GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

El Morell presenta l'original cartell d'una Festa Major «participativa i diversa»

Lágrimas de Sangre i Smoking Souls, la festa del quarantè aniversari de l'Embruix o el concert de Dàmaris Gelabert seran els plats forts d'una Festa Major de Sant Abdó i Sant Senén
De dreta a esquerra, David Ayza, tècnic de l'Ajuntament; Eloi Calbet, alcalde; i Maria Jesús Valldosera, regidora de Cultura i Festes, presentant el cartell. | Oriol Lleonart Padrell

 

Ben entrada la temporada estival al Morell, el mes de juliol és temps de festa, cultura i caps de setmana plens d'activitats. Després d'aquest darrer cap de setmana en què la Granja dels Frares ha acollit la festa jove i el sopar a la fresca, aquesta setmana, entre el dijous, dia 11, i el diumenge 14 de juliol, és l'hora de la gastronomia amb la cinquena edició de la ruta de tapes Apatapa. Però els dos pròxims caps de setmana, entre els dies 19 i 29 de juliol s'acosta l'oasi que per a morellencs i veïns propers es repeteix cada any. Arriba la Festa Major de Sant Abdó i Sant Senén, que aquest dimarts 9 de juliol al matí, ha presentat el cartell de la festa.

 

Més concerts, un punt lila i pintada de grafitis

I curiosament, la primera de les novetats és el mateix cartell de la Festa Major, que l'estudi creatiu local Pakaru ha dissenyat en format de banderola. Enguany, a la Festa Major d'estiu —una festivitat en què com apunta David Ayza, tècnic del Centre Cultural del Morell, «la música és un dels punts forts»— s'hi podran trobar més propostes musicals. A banda del multitudinari concert del dissabte dia 27, on actuaran Lágrimas de Sangre i Smoking Souls, hi ha novetats, com són el concert del darrer dia de Festa Major que oferirà Dàmaris Gelabert i el concert que l'Associació Cultural l'Embruix ha organitzat el pròxim dissabte, dia 20 de juliol, per celebrar el seu quarantè aniversari, en què actuaran Adala i Seguirem.

 

Però no tot són novetats quant a la música, i és que Eloi Calbet, nou alcalde de la localitat, ha anunciat que el dijous dia 26 s'oferirà una xerrada informativa i divulgativa sobre qüestions de gènere i agressions sexistes als jardins de l'Ajuntament. I en aquest sentit, la nit del concert de Festa Major del dissabte s'instal·larà un punt lila d'informació i sensibilització a la mateixa zona del concert. Per altra banda, per tal de fomentar una pràctica que fa ben poc un col·lectiu de persones del poble va dur a terme per pintar un mural feminista al parc de l'Estació, el programa de festes proposa un taller de pintada de grafitis i murals amb l'ajuda d'un professional, tant per a joves com per a més menuts.

 

Imatge del Seguici Popular del cada diumenge de Festa Major. | Cedida

 

«Organitzem la Festa Major perquè hi participin totes les entitats»

Maria Jesus Valldosera, regidora de Benestar Social i Sanitat des de fa quatre anys i regidora de Cultura i Festes en compartit amb Mònica Casas després de la formació del nou govern —que ha suposat la separació de la secció de Joventut, que ara coordina Rosa Maria Sánchez, d'Ara el Morell— assegura que des del primer moment la intenció de la nova regidoria és donar continuïtat a la tasca de l'anterior regidora, Judit Fernández.

 

Valldosera considera que «la festa major està organitzada precisament per tal que hi participin totes les entitats del poble». En aquest sentit, Eloi Calbet assegura que «com cada any, considerem que la nostra Festa Major és molt participativa, no només des de l'àmbit institucional, sinó pel que fa a les associacions. Participant-hi totes, enriqueixen la festa i fan possible que el projecte festiu que avui coneixem com a tal sigui possible».«En definitiva», conclou, «és la gent qui fa que la Festa tingui èxit».

 

Una festa amb anomenada gràcies a la diversitat d'actes

Calbet compara l'ambient més familiar i íntim d'una festa la de la Granja amb la Festa Major, una festa més multitudinària i popular que rep molts visitants d'altres localitats, i destaca el fet que els dos caps de setmana de Festa Major també són dates senyalades per a moltes persones de les comarques properes que s'apropen a gaudir de la Festa Major d'estiu.

 

La Zeuzera Pyrina és una de les tradicions de la Festa Major. | l'Embruix

 

«Les festes també es desenvolupen per extrapolar-les més enllà del nostre terme municipal. Volem ser referents a les nostres comarques i refermar la capitalitat de l'interior del Camp de Tarragona, i és un orgull veure com hi ha gent de llocs més llunyans de Catalunya que ve a un municipi de 3.600 habitants simplement per la Festa Major», subratlla Calbet. 

 

La raó d'aquesta popularitat pot ser, com insisteixen a assenyalar Eloi Calbet, Maria Jesús Valldosera i David Ayza, la diversitat d'actes que ofereix la programació. Una programació que sempre ha conservat els actes tradicionals, com la cercavila, el correfoc del Ball de Diables i la Zeuzera Pyrina Refrescant de l'Embruix, els concerts a l'Avinguda dels Països Catalans, el Gran Premi ciclista del Préssec, la trobada de puntaires o la baixada d'andròmines.

 

Lágrimas de Sangre i Smoking Souls, plats forts de la Festa Major

David Ayza ha subratllat la importància de la música. A banda d'informar del concert sobre el concert que l'Embruix ha organitzat per al dissabte 20 de juliol a la plaça de la Font, un escenari immillorable, Ayza ha afirmat que a l'hora d'escollir els grups i els estils musicals per al concert principal, la regidoria busca portar conjunts punters. En aquest sentit, ha destacat la presència dels valencians Smoking Souls, dels dos DJs, Plan B i Monka, que oferiran un 'show' compartit en directe i, sobretot, la presència d'uns Lágrimas de Sangre que estrenen nou disc en un dels pocs concerts que fan per la zona. 

 

Pel que fa al pressupost, que l'estiu passat va assolir els 150.000 euros per la contractació del grup musical La Raíz, enguany serà lleugerament inferior, com la resta d'anys, d'entre 130.000 i 140.000 euros. Malgrat això, aquesta reducció no suposa cap retallada en la programació, que com destaca Ayza, «donarà activitat cada dia al poble, també entre setmana, ni que sigui amb un o dos actes diaris».

 

Lágrimas de Sangre arriben amb Smoking Souls presentant el seu nou àlbum, 'Vértigo'. | Cedida

 

«La coordinació amb Vilallonga parteix d'una necessitat real»

Eloi Calbet ha parlat de la situació que es dóna cada any en celebrar la Festa Major de Sant Abdó i Sant Senén, que també se celebra a Vilallonga del Camp. En aquest sentit, ha recordat la programació musical compartida que es va plantejar l'any passat per al jovent i ha explicat que enguany, a més, hi ha hagut un acord pels oficis solemnes.

 

L'alcalde morellenc considera que és beneficiosa la coordinació entre pobles, ja que «parteix d'una necessitat real». «No pot ser que dos municipis que estan a menys de dos quilòmetres es contraprogramin, i per tant, enguany mantindrem l'acord de col·laboració que vam tenir l'any passat», conclou.