La Catedral de Tarragona des de la plaça de les Cols

Tarragona reconeixerà dotze persones pel seu paper destacat en la història de la ciutat

Persones vinculades a l'ensenyament, la cultura i el patrimoni tarragoní rebran les condecoracions per part del consistori

L'Ajuntament de Tarragona  atorga distincions a 12 persones  destacades de la ciutat. Ahir, 12 de novembre, la Comissió Informativa de Presidència va aprovar, per unanimitat portar al pròxim Consell Plenari el lliurament dels reconeixements a 12 noms escollits, set dels quals són dones destacades en el món de la  cultura, la ciència i el coneixement.

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Aquesta distinció té com a objectiu donar visibilitat al treball d'algunes persones en l'àmbit cívic i social, que sovint «són a l'ombra» però que desenvolupen accions de veritable interès per a la ciutat de Tarragona. L'ajuntament destaca que els premis han volgut aprofundir en tots els àmbits socioculturals que mereixen un  reconeixement  institucional.

Reconeixement al treball en diversos àmbits

Entre les persones que seran  premiades, s'hi pot trobar l'anònim i desconegut campaner de la ciutat, o el reconeixement al gran salt experimentat pel Carnaval, «exemple de l’important teixit associatiu que té Tarragona».

Així mateix, el consistori ha volgut retre  homenatge a la tasca del professorat durant la pandèmia, als membres de la Universitat Rovira i Virgili. així com les dones vinculades al món de la cultura, que han treballat incansablement durant aquesta crisi, tot i les dificultats amb que s'han trobat.

Les persones premiades

Una de les persones que rebrà la distinció és Manel Sanromà Lucia, astrofísic  nascut a Tarragona l'any 1956 i fill predilecte, destacat a la ciutat per ser el creador de la  xarxa ciutadana Tinet. Una altra filla adoptiva,  Manola Brunet, també rebrà la distinció, com a directora del Centre en Canvi Climàtic  de la Universitat Rovira i Virgili.


Les distincions a les dones no acaben aquí, ja que també s'atorgarà el mèrit cultural a la galerista Chantal Grande, com una de les primeres persones que van apostar per la cultura fotogràfica a Catalunya; directora artística del  Festival SCAN i presidenta de la Fundació Fòrvm per a la fotografia.


Dolors Saumell  rebrà també una condecoració pel seu paper com a directora de la Biblioteca Pública de Tarragona des de l'any 2010; així com a la professora de música i didàctica de la música, fundadora del Cor de laUniversitat Rovira i Virgili (URV), Montserrat Rios.


Seguint amb el món de la cultura, Rosa Ricomà també rebrà reconeixement pel seu paper al capdavant del  Museu d'Art Modern de Tarragona durant vint anys, del 1996 al 2018 i a Sofia Mata de la Cruz, professora associada a la URV i actualment directora del Museu Diocesà de Tarragona.


Pel que fa al mèrit cívic, anirà cap a  Meritxell Gispert, vinculada a diferents moviments del voluntariat ciutadà, com per exemple el Club Vaixell o el  Consell Municipal de la Cavalcada de Reis, on està vinculada actualment i d'on és la presidenta des de l'any 2012.


Els quatre guardons restants s'atorgaran a quatre homes  de destacada trajectòria en la història de la ciutat. El mèrit esportiu s'entregarà a Aurelio Tubilla  i Peter Martínez que són respectivament, entrenador del Tarragona Handbol Club i ex-esportista del Reial Club Nàutic (RCNT) en la modalitat de pilot de motonàutica.


Per acabar, Cristofol ConesaKiko Pérez  també rebran guardons al mèrit cívic. Conesa ha estat el campaner  de la  Catedral de Tarragona durant més de 30 anys i Kiko Pérez es podria considerar «l'ànima delCarnaval de Tarragona», vinculat a diverses comparses, establint relació entre l'ajuntament i la ciutat a través de la Comissió Consultiva.