El Festival Guant porta uns dels titelles més antics d'Europa al Morell

Es tracta d'uns titelles portuguesos que daten del 1798. La cita per veure l'espectacle és diumenge, 24 de novembre, al Teatre-Auditori
Imatge dels titelles portuguesos històrics de Sant Aleixo, que seran al Morell en el marc del Festival de Teatre de Titelles de Valls | cedida
 

Els titelles de Sant Aleixo, propietat del centre Dramàtic d'Évora (Portugual), estan entre els titelles més antics d'Europa. Procedeixen del llogaret portuguès d'Alentejo i la seva referència més llunyana data del 1798. Són una de les expressions artístiques més conegudes i apreciades del seu país. Es tracta de titelles de vareta i fils que es manipulen des de dalt, semblants als grans titelles del sud d'Itàlia i del nord d'Europa, però molt més petits, entre 20 i 40 centímetres. 

Una ocasió única per veure aquests titelles

Aquests titelles portuguesos històrics seran al Morell, en el marc del 15è Festival de Teatre de Titelles de Valls, el Festival Guant, i el cicle de teatre de petit format del Morell, el Deprop. Així doncs, l'ocasió per poder gaudir dels Bonecos de Sant Aleixo serà el diumenge, 24 de novembre, a les 12.00 hores al Teatre-Auditori. Les entrades ja estan a la venda i tenen un preu de 5 euros. També les podeu adquirir a taquilla per un preu de 8 euros. 

Un espectacle amb una llarga tradició portuguesa 

Els textos, que es transmeten oralment, són una fusió entre la cultura popular i l'escriptura erudita. L'acurada il·luminació de l'escena s'aconsegueix amb llums d'oli; la música està interpretada per una guitarra portuguesa i les cançons són interpretades en directe. La seva improvisació amb el públic i la penombra de la sala aconsegueixen una atmosfera que sembla precedir de segles enrere. 

Els titelles de Sant Aleixo estan fets de fusta i suro i el vestuari de cada un permet identificar els diferents personatges de la història. La manipulació dels titelles pertany a una 'família' formada per actors professionals que garanteixen la permanència de l'espectacle i asseguren la seva continuïtat. 

Última proposta abans que acabi l'any

Després d'aquesta proposta tan històrica, ja només quedarà l'última obra del cicle Deprop d'aquest any. En aquest cas, l'obra serà el següent dissabte, 30 de novembre, amb el muntatge 'Al Sostre', una comèdia de Nigel Planer interpretada per Pau Ferran i Oriol Grau. 

"🔦 Descobreixen un nou tram de l'aqüeducte del Gaià als Pallaresos" "💰PARTICIPEU: Els comerciants del Morell sortegen 600€ aquest Nadal!"