Pla detall de Pau Ricomà amb mascareta a Tarragona

Tarragona accelera contra la Covid-19: més vigilància policial a les terrasses i més desinfeccions al carrer

La dinàmica negativa dels darrers dies força les primeres restriccions | El començarà a aplicar de manera imminent

Tarragona accelera en la lluita contra la Covid-19 en plena onada de rebrots. L'alcalde de la capital, Pau Ricomà, ha anunciat aquest dimecres que l'Ajuntament ha decidit accelerar en les mesures restrictives per tallar la propagació del virus de la mà d'un nou paquet de mesures que entrarà en vigor de forma immediata. Es tracta de la primera bateria de mesures que s'aplica des que es va iniciar l'anomenada segona onada de la pandèmia, i que està deixant el territori en una situació delicada després d'una primera onada en què Tarragona va passar relativament desapercebuda.

La tendència a l'alça de casos en les darreres setmanes i el risc de rebrot disparat —a la ciutat i a la demarcació— és la raó de pes que argumenta la decisió de l'executiu local. Entre les principals mesures acordades s'inclou l'ajornament de la reobertura de les Llars de Jubilats de competència municipal —previst inicialment per al setembre—, el reforç dels controls policials per part de la Guàrdia Urbana a les terrasses i als mercadets per tal de garantir el correcte compliment de les mesures de seguretat o el tancament del servei de les fonts públiques i les dutxes de les platges. També es limitarà l'accés i aforament als autocars municipals (al 33% de capacitat) i al tanatori de Tarragona.

A les cerimònies religioses es recomana que es limiti l'aforament al 50%. Pel que fa a les sales de vetlla, es permet un màxim de 10 persones, mentre que l'aforament a la sala de cerimònies es redueix a la meitat. Al crematori, el màxim serà de 4 persones alhora.

«No hi haurà excepcions a cap carrer»: es multiplicarà per cinc la neteja i desinfecció de la via pública

L'alcalde ha detallat la bateria de mesures davant els mitjans de comunicació amb el suport presencial dels consellers Carla Aguilar-Cunill, Manel Castaño i Cinta Pastor. «Estem avançant-nos a prendre mesures per capgirar la situació abans que intervingui Salut: nosaltres farem el possible perquè ningú ens hagi d'imposar res», ha valorat. El batlle ha destacat que «Tarragona és la ciutat gran de Catalunya que millor està resistint a la Covid-19 i els únics que no estem ara en risc 'molt alt'», però és conscient que «estem molt exposats a una gestió i un control molt difícils».

Ricomà ha anunciat també que l'Ajuntament reforçarà la neteja i desinfecció dels carrers, sobretot en aquells punts més estratègics i amb més afluència de gent, com són els accessos als hospitals i CAPs, les residències de gent gran, als mercats, supermercats, botigues i places. Per dur-ho a terme, s'incrementarà el servei d'esbandiment mixt, que llança aigua a pressió a la calçada i a les voreres, passant d'un equip diari a cinc equips.

Ricomà anuncia mà dura: «Estem decidits a tancar les terrasses que no compleixen mesures de seguretat»

Respecte les mesures als bars i restaurants de la ciutat, Ricomà ha informat que la Guàrdia Urbana incrementarà la vigilància per controlar que els establiments compleixen les mesures de seguretat de forma estricta. L'alcalde no ha dubtat a assenyalar que «estem decidits a tancar les terrasses que no compleixin aquestes mesures de seguretat» de la mà dels controls de Guàrdia Urbana. Protecció Civil també reforçarà els controls de les trobades esporàdiques a la via pública.

Pla obert del govern Ricomà amb mascaretes, a roda de premsa
Les mesures es començaran a aplicar de forma immediata a la ciutat | Àngel Ullate

L'alcalde de Tarragona ha volgut reivindicar «el paper importantíssim» que juguen els líders veïnals «per poder seguir avançant» malgrat les dificultats i arribar fins al darrer racó de la capital. Ha obert la porta a reforços i ampliacions d'espai que els centres educatius puguin necessitar —sempre que estigui en mans de l'Ajuntament—, ha insistit en les recomanacions de prudència a la ciutadania i ha volgut deixar clar que la celebració ja adaptada de Santa Tecla no perilla malgrat les alertes constants de la corba del risc de rebrots.

Braços oberts a cribratges massius, prudència i limitacions a la pràctica esportiva

Preguntat sobre la decisió de Salut d'iniciar la primera onada de cribratges massius en tres barris de Reus, Pau Ricomà també veuria amb bons ulls l'aplicació d'aquesta mesura de prevenció a la ciutat de Tarragona. «Tot el que ens aproximi a un control més alt serà benvingut», ha valorat, tot i que amb la boca petita. L'executiu municipal també ha explicat que s'ha descartat el tancament d'altres espais públics com parcs i jardins, les instal·lacions esportives o els equipaments culturals de la ciutat. Són obligatòries totes les mesures de seguretat de sobra conegudes, però l'executiu no contempla, ara per ara, ampliar les primeres restriccions a aquests espais de la ciutat.

Quant a la pràctica esportiva, però, l'alcalde ha matisat que es permet l'activitat dels entrenaments, però que no s'autoritzarà cap equip per dur a terme partits o competicions a les instal·lacions municipals, atès que implicaria l'entrada en joc de persones externes, d'altres cercles, que aniria en contra dels criteris de màxima precaució. La mesura es pren amb mirada a l'esport base, si bé no es descarta que es pugui fer extensiva a esferes més altes, en cas que les restriccions competitives siguin febles.

Més enllà de les mesures de competència municipal anunciades, Pau Ricomà també ha destil·lat una sèrie de recomanacions com ara el manteniment de mesures d'aforament i higiene estrictes als comerços de Tarragona o el foment del teletreball a les empreses privades per tal de facilitar la fluïdesa d'un transport públic a mig cas i allunyat de saturacions a hora punta. Visiblement preocupat, el govern de Tarragona segueix les passes de poblacions com Reus i també comença a prendre les primeres mesures de la segona onada.


Comentaris