Els pagesos de Tarragona preveuen una campanya amb menys producció d'avellana

El motiu són les condicions meteorològiques adverses, com les ventades que van fer caure la brotada i la calor, que ha cremat algunes branques
Els pagesos preveuen una collita més discreta | Cedida
 

A tan sols uns dies d'iniciar-se la campanya de l'avellana, els pagesos creuen que enguany la producció serà més baixa, del voltant de les vuit mil tones. El responsable de la fruita seca d'Unió de Pagesos, Rafel Español, ha explicat que les inclemències del temps fan preveure una collita més discreta que la de l'any passat, que tampoc va ser massa destacada. 

 

El motiu principal de l'afectació són les fortes ventades del març, que van fer caure la brotada, d'on surt posteriorment l'avellana. A més, després de la primavera s'han registrat poques precipitacions i els arbres han estat sotmesos a temperatures extremes, que han cremat les branques exteriors dels avellaners. Tot això, segons Español, posarà en perill les branques afectades pel cop calor, ja que «a l'hivern hi haurà moltes branques mortes i l'arbre, en lloc de créixer, es farà petit, i per tant, hi haurà menys collita».

 

La forta ventada del març podria haver afectat fins a un 50% de la collita

Rafel Español assenyala que els avellaners suporten les ventades de desembre i gener però, a partir del mes de març, aquestes comencen a ser perjudicials, ja que en aquell moment l'arbre comença a brotar. El 31 de març, precisament, una forta ventada va danyar els conreus de fruits secs, especialment els d'avellaners de l'Alt Camp, el Baix Camp i el Tarragonès, on els arbres més primerencs, les varietats italianes i la varietat gironell, ja havien brotat. En aquell moment, el sindicat agrari va calcular que es podia haver vist afectada un 50% de la collita.

 

«Va fer molt de mal», ha admès el responsable de la fruita seca d'Unió de Pagesos, que diu que per culpa d'allò els arbres van quedar «molt rebregats». És cert que després de les ventades va haver-hi pluges que van ajudar els arbres, però a partir de mitjan mes de juny, s'ha registrat un temps «totalment sec», sumat a «temperatures extremes» que han fet mal. Per això, «entre una cosa i l'altra», Español afirma que «comptem que la collita serà més curta que la que hi va haver aquest any passat, i això que aquella tampoc va ser cap collita de l'altre món».

 

Instant en què les avellanes recollides es descarreguen en un remolc. | ACN

 

Les temperatures han arribat a superar els 40 graus i no baixen dels 30 de nit

Els arbres estan suportant un estiu de molta calor, amb temperatures que han superat els 40 graus durant el dia i que durant la nit no baixen dels 30 o 32, quan la mitjana és de 25 graus. «Les persones notem els cops de calor i busquem ombra, però l'arbre no ho pot fer i ha de suportar la calor que li cau damunt», lamenta Español, que explica que els avellaners de regadiu —aproximadament un 90% dels que hi ha a les comarques de Tarragona— no han patit tant com ho han pogut fer els de secà.

 

Amb un sol cop d'ull a un avellaner, s'observa com les branques exteriors han adquirit un to marronós, i això «vol dir que a l'hivern hi haurà branques que del xoc de calor moriran i s'hauran de retirar», ha explicat Español, que creu que aquests danys s'apreciaran més als camps on no disposen de sistemes de reg, ja que «l'estiu ja ha estat fort, no han pogut regar i tampoc ha plogut». En canvi, les fulles que han restat més protegides del sol encara llueixen verdes.

 

Les altes temperatures d'aquests darrers dies no han afectat l'avellana, perquè ja estava pràcticament feta. En canvi, si l'onada de calor hagués estat al juliol, hauria estat pitjor, ja que en aquell temps es comença a formar l'avellana i hauria pogut quedar aturat el seu creixement. Ara, al fruit només li queda la maduració, que amb l'aigua que ha caigut serà més ràpida. En resum, pot ser que s'avanci la caiguda del fruit, i en lloc de caure el 15 d'agost, ara, uns dies abans, començaran a caure les avellanes més primerenques. A falta de poc per començar la collita, els pagesos del Camp de Tarragona, on hi ha 9.000 hectàrees d'avellaners, només esperen que les pluges no es converteixin en pedregades que puguin fer mal.

 

Pendents del preu de l'avellana

El que també preocupa als agricultors és el preu de l'avellana, que no creuen que sigui gaire elevat. L'any passat es va tancar a 1,45 euros la lliura, de manera que «no es cobreixen despeses», lamenta Español, que insisteix que «el problema és que Turquia —productor del 80% d'avellana— té una moneda molt devaluada i aquest fruit costa tres vegades menys que aquí». Per tal que el pagès es pugui mantenir, cada lliura hauria de costar uns dos euros, detalla Español, que apunta que la darrera campanya es va estar sobre aquest preu va ser el 2016, quan la lliura costava entre dos euros i 2,20.   

 

Les cotitzacions en origen de l'avellana a la Llotja de Reus s'han mantingut per sota del mercat turc | Cedida