Joan Reig: «El dubte familiar és tan dur com el mateix abús»

Avui, a 'Els matins de Catalunya Ràdio', el músic de Constantí ha reflexionat sobre els abusos, l'entorn social de l'època i les seves pròpies vivències
Joan Reig, en una imatge d'arxiu | Judit Sabaté

 

Joan Reig ha parlat avui, a Catalunya Ràdio, sobre els abusos sexuals que va patir de petit per part del mossèn de Constantí, Pere Llagostera. Al programa ‘El matí de Catalunya Ràdio’, conduït per Mònica Terribas, el músic constantinenc ha reflexionat sobre els abusos, l’entorn familiar i social de l’època, i les seves pròpies vivències.

Música per «tancar la història»

Reig, que aquesta tarda rebrà un premi de la Fundació Vicki Bernadet per la seva cançó ‘Corvus’ —amb què relata els abusos que va viure durant la seva infància, el 1973—, ha revelat que va compondre la cançó per poder «tancar la història que tenia en un calaix dintre meu».

Al programa radiofònic, el bateria d’Els Pets ha confessat que van ser diverses les circumstàncies que el van portar a escriure aquesta colpidora peça. El naixement del seu fill i el moment en què va veure l’esquela del capellà Pere Llagostera, ara fa dos anys, el van empènyer a manifestar una realitat duríssima, oculta i tristament quotidiana.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

La culpa del missatger

«Després de les tres notícies consecutives sobre abusos, Constantí semblava ser l’epicentre de la pederàstia, i això va fer que es creés un malestar. És lògic que, si ets catòlic i t’han venut una pel·lícula des de petit, que culpis el missatger».

Segons Joan Reig, després de patir els abusos sexuals, «no podia dormir a les nits, fins que vaig escoltar el grup dels més grans parlant sobre el tema, i em vaig adonar que no estava boig ni ho havia somiat, tot i que vaig seguir fent d’escolà després d’allò».

El dubte familiar, «tan dur com el mateix abús»

A les acaballes de l’entrevista, el músic, notablement emocionat, ha destacat que la frustració de les víctimes «augmenta» perquè moltes vegades les famílies dubten de la versió dels nens i nenes. «És molt dur, a vegades és tan dur com el mateix abús. Jo no vaig tenir mai una conversa amb la meva mare, va morir sense tenir una conversa amb mi sobre això».

Poca confiança en la cimera de Roma

Sobre la cimera convocada pel papa Francesc, aquests dies, per abordar la pederàstia a l’Església, el músic ha celebrat que el catolicisme s’hagi adonat que té un problema, tot i que dubta que aquesta trobada «aconsegueixi erradicar el fenomen».

Et pot interessar: 

"AGENDA: El Morell engega motors pel Carnaval!" "Noves mesures als municipis del Tarragonès per evitar incendis forestals"