Tarragona deixarà d'ingressar 10 milions d'euros per culpa de la crisi generada pel coronavirus

L'equip de govern centra els seus esforços en serveis socials, cultura, comerç i turisme

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, acompanyat per la primera tinent d'Alcalde, Carla Aguilar , i el responsable de Serveis Econòmics, Jordi Fortuny, ha explicat la situació actual del consistori de Tarragona, ara que es compleix un mes de l'inici del confinament decretat per aturar la propagació del coronavirus.

 

 INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del TarragonaDigital on comentem entre tots les notícies de Tarragona! El grup us encantarà: us informareu i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

 

Els tres alts càrrecs polítics han presentat davant els mitjans, en una roda de premsa telemàtica, les conclusions «d'una reunió de més de tres hores amb tècnics i representants de cada grup municipal».  El batlle republicà ha fet un crida «a ser resilients, davant la incertesa, i adaptar-nos als canvis». La seva sòcia de govern, la consellera dels Comuns, Carla Aguilar, ha explicat que «des de l'inici de la declaració de la pandèmia, hem centrat els nostres esforços en els més vulnerables». 

 

Ricomà, abans de cedir la paraula al responsable de les finances municipals, el seu company de files Jordi Fortuny, ha deixat clar que «treballem en tots els escenaris que puguin venir, som realistes i treballem amb previsions dures. Som conscients dels efectes negatius de la pandèmia. Des del minut ú de l’estat d’alarma no hem deixat de treballar per les famílies i per la seva situació econòmica». Això sí, ha apuntat Pau Ricomà, «haurem de treballar amb uns 10 milions d'euros d'ingressos menys dels previstos abans de la crisi del coronavirus».

 

Modificatiu de crèdit en el pròxim plenari

La setmana vinent, el consistori de Tarragona celebrarà el seu segon plenari telemàtic. En aquesta trobada, l'equip de govern portarà un modificatiu de crèdit de mig milió d'euros. D'aquests, 300.000 aniran destinats a ajudes als propietaris de locals comercials que hagin condonat, o negociat, el lloguer del seu local, així com per aquells negocis que «tinguin un cash-flow de menys d'1 milió d'euros», segons ha puntualitzat Jordi Fortuny. La resta, fins a arribar al mig milió, anirà destinat a ajudes al sector cultural (100.000 euros) i «per temes d'urgències vinculades a la pandèmia». L'equip de govern també impulsarà diferents plans d'ocupació. 

 

Tarragona encara la pandèmia i planifica la ciutat de després de la Covid-19. Aquesta ciutat comptarà, segons han declarat tant Ricomà com Fortuny, «amb 10 milions d'euros menys d'ingressos dels planificats als pressupostos d'enguany». Aquests ingressos s'escaparan tant per la via de les taxes, com dels impostos, les llicències o, per posar un exemple, les quotes de les llars d'infants i la recaptació dels aparcaments. La xifra de 10 milions no contempla ni el que està deixant d'ingressar l'empresa municipal de transports (EMT) ni els mercats municipals. Fortuny té clar que, en aquesta situació, cal «refer i anar treballant de nou el pressupost per enguany». Per fer front a la davallada dels cobraments, i  l'important descens d'ingressos, l'equip de govern va demanar una operació de crèdit de 15 milions d'euros. 

 

Ricompa i Fortuny han insistit a poder disposar del superàvit de Tarragona «per a pal·liar els efectes de la crisi». En el cas de Tarragona capital, es tracta de 6 milions d'euros. Segons ha afirmat l'alcalde de la ciutat, «som la primera administració on truquen els ciutadans en aquesta situació crítica i cal donar resposta a les seves necessitats».