Alverna, 50 anys inculcant valors d'escoltisme a Tarragona

L’Agrupament Escolta i Guia Alverna celebrarà, els dies 11 i 12 de maig, una festa major amb motiu del seu cinquantè aniversari
Membres de l'Agrupament Escolta i Guia Alverna de Tarragona | Cedida
 

La família alverniana està de celebració. Fa cinquanta anys, tres membres de l’Agrupament Robert d’Aguiló van visitar el pare Maties, aleshores guardià del convent dels Caputxins, amb la intenció de formar un nou agrupament escolta a la ciutat de Tarragona. El monestir va cedir un local i va proposar el nom d’Alverna, muntanya on Sant Francesc d’Assís va fer llargues estades cercant la solitud i dedicant-se plenament a la pregària.  

 

Aquest és l’origen de l’Agrupament Escolta i Guia Alverna, situat a la Plaça Imperial Tarraco, lloc privilegiat de la ciutat de Tarragona. Fa, ni més ni menys, mig segle que cada dissabte —durant el curs acadèmic— ofereix una educació no formal a nens i nenes d’entre sis i divuit anys.

 

Orígens de l'Agrupament a la dècada dels 70 | Cedida

 

Actualment l’entitat compta amb un centenar d’infants. Aquests es distribueixen en unitats segons les edats i cadascuna compta amb un equip de caps, els quals van determinats en funció dels infants que hi ha a cada mòdul i de la normativa vigent sobre la titulació exigida per la Generalitat.

 

A banda, també realitzen activitats diverses per la ciutat, sortides trimestrals a municipis de la comarca —com ara Montblanc o l’Espluga de Francolí—, excursions de quatre dies durant les vacances de Nadal i campaments d’entre set i quinze dies a l’estiu. A partir de la seva vivència un dels caps, Albert Villaroya, corrobora que «es tracta d’un espai molt diferent de l’escola. Comporta una experiència de grans dimensions i és un moment bonic i difícil de trobar avui en dia».

 

Compromís en construir un món millor

«Cada setmana inculquem la convivència, el respecte cap a la natura i estem compromesos en construir un món millor per tal d’asserenar el que ens hem trobat», emfatitza l’Albert. L’AEiG Alverna forma part del moviment Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG), una associació sense ànim de lucre que té com a missió educar nens i nenes a través del mètode escolta i guia.

 

Amb un mètode pedagògic potent darrere, des de l’entitat es vetlla per educar als infants amb els principals valors de l’escoltisme i potenciar l’esperit crític de cadascun d’ells. D’aquesta manera aprendran a organitzar-se i descobriran quins són els seus interessos.

 

Alverna, la muntanya que posa nom a l’Agrupament

El passat mes de juliol, alvernians i alvernianes van posar en marxa la celebració del seu cinquantè aniversari. Durant la Pilot’s Parade 2018, van pintar un piló commemoratiu al carrer del Comte amb el logotip i els colors de l’Agrupament: el lila, que representa el Camp de Tarragona, i el verd, el color de l’esperança.

 

Però el punt àlgid que conclourà aquest festeig serà a l'estiu. Els dies 23, 24 i 25 d’agost alguns membres de l’agrupament escolta viatjaran fins a Itàlia per fer el cim d’Alverna, muntanya situada a la regió de la Toscana que posa nom a l’entitat.

 

Joves d'Alverna aixecant els fulards en plena excursió a la muntanya | Cedida

 

Festa major oberta a tota la ciutat

L’Agrupament ha organitzat per aquest cap de setmana, els dies 11 i 12 de maig, una festa major al Parc de Saavedra de Tarragona. Les activitats aniran destinades no només als seus membres, sinó també a tota la ciutadania que desitgi treure-hi el cap.

 

«Al final, el que volem és barrejar cultura amb altres entitats de Tarragona. El nostre desig és intentar fer jornades socials i lúdiques que siguin, alhora, educatives», emfatitza l’Albert.

 

Dissabte 11 de maig

11.00 hores, la Cercavila del Lleure. Des de la Plaça de la Font fins al Parc de Saavedra, gegants, capgrossos i dracs de les entitats del lleure tarragonines sortiran en cercavila portats pels infants i joves.

 

12.00 hores, ball folk i vermut amb Folkatr3s.

 

17.00 hores, la fira de l’escoltisme. Fira amb diverses activitats i parades per donar a conèixer l’escoltisme.  

 

17.00 hores, taller debat sobre l’addicció a les pantalles. A càrrec de la psicòloga clínica, Dominica Díez, es qüestionarà com ens relacionem amb les pantalles.  

 

18.30 hores, berenar. Coca amb xocolata per a tothom pagant la voluntat.

 

19.30 hores, karaoke alvernià. Amb cançons que han marcat totes les èpoques del cau

 

21.00 hores, sopar popular. Per quatre euros el plat, es podrà escollir entre dos àpats diferents cuinats pel Casal Sageta de Foc, la Marina Segado i l’Ernesto Mongue.

 

22.00 hores, ball de gralles amb La Virolla.

 

23.30 hores, gran concert de Festa Major amb la Prole Band.

 

Diumenge 12 de maig

11.00 hores, la gimcana familiar.

 

12.00 hores, animació infantil i vermut amb La Burla.

 

14.00 hores, dinar popular.