Una treballadora de la residència Nostrallar amb coronavirus, acomiadada per les denúncies de la seva parella

La decisió l'ha pres l'actual empresa gestora de la residència Nostrallar dels Pallarersos, STS Grup
L'empresa STS Grup va enviar un burofax a la seva treballadora el 30 d'abril | Cedida

La residència Nostrallar dels Pallaresos torna a l'actualitat informativa i no precisament per bones notícies. Els canvis en la direcció impulsats pel departament de Treball, Afers Socials i Família, semblava que havien suposat una glopada d'aire fresc pels familiars dels residents, molt castigats per la polèmica gestió de l'anterior gerència durant la crisi del coronavirus. Tanmateix, per Janira Garcia, auxiliar d'infermeria del centre, ha suposat un cop molt dur. 

El passat dijous, 30 d'abril, els actuals gestors de Nostrallar, l'empresa STS Grup, van enviar un burofax a Garcia procedint a acomiadar-la. El motiu, segons es pot consultar al document al qual ha tingut accés aquest mitjà, és «incomplir, conscientment i deliberadament, el deure de mantenir el secret de la informació».

I a quina informació fa referència el document mitjançant el qual s'acomiada Janira Garcia? A la informació «facilitada a terceres persones alienes al centre. Així mateix, també s'ha consentit que aquestes informacions es publiquin a les xarxes socials, fet que genera que la informació estigui a l'abast d'un nombre indeterminat de persones i sense cap filtre ni control». La tercera persona a qui fa referència STS Grup al seu document és la parella de Garcia, Pau Soler.

En el burofax, l'empresa assegura tenir proves que Janira Garcia facilita «informació del centre, a la qual té accés a través del seu lloc de treball, a la seva parella». 

Acusat de facilitar la clau d'accés al centre a una familiar

En concret, al burofax se cita el fet que Soler va facilitar a un familiar d'una usuària de la residència, la clau d'accés al centre. Pau Soler ha explicat, preguntat sobre el tema, que «és cert que vaig facilitar el codi però el coneixia per la meva feina com a tècnic instal·lador electricista i hi ha certs codis que per aquests aparells són genèrics».  Fonts jurídiques han apuntat a aquest mitjà que «ens trobem davant d'un cas d'un acomiadament disciplinari, on és l'empresa qui ha de demostrar que s'ha fet un mal ús de la informació que ha facilitat l'empresa».

«Aquests acomiadaments són de caràcter restrictiu. És a dir, l'empresa ha de demostrar que s'ha fet mal ús d'aquesta informació. Està clar que pels actes d'un tercer, com és en aquest cas, no es pot acomiadar a ningú i per l'ús de la informació també s'hauria de mirar, perquè pot ser una denúncia legítima» han reblat aquestes fonts. «Una denúncia per manca d'equipaments de protecció seria legítima?», hem preguntat. «Sí, en aquest cas sí. O en el cas que s'informés de possibles fets delictius» han respost les fonts jurídiques consultades.

TarragonaDigital s'ha posat en contacte amb l'empresa STS Grup per saber quines proves tenien que demostressin el possible mal ús d'informació confidencial per part de Janira Garcia. A hores d'ara, no ha obtingut resposta.

Positiu per coronavirus des d'inicis del mes d'abril

L'Institut Català de la Salut va informar, el dia 2 d'abril, a Janira Garcia que havia donat positiu per coronavirus. Des de l'entorn de Garcia s'havia facilitat una fotografia de l'auxiliar d'infermeria, amb una bossa de la brossa estripada com equip de protecció contra el coronavirus, per denunciar la manca d'equipaments necessaris que tenien les treballadores i treballadors de la residència Nostrallar dels Pallaresos. 

Així mateix, la parella de Garcia, Pau Soler, va valorar, al grup de Facebook 'Afectados Residencia Nostrallar dels Pallaresos', positivament el canvi al capdavant de la gestió del centre. De fet, 15 dies abans de fer fora a la seva parella, STS Grup comunicava a Janira Garcia que passava «a integrar-se en la plantilla d'aquesta mercantil». 

"El Morell traurà una línia de subvencions per comerciants, autònoms i empresaris" "VÍDEO: L'emotiu 'regal' que han fet Els Pets als sanitaris i pacients de coronavirus"