L'arqueòleg Eudald Carbonell, pregoner de la Festa Major de la Canonja

Carbonell pronunciarà el pregó amb motiu de ser el promotor de l'excavació arqueològica del Barranc de la Boella al municipi tarragoní
Eudald Carbonell, de 65 anys, pronunciarà el pregó de Festa Major de la Canonja. | IPHES

 

L'arqueòleg ripollenc Eudald Carbonell, vicepresident de la Fundación Atapuerca, investigador de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i catedràtic de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili, serà l'encarregat de pronunciar el pregó d'inici de la Festa Major d'estiu de la Canonja. L'acte se celebrarà el pròxim dissabte 11 d'agost, a les vuit del vespre, al Castell de Masricart de la localitat.

 

L'excavació al Barranc de la Boella

El motiu pel qual s'ha escollit a aquesta eminència de l'arqueologia no és més que degut a que va ser el promotor del projecte científic d'excavació que s'està desenvolupant al Barranc de la Boella, a la Canonja, on l'IPHES treballa des de fa una dècada excavant un cop a l'any per descobrir les proves materials de les primeres poblacions humanes de Catalunya, que daten de fa un milió d'anys. Aquesta investigació es va iniciar el 2007, després que el 2006 una de forta tempesta fes baixar l'aigua pel torrent a tota velocitat i deixés al descobert restes de dents i defenses de mamut.

 

Les dues primeres excavacions van confirmar la importància del jaciment, ja que, entre altres, es van localitzar més restes de mamut i restes d'altres animals com hipopòtams, rinoceronts, cérvols, cavalls i altres carnívors. Però els excavadors i arqueòlegs també es van trobar amb tota mena d'eines de sílex. Totes aquestes troballes inicials, juntament amb les de la dècada sencera, han convertit —inesperadament— a la Canonja en la seu per excel·lència de les proves materials dels primers europeus.

 

Eudald Carbonell

Eudald Carbonell, nascut a Ribes de Freser, al Ripollès, el 1953, és prehistoriador i llicenciat en filosofia i lletres a la Universitat Autònoma de Barcelona, doctorat en geologia del Quaternari i en geografia i història. Ha col·laborat com a docent i com a investigador a la Universitat Rovira i Virgili, i és impulsor de l'IPHES.

 

Creador d'un sistema d'anàlisi de la tecnologia prehistòrica, ha desenvolupat nombrosos treballs a Atapuerca i a països de tot el món com Austràlia, el Marroc, Tanzània, Etiòpia, els Estats Units, Xile, Xina o Tadjikistan. A més, és escriptor i articulista, autor de nombrosos llibres i ha escrit articles, per exemple, a la revista 'Science'. Tot un home polifacètic i mogut per l'interès én l'humà i la Terra.

 

Excavacions al Barranc de la Boella. | IPHES