ÚLTIMA HORA

Espanya supera els 100.000 contagis per coronavirus

INVITACIÓ:

Et convidem al nou grup oficial de Facebook de TarragonaDigital on comentarem l'actualitat de TGN entre tots. APUNTEU-VOS CLICANT AQUÍ!

Treballadors de la química Elix Polymers, a La Canonja, obren la porta a una vaga indefinida

«Una nova mesura de l'empresa ens compromet la conciliació familiar», protesten | «En cap cas s'ha incomplert el conveni vigent», respon la companyia
Els treballadors no descarten una vaga indefinida després de l'estiu | Twitter UGT

 

Treballadors de l'empresa química Elix Polymers, al terme municipal de La Canonja, han iniciat aquest dilluns accions de protesta contra companyia, després que hagi decidit aplicar de forma unilateral un article del conveni col·lectiu on permet la possibilitat de treballar menys hores en períodes de baixa productivitat —l'agost en seria un bon exemple— i compensar aquestes hores en altres períodes més productius per a l'empresa.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

«Cada any veiem com la productivitat baixa a l'estiu, però fins ara s'oferien altres solucions per evitar afectar la conciliació familiar dels treballadors», lamenta Moisés Fortuny, representant sindical d'UGT a l'empresa química. «Alternatives com no cobrir les vacants per vacances, o cercar voluntaris en lloc d'imposar-ho», explica. Es queixen que la decisió de la companyia, unilateral, els compromet el calendari, els descansos, els festius i caps de setmana de la resta de l'any.

 

Els treballadors d'Elix Polymers veuen perillar el seu calendari de descans, festius i caps de setmana

La decisió podria afectar a un total de 115 persones, dels sectors de producció, manteniment i laboratori. La posició dels treballadors és clara: l'empresa s'hauria arrepenjat en una normativa prevista per a casos excepcionals per enviar els operaris a casa en els cicles menys productius i concentrar aquestes hores a compensar en els que li interessa més. La companyia ho nega de forma taxativa.

 

Elix Polymers reconeix que l'empresa «està patint una baixada de les vendes en els darrers mesos», i desmarca de l'equació el fet de trobar-se al mes d'agost. No és un detall menor, perquè aquí rau el dilema: el conveni explicita que aquesta normativa (s'anomena flexibilitat inversa) no és aplicable en casos cíclics i estacionals. Per tant, el conveni permet fer servir  aquest recurs de la flexibilitat en casos puntuals com el que argumentaria l'empresa.

 

Dues versions oposades: discrepàncies greus entre l'empresa i els treballadors en peu de guerra

Els treballadors han col·lapsat l'accés a l'empresa aquest dilluns al matí | Twitter UGT

La companyia ha afegit, en declaracions a TarragonaDigital.com, que l'aplicació de la mesura respon a un criteri «on s'ha primat la voluntarietat dels treballadors», fet que les fonts sindicals consultades neguen. Es tracta d'una bossa de 100 hores laborals que es reajustaran als horaris dels operaris afectats, tal com recull el conveni col·lectiu vigent. Les versions, però, són antagòniques.

 

Per a UGT, l'empresa tergiversa el reglament per reduir l'activitat a l'agost a canvi d'esprémer els operaris més endavant, quan en traurà més benefici productiu i en vendrà més. Per a Elix Polymers, la situació és una altra: la companyia fa ús d'una eina acordada en el conveni amb els treballadors per alinear les necessitats de l'empresa amb la càrrega de feina disponible.

 

UGT avisa: vaga laboral si no hi ha una solució acordada amb Elix

Les discrepàncies ja han tingut una primera conseqüència: un grup de treballadors descontents s'han concentrat aquest dilluns a l'entrada de l'empresa i han provocat retencions als accessos a l'empresa química. Avisen que estan disposats a apujar el to de les reivindicacions si no troben una solució acordada amb l'empresa, i obren la porta a una vaga indefinida un cop passat l'estiu, quan les necessitats productives d'Elix s'incrementin.

 

Des de la companyia també advoquen pel diàleg i la negociació, segons han explicat a aquest mitjà. «No és cert que l'empresa no vulgui dialogar, perquè només podrem construir una companyia sòlida si és amb la col·laboració de tothom», raonen. El primer xoc d'aquest dilluns evidencia el trencament momentani d'unes negociacions que, no obstant això, les dues parts implicades esperen reprendre.

Més notícies de la categoria Tarragonès