pagar crèdits, impulsar l'habitatge social i al comerç

El govern municipal acorda les partides amb Junts per Tarragona i amb la CUP | Les formacions desvinculen el pacte de les converses per ampliar el govern

 L'equip de govern de l'Ajuntament de Tarragona (ERC i ECP) ha tancat un acord amb Junts per Tarragona i amb la CUP per incorporar els 12 MEUR del romanent  de tresoreria del pressupost  del 2020 als comptes d'enguany. D'aquests, un total de 7,2 MEUR es destinaran a amortitzar part d'un crèdit que permetrà sortir de la «tutela que exerceix l'Estat"»sobre l'economia municipal, segons ha apuntat el conseller de Serveis Centrals, Jordi Fortuny.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

A més, també es destinaran 1,5 MEUR a la compra de més d'una vintena d'habitatges per destinar-los a finalitats socials, 500.000 a bons comercials i 800.000 euros per reformar l'edifici modernista de la Quinta de Sant Rafael, entre altres accions de microurbanisme.

El govern de Tarragona eixuga deute per demanar un nou crèdit «amb millors condicions»

Respecte el crèdit que s'amortitzarà, es tracta d'un préstec  que el consistori va demanar els anys 2011 i 2012 per pagar a proveïdors  i que el Fortuny vol «eixugar el més aviat possible perquè té una incidència  potent per als pressupostos futurs», ha manifestat. «Encara ho arrosseguem  de la crisi del 2008», ha concretat.

Tot i que s'amortitzaran 7,2 MEUR d'aquest crèdit ICO facilitat per l'Estat, el consistori demanarà nous crèdits per la mateixa xifra, però que segons ha apuntat el conseller municipal seran en condicions més avantatjoses, amb menys interessos  i un període de retorn a més llarg termini, fet que permetrà tenir més flexibilitat a l'hora de formular els pressupostos  dels propers anys. Dels 5,6 MEUR que quedaran pendents de pagar del crèdit estatal, el titular de Serveis Centrals ha manifestat que no descarta liquidar-los en un futur proper.

La CUP empeny per «revertir la vergonya» de la manca d'habitatges socials

Una de les partides més importants del romanent són els 1,5 MEUR que es destinaran a la compra d'una vintena d'habitatges per destinar-los a finalitats socials. «El parc d'habitatge que tenim a la ciutat és de vergonya, ja és hora de revertir aquesta situació», ha expressat la portaveu de la CUP, Eva Miguel. Tot i l'acord, Miguel ha estat crítica en com s'ha fet la negociació  amb el govern, al qual ha acusat de «córrer massa».

També ha lamentat que a l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona (IMSST) hagi quedat un romanent d'1 MEUR en un context de pandèmia. D'aquests diners, una part aniran a la partida de compra d'habitatges i l'altra servirà per  beques menjador o per impulsar actes culturals a les escoles, entre altres. Per la seva banda, la consellera de Serveis Socials,  Carla Aguilar, ha destacat l'impuls que rep la seva àrea amb el romanent i ha posat en valor una partida per augmentar les subvencions  a empreses que donin feina a persones amb discapacitats.

Les partides comercials consoliden, un cop més, el suport de Junts per Tarragona

Finalment, Dídac Nadal (Junts) ha explicat que es destinaran 500.000 euros per a bons per incentivar les compres en comerços  de proximitat. Una mesura que s'activarà, a priori, en les properes setmanes. En l'àmbit comercial també es destinaran 500.000 euros a una subvenció directa als negocis urbans de la ciutat. Per altra banda, Nadal ha posat en valor els 800.000 euros per reformar l'edifici modernista  de la Quinta de Sant Rafael o una partida per millorar l'accessibilitat al patrimoni. A banda, hi haurà també 2,5 MEUR per comprar autobusos híbrids i 800.000 euros qüestions relacionades amb cultura i festes.

Amb tot, els partits que han subscrit l'acord han remarcat que és únicament per al romanent  i no han volgut donar detalls respecte un possible pacte per ampliar el govern municipal. Un fet que es comenta a la ciutat des de fa mesos però que no s'acaba de concretar. De fet, la portaveu de la CUP ha deixat clar que el pacte exposat aquest dimarts l'han negociat directament amb el govern, no pas amb la formació postconvergent.