accident químic tarragona

Obren diligències contra l'empresa Carburos Metálicos per l'accident químic que ha provocat un mort i quinze ferits

Hi ha un ferit crític i un lleu i catorze més de diferent consideració

Tragèdia al Polígon Nord de Tarragona aquest matí de divendres 31 de maig. Un treballador ha mort i un altre es troba ferit en estat crític després d'una deflagració i una fuita d'amoníac a l'empresa química Carburos Metálicos del Polígon Nord, a tocar de la Pobla de Mafumet, poc després de les nou del matí. Protecció Civil ha activat el PLASEQCAT en emergència per l'incident en un tanc de contenció amb una capacitat de 20.000 litres, que ha quedat controlat abans de migdia.

Des de Protecció Civil s'ha alertat a la població que no s'aproximin a la zona de l'incident des de primera hora. Després de les valoracions pertinents, les autoritats han confirmat que l'accident no té cap afectació a l'exterior del polígon industrial, fet que ha evitat possibles confinaments o evacuacions més enllà de la zona afectada. Segons ha informat Protecció Civil a TarragonaDigital, una deflagració ha provocat una fuita d'amoníac entre 500 i 600 litres, quan passaven pocs minuts de les nou en punt del matí.  La primera intervenció en l'incident químic de la Pobla de Mafumet l'han dut a terme els bombers de l'AEQT del Parc Químic Nord. El pla d'alerta ja es troba desactivat.

accident químic tarragona
L'accident ha succeït a l'empresa Carburos Metalicos | TarragonaDigital

 

El balanç de l'accident: un mort, un crític i catorze ferits

De resultes de l'incident, hi ha hagut inicialment dos treballadors de la planta química ferits, un en estat crític i un greu. Poc després, s'ha confirmat la tragèdia: la mort del primer treballador i l'agreujament de l'estat de salut del segon, que ha passat a estat crític i ha estat traslladat a la Vall d'Hebron amb l'helicòpter medicalitzat. L'accident químic ha deixat ferides catorze personesmés, entre els quals es troben treballadors, bombers i tècnics del SEM, que han estat atesos en el lloc dels fets. Un altre treballador ha estat traslladat fins a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, en estat lleu, i la resta, tretze, han estat atesos in situ. Aquests són bombers del parc químic, tècnics del SEM i altres treballadors.

SEM i Mossos d'Esquadra
Els Mossos d'Esquadra i el SEM han realitzat un gran desplegament en l'accident químic a Tarragona | Àngel Ullate

 

Al lloc dels fets hi han estat treballant cinc dotacions dels Bombers de la Generalitat, nou patrulles dels Mossos d'Esquadra, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) amb quatre ambulàncies i dos helicòpters medicalitzats i Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat, els quals des de l'equip de Control Ambiental han estat valorant les possibles afectacions a l'exterior de l'empresa. En aquest sentit, han informat que no hi ha risc, ja que les mesures de mostres d'aire pel grup de control ambiental indiquen que no hi ha presència d'amoníac.

 

sem
Un mort, un crític i 14 ferits més en l'accident químic a TGN | Tarragonadigital

 

No ha sigut necessari el confinament a poblacions properes

Protecció Civil ha informat que no és necessari el confinament a Tarragona ni poblacions properes al lloc de l'accident químic, ja que no hi ha risc fora de les instal·lacions afectades de la Pobla de Mafumet. Tanmateix, alerten de no apropar-se al polígon químic. D'altra banda, als voltants de les onze del matí, Protecció Civil ja havia rebaixat d'emergència a alerta el PLASEQCAT per l'accident químic i els Bombers donen la situació per controlada a la zona.

La justícia obre diligències contra l'empresa Carburos Metálicos

Poc després de les 14 hores, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha confirmat l'obertura de diligències judicials a l'empresa Carburos Metálicos per part del jutjat d'instrucció número 5 de Tarragona, en funcions de guàrdia. Si bé encara es desconeix l'abast de la via judicial, sí que han confirmat que la comitiva judicial s'ha desplaçat fins al Polígon Nord per procedir a l'aixecament del cadàver del treballador que ha mort a causa de la deflagració.

 

Carburos Metálicos iniciarà una investigació per esclarir les causes de l'accident

L'empresa Carburos Metálicos ha emès un comunicat informant sobre l'accident i confirmant que ja està controlat. L'empresa ha detallat que «totes les persones que estaven a la instal·lació han estat evacuades i estem donant-los tot el suport necessari amb la col·laboració de les nostres companyies veïnes». Finalment asseguren que «per a nosaltres la seguretat és una prioritat i estem cooperant plenament amb els serveis d'emergència. En els pròxims dies iniciarem la investigació d'aquest incident juntament amb les autoritats pertinents per tal d'aclarir el motiu d'aquest desafortunat succés».

L'AEQT expressa el seu condol i desitja la recuperació dels ferits

L'Associació Empresarial Química de Tarragona ha emès un comunicat la tarda d'aquest divendres on expressen que «lamenten profundament la mort» del treballador de Carburos Metálicos. «Volem expressar el nostre condol a la família i companys, així com el desig de recuperació dels ferits», i afegeixen que segueixen en contacte amb l'empresa i les autoritats per conèixer la seva evolució.

L'AEQT ha anunciat que el dilluns vinent, 3 de juny, es farà una aturada de cinc minuts a les 12 del migdia a les instal·lacions de les empreses associades com a mostra de dol i homenatge. La convocatòria de l'aturada s'ha fet extensiva a l'Associació d'Empreses de Serveis de Tarragona (AEST).

Reaccions: el president Torra mostra el seu condol a la família de la víctima mortal

El delegat del Govern a Tarragona Òscar Peris ha explicat a mig matí que «no li consta que, ara mateix hi hagi cap situació de risc al Polígon Nord». Peris ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat a la població i assegura que l'accident químic no ha tingut cap afectació fora de la planta. 

També ha reaccionat a través de les xarxes socials el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, qui ha volgut fer arribar el seu condol als familiars de la víctima mortal de l'accident de la Pobla de Mafumet, a més de traslladar el seu reconeixement als professionals que hi han treballat durant tot el matí.

La CUP exigeix a la Generalitat actuar amb contundència davant l'accident a la Pobla de Mafumet

La CUP de Tarragona demana al Govern que actuï amb contundència davant de l'accident de la fuita d'amoníac a l'empresa Carburos Metálicos. Els anticapitalistes han exigit que es faci públic l'informe sobre el sinistre i han denunciat que no és un cas aïllat. Els independentistes han qüestionat l'activació del PLASEQCAT, ja que, segons ells, si bé han sonat alarmes als campus Catalunya i Sescelades de la URV i s'han confinat estudiants i professorat, les sirenes d'alerta de l'activació d'aquest pla de seguretat no s'han sentit als municipis propers. Els independentistes també han lamentat la mort del treballador i que un altre es trobi en estat crític.

PSC presenta una bateria de preguntes al Govern sobre l'accident en una empresa de la Pobla de Mafumet

El grup parlamentari dels socialistes i Units per avançar ha presentat aquest divendres diverses preguntes a la Mesa del Parlament sobre l'accident a Carburos Metálicos. Els socialistes han preguntat quina informació té el Govern sobre la fuga d'amoníac, quines inspeccions de seguretat va passar l'empresa i quines actuacions hi ha previstes per evitar futurs incidents com aquest.

El grup també s'ha interessat per les afectacions que pot tenir la fuga d'amoníac de l'empresa i quines han estat les causes. Finalment, els socialistes sol·liciten informació per conèixer quines comprovacions concretes s'han fet per determinar que no s'han produït afectacions fora de la instal·lació.


Comentaris